Dierspreekkwartier

Waarom het voer- en drinkbakje van je kat niet bij elkaar moeten staan

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Waarom het voer- en drinkbakje van je kat niet bij elkaar moeten staan
RTL

Misschien heb je je eigen kat er weleens op betrapt: drinken uit de kraan of uit het toilet. En dat doen zij niet voor niks, "katten vinden vers, stromend water namelijk het allerlekkerste", vertelt dierenarts Piet Hellemans. Maar er is nog iets eigenaardigs aan katten die drinken. Dat doen ze namelijk het liefst niét naast het eten. Hoe dat precies zit? Piet praat je bij.

Keurige kat

Een glas water bij het avondeten of een wijntje bij een borrelplank. Eten en drinken gaat voor ons heel goed samen. We weten ook niet beter dan dat we die twee dingen vaak combineren. Maar voor katten is dat anders. Zij hebben liever dat de kattenbak, drinken én het eten apart van elkaar staan. "Eten en drinken apart van de kattenbak, begrijp ik. Ik eet liever ook niet naast het toilet", vertelt Piet. Daarin verschillen katten weinig van onze voorkeur. Een vrij hygiënische keuze, maar hetzelfde geldt dus ook voor eten en drinken.

Kat zal meer drinken

"Eten en drinken zijn twee aparte dingen voor katten. Dat hebben zij - anders dan wij - niet aan elkaar gekoppeld. Daarom zou een kat eerder en vaker drinken als alle drie de dingen, apart van elkaar vandaan staan", aldus de dierenarts. Drinkt jouw kat dus te weinig water? Dan zou je het op deze manier kunnen stimuleren. 

Een andere tip voor katten die te weinig water drinken: "Schaf een kattendrinkfonteintje aan. Katten houden van vers en stromend water, dus zal je hij of zij veel eerder drinken uit het fonteintje. Daarnaast is het belangrijk om het water regelmatig te verschonen. " 

Check bij de dierenarts

Piet raadt wel aan om het drinken van je kat vaker in de gaten te houden. Want katten mogen ook niet té veel drinken. "Veel ziektes, kwalen of problemen bij katten beginnen vaak bij het duidelijk meer drinken. Als je kat zo'n 400 tot 500 milliliter per dag drinkt, is het verstandig om dit te laten checken bij de dierenarts. En bij twijfel: laat een bloedonderzoek doen." 

Dierspreekkwartier

Wil je meer tips over drinkende katten? Of wil je weten waarom je kat van oorsprong uit de kraan drinkt? Check dan de onderstaande video. 

Laat je hond zijn brokken staan? Dierenarts Piet bespreekt het in Dierspreekkwartier
Lees ook

Laat je hond zijn brokken staan? Dierenarts Piet bespreekt het in Dierspreekkwartier

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Piet Hellemans