RTL Wonen

Geen muffe luchtjes meer: zo kun je je sportkleding het beste wassen

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Geen muffe luchtjes meer: zo kun je je sportkleding het beste wassen
RTL

Wanneer je regelmatig dezelfde kleding aantrekt tijdens het sporten, kan er op den duur een muffe geur ontstaan. Het zweet trekt dan in het textiel, waardoor het sterk kan geuren. En dat ondanks dat je het direct in de was doet. Hoe dat komt en hoe je het voorkomt? We leggen het je uit en geven je een aantal handige tips om van deze vieze geur af te komen.

Een lege wasmand komt niet vaak voor. Al helemaal niet als je zelf regelmatig sport of sportende kinderen in huis hebt. Om nare geurtjes te voorkomen kan je het beste de volgende stappen volgen.

1. Hang je kleren uit

Wanneer je net gesport hebt, is er een grote kans dat je kleren nog vochtig zijn van het zweten. Daarom is het belangrijk om je sportkleding eerst uit te hangen. Het liefst lekker in de buitenlucht. Als je je kleding meteen in de wasmand doet, of op een hoop gooit, dan blijft het vochtig. Dat veroorzaakt stank en bacteriën worden daar heel blij van. Maar geloof ons: jij wordt daar een stuk minder bij van. 

2. Koud water

Heb je geen buitenplek? En vind je het uithangen van je gedragen sportkleding in huis ook niet fris? Doe de kleren dan eerst in een emmer met koud water en een half kopje (schoonmaak)azijn. Laat het een half uurtje intrekken, knijp het water daarna eruit en stop je kleren in de wasmachine. Dat scheelt al de helft!

3. Was je kleren binnenstebuiten

Niet de buitenkant, maar de binnenkant komt natuurlijk direct in contact met je huid. Daarom is het belangrijk om je sportkleren binnenstebuiten te wassen. Let daar vooral op bij sportleggings en T-shirts. Daarnaast blijft de kleur van je kleren een stuk mooier. Dubbel zo fijn!

4. Niet te veel zeep

Het is verleidelijk om bij stinkende sportkleren een extra scheut wasmiddel toe te voegen. Maar doe dat vooral niet. Er bestaat namelijk een grote kans dat de wasmachine al dat wasmiddel niet aan kan, waardoor zeepresten zich ophopen. En wie juist dol zijn op die resten? Bacteriën! En die moeten we dus vooral vermijden. 

5. Gebruik geen wasverzachter

Ten eerste is wasverzachter slecht voor het elastiek in je kleren. En juist bij sportkleding heb je daar vaak mee te maken. Daarnaast kan het middel de vezels in je kleding verstoppen, waardoor het normale wasmiddel niet goed uitgespoeld kan worden. Hierdoor creëer je juist een aanhoudende zweetgeur. En dat willen we natuurlijk niet. 

Fotocredits: