Gezondheid

Dit zijn 6 van de gezondste noten en de bijbehorende voordelen

·Aangepast:
Dit zijn 6 van de gezondste noten en de bijbehorende voordelen
RTL

Vlak na een vakantie (of na de feestdagen) heb je misschien extra de behoefte om weer wat gezonder te eten. Dan is het een goed idee om noten op je boodschappenlijstje te zetten. Welke je het beste kunt inslaan en wat de voordelen daarvan zijn, lees je in dit artikel.

Een handje vol

De laatste jaren eten we een stuk meer noten dan voorheen. En dat komt onder andere door het advies van het Voedingscentrum. Zij raden aan om dagelijks een handje vol ongezouten noten te eten. Oftewel, ongeveer 25 tot 30 gram. Ook zie je noten steeds vaker in diëten terugkomen. En dat is niet vreemd als je kijkt naar de gezonde voedingsstoffen die noten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan een flinke hoeveelheid vezels, eiwitten of vitamine E en B1. Maar elke soort noot heeft weer zijn eigen voordelen en dat is bij de één meer, dan bij de ander. 

We zetten zes van de gezondste noten én de betreffende voordelen ervan op een rij: 

Walnoten

Een portie (28 gram) bevat 220 calorieën, 22 gram vet, 5 gram koolhydraten, 2 gram vezels en 5 gram eiwitten.

Is het je weleens opgevallen dat walnoten verdacht veel lijken op hersenen? Ze zijn toevallig ook heel goed voor je brein. Uit onderzoek blijkt dat studenten beter presteren op een cognitieve taak – denk aan lezen, plannen of studeren – wanneer zij walnoten hebben gegeten. Dus heb je binnenkort een belangrijk examen? Een handje walnoten kan zeker geen kwaad!

Walnoten werken ook goed voor je brein omdat ze omega 3-vetzuren bevatten. Dat behoudt je hersenen in topconditie, maar het helpt je ook om vet te verbranden en om hongergevoel te voorkomen. En dat is nog niet alles: de noot is rijk aan antioxidanten, waardoor virussen en bacteriën in je lichaam geneutraliseerd worden.

Pistachenoten

Een portie (28 gram) bevat 159 calorieën, 12,8 gram vet, 7,7 gram koolhydraten, 3 gram vezels en 5,7 gram eiwitten.

Als je gezond wilt afvallen, ga dan voor pistachenoten. Ze bevatten namelijk minder calorieën dan de meeste noten en je moet er meer moeite voor doen omdat ze uit een schilletje komen. Grote kans dat je er daardoor minder van eet.

Een slankere taille gewild? Dan word je gegarandeerd blij van dit wetenschappelijke onderzoek uit 2014. Daaruit blijkt dat mensen die 24 weken lang dagelijks pistachenoten aten, 2 centimeter van hun taille verloren. Daarnaast hadden ze een opmerkelijk laag cholesterolniveau in hun bloed, hun ontstekingswaardes waren lager en hun bloedsuikerspiegel was verbeterd. 

Amandelen

Een portie (28 gram) bevat 170,5 calorieën, 14,8 gram vet, 2,9 koolhydraten, 3 gram vezels en 5,5 gram eiwitten.

Eigenlijk behoren amandelen niet onder de 'noten'-categorie. Ze vallen namelijk officieel onder fruit, alleen eten we niet het vruchtvlees, maar een deel van de pit.

Wil je gezondheidsvoordelen merken van de amandel? Eet dan bruine amandelen en geen witte, ofwel mét schil. In de schil zitten antioxidanten, en dan met name vitamine E. Deze antioxidant is goed voor je spierweefsel en voorkomt dat bepaalde cellen in je lichaam verouderen. Andere goede antioxidanten in amandelen zijn magnesium, koper, vitamine B2 en fosfor. 

Voor mensen met een hoog cholesterol of vetten in het hart, kunnen amandelen ook een uitkomst bieden. Hen wordt aangeraden om dagelijks een handje vol amandelen te eten. Ze hebben namelijk een sterk positief effect de gezondheid van je hart.

Van links naar rechts: macadamianoot, pecannoot, amandel zonder schil, cashewnoot, paranoot, hazelnoot, walnoot, amandel met schil
Van links naar rechts: macadamianoot, pecannoot, amandel zonder schil, cashewnoot, paranoot, hazelnoot, walnoot, amandel met schil

Paranoten

Een portie (28 gram) bevat 187 calorieën, 19 gram vet, 3 gram koolhydraten, 2 gram vezels en 4 gram eiwitten.

Paranoten zijn wat groter en staan bekend om hun grote hoeveelheid selenium. Selenium zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Wanneer je één paranoot eet, zit je al op de minimale hoeveelheid van je dagelijkse selenium tax. Ook gaan paranoten uitdroging van de huid tegen en beschermt het je huid tegen de schadelijke straling van uv-licht. Ook maakt het je huid een stuk soepeler. 

Paranoten zijn dus supergezond, maar eet hier liever niet te veel van. Het liefst maximaal tussen de twee á vijf per dag. Dat komt omdat je een maximale hoeveelheid van selenium mag binnenkrijgen. Krijg je hier toch te veel van binnen? Dan kan je een seleniumvergiftiging krijgen. Dat uit zich in vermoeidheid, haaruitval, huiduitslag en broze witte nagels. Opletten dus. 

Macadamianoten

Een portie (28 gram) bevat 204 calorieën, 21 gram vet, 3.9 gram koolhydraten, 2 gram vezels en 2.4 gram eiwitten.

Voor sporters of mensen die een energieboost nodig hebben, zijn macadamianoten een goede optie. Ze bevatten namelijk de meeste calorieën en vetten en minder eiwitten als je het vergelijkt met andere noten. Daarnaast bevat de noot veel mangaan: een mineraal die belangrijk is bij het behoud van sterke botten. 

Hazelnoten

Een portie (28 gram) bevat 201 calorieën, 19.3 gram vet, 1.7 gram koolhydraten, 2.3 gram vezels en 3.9 gram eiwitten. 

Ben je zwanger? Dan raadt het voedingscentrum aan om elke dag een handje vol hazelnoten te eten. Ze bevatten namelijk de meeste foliumzuur. En dat is heel belangrijk bij de ontwikkeling van een ongeboren baby. Foliumzuur kan de kans op een geboorteafwijking verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan een open ruggetje, een hazenlip en een gespleten gehemelte.

Verder zijn hazelnoten rijk aan vitamine E, koper en mangaan. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: