Nienke verliet haar studentenkamer om in haar zelf omgebouwde bus te wonen
Je vertrouwde woning achterlaten en een busje ombouwen om vervolgens hierin te gaan wonen en eventueel rond te reizen. Het is een droom voor velen, maar voor de 24-jarige Nienke werd dit werkelijkheid. Zij woont nu permanent in haar omgebouwde bus, waarmee ze op verschillende plekken in Nederland slaapt en geregeld mee op vakantie gaat. In 2019 verliet ze haar studentenkamer voor haar eerste bus, die ze eigenhandig ombouwde. Inmiddels is ze bezig met haar derde bus en heeft ze dus al aardig wat ervaring opgedaan. Ze deelt haar ervaringen met ons en geeft wat handige tips!
In een camperbusje rondreizen en gaan en staan waar je maar wil, medereizigers ontmoeten en de dag beginnen met duik in de zee. Steeds meer mensen over de hele wereld pakken hun spullen en gaan voor deze droom. Vaak was dit het standaardbeeld van het oude Volkswagenbusje, maar tegenwoordig worden er allerlei soorten transporters gebruikt. Deze busjes worden vaak omgebouwd tot minihuis op wielen, inclusief bed, keuken, douche én toilet erin! Hierdoor kun je dus met al je spullen bij de hand gaan en staan waar je ook maar wilt, mits er geen restricties zijn natuurlijk. Voor veel mensen een droom, maar zo begon het niet bij Nienke.
Een busje voor enkele nachtjes
Voor Nienke was het nooit de bedoeling om fulltime in een busje te gaan wonen. Ze was namelijk aan het studeren in Breda en woonde in Den Bosch op kamers met elf huisgenoten. “Ik zat eigenlijk helemaal op mijn plek daar, maar met de focus op mijn studie kon ik niet genoeg bijverdienen om elke maand rond te komen. Daarom ging ik met mijn vader naar oplossingen kijken.”
Vanuit haar ouderlijk huis zou ze van deur tot deur meer dan drie uur onderweg zijn met het openbaar vervoer, dus ook dat was geen optie. Maar met de auto kon dit veel sneller. Daarom kwam al snel het idee om een tweedehands busje te kopen zodat ze hier een bed in konden bouwen. “Veel van mijn vrienden woonden nog wel in Breda, en als ik dan wilde stappen met hen, wilde ik niet afhankelijk zijn van een slaapplek. Dus een busje met een bed erin was perfect. Zo kon ik toch een stukje zelfstandigheid behouden.” Dit busje was dus echt bedoeld voor een paar nachtjes slapen en niet om er fulltime in te wonen.
Van parttime naar fulltime camperen
“Vanaf het moment dat ik stage ging lopen in Amsterdam en ik daar een campingplek in de buurt vond, ben ik steeds meer fulltime in mijn bus gaan wonen. Vanaf dat moment merkte ik: ik vind dit eigenlijk heel erg leuk.” Alleen, voor fulltime wonen in een bus werd deze kleine Volkswagenbus – waar je dus niet in rechtop kon staan – toch wel een beetje te klein.
“Ik had mijn eerste bus niet gekocht met de intentie om er fulltime in te wonen. Maar je kunt je voorstellen dat een spijkerbroek aandoen al drama is in zo'n krappe ruimte. Daarnaast leef je veel meer buiten als je niet in je bus kunt staan. In de zomer is dat prima, maar in de winter een stuk moeilijker.” Daarom besloot Nienke de volgende stap te zetten en een grotere bus te kopen en deze zelf weer om te bouwen. Met de hulp van haar vader, die zelf al eens een camper heeft omgebouwd, en na heel veel YouTube-filmpjes te hebben gekeken, is het haar gelukt. Deze bus, waar ze nu nog steeds in woont, is wél echt bedoeld om fulltime in te wonen. Hij is dan ook voorzien van alle faciliteiten, zoals een douche, keuken, een uitschuifbaar bureau en zelfs een toilet.
