Voor Hetzelfde Geld

Gezinsuitbreiding én het huis van hun dromen: zo gaat het nu met Familie Telkamp

Door Emma van Wichen··Aangepast:
Gezinsuitbreiding én het huis van hun dromen: zo gaat het nu met Familie Telkamp
RTL

Het nieuwe seizoen van 'Voor Hetzelfde Geld' wordt afgetrapt met het bijzondere verhaal van Familie Telkamp. Bianca, Erwin, zoon Jorg en schoondochter Astri zochten één groot huis voor hen allemaal mét een beetje privacy. Of hoe Bianca het noemt: 'Twee woongelegenheden onder één dak.' Ze mochten proefwonen in een oude pastorie, wat hun droomhuis blijkt te zijn. Ze doen een bod en dat wordt geaccepteerd! Maar hoe is het nu, maanden later, met de Brabantse familie? We spraken Bianca over hun avontuur.

Meedoen aan 'Voor Hetzelfde Geld' was volgens Bianca 'een spontane actie'. "We waren zelf al een tijdje op zoek naar een huis en hadden twee bezichtigingen gehad. Maar toen kwam al gauw de oproep van het programma voorbij. 'Leuk idee', dachten we. Ik gaf ons op, maar we hadden nooit verwacht dat we geselecteerd zouden worden. Toen we hoorden dat we meededen, waren we meteen enthousiast. Heel spannend waar de makelaars mee zouden komen."

"De pastorie was de perfecte match voor ons alle vier."

'Zelf nooit gekocht'

Na de bezichtiging van vier huizen, sprong er één huis voor hen écht uit. De pastorie in Liessel. "Het moment dat ik de blinddoek afdeed wist ik het meteen. 'Dit is ons droomhuis'. Het gevoel was meteen zo goed, ik was direct verkocht." Naast blijdschap ontstond ook verwarring bij de familie. Ze hadden de woning namelijk zelf al een aantal keer aangeklikt op Funda. "Astri had het huis al twee keer aan ons laten zien, maar het leek ons te groot en veel te oud. Er moest nog zoveel aan gedaan worden, daar hadden we geen zin in."

Dus of de familie het huis ook had gekocht als ze niet hadden meegedaan? "Absoluut niet. Maar als je een huis wilt kopen, moet je het echt ervaren en niet van de plaatjes uitgaan. Het is inderdaad een oud huis, maar het fijne gevoel dat we allemaal hadden, kan daar niet tegenop." Toen de familie mocht proefwonen, wisten ze het 100 procent zeker. "We hadden meteen het gevoel alsof we thuis waren. Het was de perfecte match voor ons alle vier."

Flink perceel

Afgelopen januari is Familie Telkamp naar hun mooie nieuwe stulpje verhuisd. Of eerder een enorme stulp, want de oude pastorie heeft een perceeloppervlakte van 2300 vierkante meter. "Het is zo fijn om zoveel eigen ruimte te hebben. Het enige wat we nu delen is de tuin, de (rommel)zolder en de bijkeuken, wat ons washok is geworden. Verder hebben we twee woongedeeltes met een eigen badkamer en keuken. Erwin en ik hebben daarnaast één slaapkamer en Jorg en Astri hebben twee slaapkamers. Zo kan ieder toch z’n eigen ding doen."

Die tweede slaapkamer bij Jorg en Astri is ook hard nodig. Er is namelijk een nieuw familielid opkomst! "Astri is nu veertien weken zwanger, zo leuk! Dus Erwin en ik zullen ook veel meehelpen de komende tijd. En omdat ik momenteel geen werk heb, kan ik er altijd zijn wanneer het nodig is." 

 

Familie Telkamp druk met klussen aan het rieten dak
Familie Telkamp druk met klussen aan het rieten dak

Alles op gemak

Tot die tijd moet er nog veel aan de woning gebeuren, maar Familie Telkamp zit zeker niet stil. Zo zijn er al flink wat bomen in de tuin gekapt, is het rieten dak vernieuwd en is het huis voorzien van nieuwe kozijnen. “Maar we hebben de afspraak gemaakt om alles op ons gemak te doen. Erwin en Jorg doen de verbouwing ook helemaal zelf. Ze zijn nu bezig met de badkamer van Jorg en Astri en met onze keuken. Daarna komt de rest: we doen het kamer voor kamer."

Dat betekent wel dat de familie de keuken en de badkamer nog moet delen tot de verbouwing klaar is. Maar dat vindt Bianca ze juist gezellig. "We eten elke dag samen, dat is nu eenmaal handiger. Astri kijkt nu ook vaak met mee hoe ik kook, zodat ze dat straks zelf ook in haar eigen keuken kan doen. Jorg grapte laatst ook dat als het niet smaakt bij Astri, dat hij altijd nog bij ons kan eten, haha."

En of Bianca nog vaak de rommel van haar zoon opruimt? "Steeds minder", lacht Bianca. “Maar nu we nog een gedeelde badkamer en keuken hebben, gebeurt het nog wel. Ik zeg nog wel te vaak: ‘Ruim toch eens op joh!’ Maar dat komt wel goed zodra alles gescheiden is."

Erwin en Jorg druk aan het klussen én het eindresultaat van het rieten dak
Erwin en Jorg druk aan het klussen én het eindresultaat van het rieten dak

Dolle dierenboel

Ondanks dat het huis nog niet volledig af is, heeft de familie het onwijs naar hun zin in hun pastorie. "Erwin vertelde laatst dat hij vaak in de auto naar huis zichzelf echt even moet knijpen. Omdat het te bizar dat het helemaal van ons is." De familie heeft dan ook nog grote plannen met het perceel dat ze bezitten. "Volgend voorjaar willen we graag meer dieren in de tuin. Ik zou graag twee geiten willen, wat kippen en misschien een kalkoen. Astri wil heel graag Vlaamse reuzen, dus dat wordt heel gezellig volgend jaar."

En misschien wel het fijnste van alles: de vergunning voor de oprit – wat nogal een gedoe was - is ook een feit. "Dat had wat voeten in de aarde, maar twee maanden geleden hebben we definitief te horen gekregen dat we de vergunning krijgen. We zijn daarom al helemaal niet van plan om hier ooit weg te gaan. Dat we samenwonen geeft mij, ook vanwege m’n ziekte, een geruststellend gevoel. Er zijn denk ik weinig gezinnen die op deze manier, zo fijn kunnen leven."

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Leonie ter BraakVoor Hetzelfde Geld