Dit moet je weten (en niet vergeten) als je zonnebrandcrème koopt én smeert
Zon, zee, strand en... zonnebrand! Om jezelf goed te beschermen tegen elke zonnestraal is het belangrijk om jezelf goed in te smeren met zonnebrandcrème. Al helemaal hartje zomer. Maar waar moet je ook alweer op letten als je een nieuwe voorraad inslaat? En wat zijn de meest vergeten plekjes die juist zo belangrijk zijn om in te smeren? We zetten alle handige tips en feiten voor je op een rij.
Een zonnige vakantie in binnen- of buitenland is natuurlijk lekker en ontspannen, maar houd altijd goed rekening met de uv-straling. Want door uv-straling op de huid heb je meer kans op huidkanker. Om dit te voorkomen deelt KWF Kankerbestrijding alle nodige tips zodat jij veilig en goed beschermd de zomer doorkomt. KWF ziet het aantal mensen met de diagnose huidkanker namelijk flink stijgen. In 2019 kregen zo'n 70.000 mensen de diagnose, terwijl dat er in 2023 al 77.000 waren.
SPF, UVA en UVB
Het klinkt misschien als ingewikkelde codetaal, maar het zijn handige termen om rekening mee te houden bij het kopen van zonnebrand. SPF, UVA en UVB. SPF staat voor Sun Protection Factor, oftewel de beschermingsfactor tegen de zon. Als je in de winkel staat (of online zoekt), is het belangrijk dat je minimaal factor 30 kiest. Dit staat altijd duidelijk vermeld op de verpakking.
Daarnaast is het essentieel dat het een UV-filter bevat. Dit beschermt de huid tegen UV-straling, oftewel de zon. En in die categorie bestaan ook weer twee verschillende soorten: UVA en UVB. De eerste is straling die de huid veroudert (Aging), en de tweede is straling die de huid verbrandt (Burn). Een goede zonnebrand beschermt je dus voor beide stralingen. Check dit voortaan altijd op de verpakking.
De SPF-formule
De SPF-factor is gebaseerd op een formule waarmee je ongeveer kunt berekenen hoe lang je huid beschermd is tegen zon. Hiervoor zul je eerst zelf moeten nagaan of inschatten hoe snel jouw huid doorgaans verkleurt bij onbeschermde blootstelling aan de zon. Iets wat iedereen helaas wel eens gebeurt. Is dat bijvoorbeeld na 10 minuten, dan ben je bij SPF30 in ieder geval 5 uur beschermd tegen de zon omdat de formule luidt: 10 minuten x (SPF)30 = 300 minuten, oftewel 5 uur. Verbrand je normaal gesproken na 20 minuten, dan ben je bij gebruik van SPF30 dus 10 uur beschermd. Hiervoor zul je de zonnebrandcrème wel royaal aan moeten brengen. Zo schrijft de Consumentenbond dat je in ieder geval 2mg per cm2 gebruikt en dat je je daarna elke 2 uur opnieuw dient in te smeren met dezelfde zonnebrand.
Kwaliteit hoeft niet duur te zijn
Ben je bang dat de juiste zonnebrand, die al deze factoren bevat, een aanslag is op je portemonnee? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het KWF benadrukt namelijk dat een dure zonnebrandcrème niet beter hoeft te zijn dan een goedkope versie. "Het verschil zit vaak in de extra's eromheen: de verpakking, geur of smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een dure. Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde."
Leren smeren
Als je de juiste zonnebrand hebt ingeslagen, is het tijd om te smeren! Maar ook bij het smeren van zonnebrandcrème zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden.
Hoe vaak smeren?
Eén keer per dag smeren is niet voldoende. Op een zonnige dag, is het verstandig om je één keer in de twee uur in te smeren, ondanks de eerder genoemde formule aangezien de omstandigheden altijd kunnen veranderen. "Maar heb je gezwommen, veel gezweet of jezelf afgedroogd? Dan moet je je opnieuw insmeren. Oók als er 'waterbestendig' op het flesje staat", stelt het KWF.
Alle huidskleuren
Heb je een donkere huidskleur? Dan is smeren net zo belangrijk. "Je huid verbrandt minder snel, maar je kunt je nog steeds verbranden als je je niet insmeert."
Vergeten plekken
Hoofd, schouders, knie en teen: soms kom je na een zomerse dag erachter dat je één stukje net vergeten bent. Dat is onhandig en kan erg pijnlijk en vooral gevaarlijk zijn. Huidtherapeut Anke de Jong liet EditieNL weten wat de meest vergeten plekken zijn tijdens het insmeren: "Het puntje van je neus, tussen de wenkbrauwen en bij de haargrens. Ook boven de ogen, oren, knieholtes, bovenkant handen en bovenkant voet verdienen extra aandacht. Dat zijn de plekken waar je ook huidkanker kunt krijgen."