Vakantiegevoel
Negen à tien maanden van het jaar is Nienke gewoon te vinden in Nederland. Ze reist dan tussen haar familie, vriend, vriendinnen, werk, en andere afspraken heen en weer. Ze zit dus nooit stil. Toch voelde haar eerste jaar in de camper een beetje als een vakantie. “In het begin was het erg wennen. Ik had nog best dat vakantiegevoel, maar er moet natuurlijk ook gewoon gewerkt en gestudeerd worden, dus uiteindelijk wordt alles normaal. Af en toe heb ik nog steeds wel in Nederland dat ik denk: wow ik sta echt op zo'n vette plek, en dan besef ik dat ik op deze manier leef.”
Elke dag is anders in een bus
Hoe Nienkes dagen eruitzien is altijd anders, met de vrijheid die ze krijgt van haar bus kan ze gaan en staan waar ze wil. “Mijn dagen zijn mega verschillend. Ik ben net afgestudeerd en momenteel veel bezig met social media. Ik maak video’s over mijn leven in mijn bus en over het nieuwe busje dat ik aan het ombouwen ben. Verder ben ik nog een beetje aan het zoeken naar een bepaald ritme.” Ook is Nienke net begonnen met YouTube waar ze video’s over haar busleven wil plaatsen. Elke dag is dus anders en vooral gevuld met leuke en creatieve projecten.
Gemis
Hoe goed je een huiskamer ook kunt namaken in een bus, er blijven toch altijd een aantal dingen anders. “Eén ding dat ik wel mis, is een warme douche. In mijn bus douche ik altijd koud omdat een boiler te veel ruimte in beslag neemt en daarnaast ook wel erg duur is. Maar gelukkig douche ik ook vaak op campings, waardoor ik dus alsnog warm kan douchen.” Daarnaast heeft Nienke twee gaspitjes in haar bus en geen oven of magnetron. Hierdoor mist Nienke toch wel dat je af en toe gewoon even een pizza in de oven kan gooien.
Als Nienke wordt gevraagd of ze ooit weer van plan is om in een huis te gaan wonen, zegt ze ‘ja’. “In het weekend ben ik sowieso al vaak bij mijn vriend, dus ik denk dat dat langzamerhand wel vanzelf gebeurt. Zolang ik maar busjes kan blijven ombouwen en ermee op vakantie kan gaan, ben ik megagelukkig.”
Favoriete reis
Meestal als Nienke met haar bus een reis naar het buitenland maakt, zijn dit vaak tripjes van drie tot vier weken. “Het zijn vaak grote vakanties. Ik ben wel eens naar Frankrijk, Engeland, Scandinavië, Zweden en Italië geweest. Het heeft allemaal z’n charme.” Maar vooral Italië heeft haar erg verrast. “Italië vond ik vooral heel leuk omdat ik niet had verwacht dat er zoveel camperplekken waren. Bij Florence stond de camperplek zelfs midden in de stad. Je liep dus zo vanaf je bus de stad in.” Daarnaast maakt Nienke ook geregeld tripjes naar Zweden, waar haar vader nu woont. Ook in de winter als het veel sneeuwt bezoekt ze hem met haar bus.
Veiligheid
Gouden tips
Voor beginnende busreizigers heeft Nienke een aantal tips rondom het kamperen zelf. “Lees je over ieder land kort in over de regelgeving voor campers. Het verschilt namelijk enorm per land waar je wel en niet zomaar mag parkeren. In Scandinavië mag je bijvoorbeeld vrijwel overal wildkamperen, maar in veel andere landen niet.” Daarnaast gebruikt Nienke de apps ‘Park4night’ en ‘Campercontact'. Deze apps hebben haar enorm geholpen met het vinden van slaapplekken tijdens haar reizen.
Iets waar Nienke tegenaan liep bij haar reis naar Parijs, was dat ze spontaan een kampeerplek in de stad wilden boeken, alleen zat dit al allemaal vol. Zorg er dus voor dat je in de grote steden van tevoren een kampeerplek boekt om dit te voorkomen. Tot slot wil Nienke zeggen tegen reizigers die twijfelen: “Doe het gewoon. Als je twijfelt: doe het.”
Wil je weten waar Nienke rekening mee heeft gehouden bij het kopen en ombouwen van haar busje? Lees dan dit artikel!