Hondeneigenaren opgelet

Gevaarlijke grasaren: hoe je dagelijkse wandeling je hond in gevaar kan brengen

Door RTL Wonen··Aangepast:
Gevaarlijke grasaren: hoe je dagelijkse wandeling je hond in gevaar kan brengen
RTL

De afgelopen jaren zijn verschillende gemeenten terughoudender geworden met het maaien van perken en grasvlaktes. Door minder te snoeien krijgen bijen en insecten meer kans om hun werk te doen én dat is goed voor de biodiversiteit. De tegenhanger is wel dat onkruid meer ruimte krijgt en zeker deze zomer in het bijzonder: grasaren. Een mooie pluim, maar erg gevaarlijk voor honden! Dierenarts Piet Hellemans praat ons bij over de gevaren en hoe je kunt handelen.

Een mooie pluim

De grasaar is een harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet. In het begin zijn ze groen, maar naarmate de zomer vordert worden ze geel. Bij veel zon drogen de pluimen uit en vallen ze als kleine zaden uit elkaar. 

Helemaal niet erg voor de natuur, maar wel gevaarlijk voor je hond. Aan de uiteinden van deze pluimen zitten namelijk honderden weerhaakjes, waardoor de spriet makkelijk vastkleeft aan de vacht van je trouwe viervoeter. 

Grasaren
Grasaren

De kruiper met nare consequenties

Dat ze vast komen te zitten in de vacht hoeft niet heel erg te zijn. Maar de grasaar staat erom bekend zichzelf te verplaatsen met behulp van de eerdergenoemde weerhaakjes. 

Piet Hellemans: “Door de weerhaken aan de pluim kan deze maar één kant op bewegen en dringt hij uiteindelijk ook door de huid. Dat gaat ontsteken en etteren. Zie je een grasaar bij je hond in de vacht, haal deze er dan zo snel mogelijk uit”.

Wanneer zo'n grasaar door de huid dringt kan er dus een fikse ontsteking ontstaan. Maar ook kunnen de grasaren in de longen of andere vitale organen terechtkomen. "Dit kan tot ernstige complicaties leiden of zelfs tot overlijden", vertelt de Hondenbescherming in dit artikel

Doe de check

Zeker bij honden met een langharige vacht is het belangrijk om in de zomermaanden regelmatig een check te doen. Je kan de grasaren zomaar over het hoofd zien, terwijl ze erg vervelende gevolgen kunnen hebben. “Ben je met je hond gaan wandelen in een natuurgebied of heeft hij langs een perk of door het hoge gras gesprongen, dan is het belangrijk om telkens te checken of er geen grasaar is blijven plakken” vertelt Piet verder. 

“Belangrijke plekken om te kijken zijn de oren, ogen, tussen de poten en tenen. Ik heb wel eens een hond in mijn praktijk gehad waar het wondje onder de poot zat en we de grasaar onder de huid bij zijn elleboog eruit hebben gehaald. Zo ver kunnen ze dus kruipen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.” Ook kunnen ze terechtkomen in de neus, keel of slokdarm, dus wees ook daar alert op. 

"Hoe sneller je de grasaren verwijdert, hoe beter."

Extra tips

  • Honden met een lange, krullende, dikke vacht hebben het meeste kans op ‘verloren’ grasaren. Check je Labradoodle of poedel dan ook extra goed.
  • Hou de vacht in de zomer lekker kort, zo vallen ze goed op.
  • Loopt je hond mank, controleer hem dan nog een keer extra. Het kan zijn dat er eentje onder zijn poot of tussen de tenen zit.
  • Heeft je hond oorontsteking, neem hem dan voor de zekerheid mee naar de dierenarts voor een goede controle. Soms dringen ze door tot in het trommelvlies.
  • Heeft je hond kokhalsneigingen, ook dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Het kan zijn dat je hond in een grasaar heeft gehapt of gekauwd en dat deze vast is komen te zitten in de keel of slokdarm. 
  • Niest of proest je hond opeens onnodig veel? Dan bestaat er een kans dat er een grasaar in zijn neus zit. Raadpleeg ook dan de dierenarts. 

Zelf verwijderen

Piet: “Heb je een grasaar gevonden, zorg er dan voor dat je deze volledig verwijdert. Blijft er nog een stukje zitten, dan kruipt deze alsnog verder.” Heb je de grasaar uit een wondje gehaald, dan is het belangrijk goed te spoelen en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel zoals Sterilon of Betadine.

“Hoe sneller je de grasaren verwijdert, hoe beter. Het lichaam kan deze cellulose namelijk niet zelf afbreken en ook antibiotica helpt niet tegen de ontsteking.”

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Piet HellemansHondDierenEditie NL Link in bio