Mierenplaag in de tuin? Zo verhelp en voorkom je het (zonder chemische middelen)

Kom je regelmatig krioelende mierennesten tegen in je tuin en zit je daar niet op te wachten? We zetten een aantal handige tips op een rij waarmee je de nesten verwijdert of voorkomt, zonder chemische middelen.
Eerder gaven we al de tip dat je mieren makkelijk om de tuin kunt leiden en de andere kant op kunt sturen (of kunt opsluiten) met behulp van stoepkrijt. Maar een overdaad aan mieren in je gazon, of een kolonie mieren in je keuken verhelp je daar helaas niet mee. Gelukkig zijn er wel wat andere trucjes waarmee je een mierenplaag kunt verhelpen.
Meer mieren = meer bladluizen
Laten we voorop stellen dat mieren geen schadelijke dieren zijn en net als andere insecten zo hun nuttige eigenschappen hebben. Ze zijn bijvoorbeeld een ster in afval opruimen. Dus kom je geregeld mieren tegen in je tuin, dan is dat natuurlijk helemaal prima. Maar wanneer het krioelt van de mieren, dan is het begrijpelijk dat dat niet altijd even fijn is. Ze zijn misschien niet direct schadelijk voor je beplanting, toch kunnen ze er indirect wel voor zorgen dat je sneller last krijgt van een bladluizenplaag. Mieren doden namelijk graag de larven van de lieveheersbeestjes, wat tevens de natuurlijke vijand van de bladluis is. Dit is niet geheel toevallig, want mieren zijn gek op de honingdauw die bladluizen uitscheiden. Ze zorgen er dus maar al te graag voor dat bladluizen blijven leven.
Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de rode mieren die je waarschijnlijk al helemaal niet in je gras wil hebben. Zeker wanneer er veel op het gras gespeeld of gezond wordt is dat niet fijn omdat ze gemeen kunnen steken.
Spoor onderbreken met komkommer of stoepkrijt
Mieren volgen trouw altijd hetzelfde spoor naar hun nest. Zoals we aan het begin van dit artikel al schreven kun je dit gemakkelijk onderbreken met een streep (stoep)krijt, maar je kunt ook een barrière van komkommerschillen op hun spoor leggen. Hier houden ze niet van en zo breng je ze op een dwaalspoor, waardoor ze hun vaste route kwijtraken.

Zorg voor onaantrekkelijke geuren in de tuin
Ook bepaalde sterke geuren kunnen mieren behoorlijk in de war maken. Planten, bloemen en kruiden waar mieren echt niet van houden zijn onder andere het Afrikaantje, goudsbloem, bieslook, majoraan, lavendel, munt en basilicum, zo tipt Milieu Centraal.
Toch werkt dit niet altijd, want dit kan er ook voor zorgen dat de mieren verdwalen en naar een andere plek in je tuin vertrekken.
Koffiedik, uienpoeder of knoflookpoeder uitstrooien
Andere natuurlijke afweermiddelen die je in de tuin kunt strooien om mieren weg te jagen of te weren zijn: koffiedik, uienpoeder, knoflookpoeder en wederom komkommer (schijfjes of schillen). Ook verkruimelde muntblaadjes, zakjes muntthee of vers tomatenblad zouden volgens Milieu Centraal een oplossing bieden.
Koper
Ook van koper moeten mieren niets hebben. Wil je op een bepaalde plek geen mieren hebben, dan kun je een barrière maken van bijvoorbeeld kopergaas, koperdraad, koper tape of koperen muntjes.
Kokend water of stromend water
Wil je een mierennest in je tuin in één keer uitroeien zonder schadelijke en milieuvervuilende middelen? Dan kun je dat doen door er kokend water over te gieten. Diervriendelijk is het helaas niet, maar effectief is het wel. Het kan zijn dat je het een tweede keer moet herhalen, omdat niet al het water direct het complete gangenstelsel kan bereiken. Let wel: je groene gazon zal hier niet blij mee zijn, dus doe dit het liefst alleen op de bestrating.
Vind je dit iets te luguber, dan kun je het ook proberen met stromend water. In dat geval verlaten mieren hun nest in plaats van dat je ze doodt.

Complete mierennesten verwijderen of verplaatsen
Wil je complete mierennesten liever in één keer verwijderen of verplaatsen? Dan tipt Milieu Centraal het volgende: Vul een bloempot met aarde uit de tuin en zet deze omgekeerd op het mierennest. Na een dag of tien (afhankelijk van het weer) hebben de mieren hun nest naar de pot verplaatst en kun je deze in z’n geheel verplaatsen naar een plek naar keuze. Bijvoorbeeld naar de GFT-bak, een andere plek in de tuin of in het kippenhok. Kippen zijn immers dol op mieren!
Zet een natuurlijke vijand in
Je kunt ook hun natuurlijke vijand het werk laten opknappen. Bij het tuincentrum kun je nematoden kopen en deze bij een mierennest uitzetten. Deze aaltjes zijn kleine parasieten waar mieren niet tegen kunnen, waardoor ze zullen sterven of hun nest zullen verlaten.
Mieren in huis voorkomen
Zeker in de zomer is het niet gek als je ook geregeld mieren in huis tegenkomt. Hiervoor kun je natuurlijk de bekende mierenlokdoosjes gebruiken, maar beter nog voorkom je dat ze in huis komen. Hierbij is het vooral belangrijk dat je geen etensresten achterlaat. Niet op de vloer, maar ook niet op tafel of het aanrecht, want hier hebben ze een radar voor. Ook is het slim om je huis na te lopen en alle kieren en gaatjes dicht te maken, zodat ze niet meer zomaar naar binnen kunnen.