Het juiste glas voor elke wijn: witte, rode en rosé
Als we een glas wijn inschenken, hebben we vaak de neiging om zomaar een wijnglas te pakken. Niets mis mee, maar wel een beetje zonde: het juiste wijnglas kan namelijk een groot verschil maken in hoe de wijn smaakt. Elke type wijn heeft zijn eigen unieke eigenschappen en het glas waaruit je drinkt, speelt een cruciale rol in de beleving. Zó zit dat!
Van de frisse, fruitige tonen van witte wijn tot de rijke, complexe smaken van rode wijn en de lichte, verfrissende karakteristieken van rosé: het juiste glas helpt om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen. Wij hebben op een rij gezet waar je op moet letten.
Witte wijn
Witte wijn wordt meestal gemaakt van groene of gele druiven, maar kan ook van blauwe druiven komen. De schillen worden niet mee gefermenteerd, wat zorgt voor de lichte kleur en frisse, fruitige smaak. De kleur varieert van bijna transparant tot lichtgeel, en verandert met de leeftijd van de wijn. De smaak wordt beïnvloed door het druivenras en de regio. Witte wijn van witte druiven wordt in Frankrijk vaak ‘blanc de blancs’ genoemd.
Welk glas voor witte wijn?
Witte wijn drink je het liefst uit een elegant glas met een slanke kom en lange steel. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de frisse aroma’s van lichtere wijnen, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, zich mooi concentreren. De kleinere opening voorkomt dat de wijn te veel in contact komt met de lucht, zodat de geuren behouden blijven. Bovendien zorgt de lange steel ervoor dat de wijn op de perfecte temperatuur blijft, en omdat je ‘m koud drinkt, is dat extra belangrijk.
Voor vollere witte wijnen, zoals een houtgerijpte Chardonnay, is een breder glas ideaal. Dit geeft de wijn meer ruimte om te ademen, waardoor de rijke aroma’s zich volledig kunnen ontwikkelen. Kortom, het wijnglas voor witte wijn is ontworpen om de frisse, fruitige smaken te accentueren, terwijl het ook de complexiteit van de vollere varianten naar voren haalt.
Rode wijn
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij de schillen meegisten in het sap. Dit draagt bij aan de tannines en smaken én zo komt het aan zijn kenmerkende rode kleur. De kleur varieert van paars bij jonge wijnen tot oranje of bruinrood bij oudere wijnen. De tinten en smaak worden beïnvloed door het druivenras en de rijpingstijd. Hoe langer de wijn rijpt, hoe dieper de kleur en complexer de smaak wordt.
Welk glas voor rode wijn?
Het ideale wijnglas voor rode wijn heeft een bredere kom en opening, wat de wijn de ruimte geeft om te ademen. Zo kan de wijn voldoende zuurstof opnemen, waardoor de smaken en geuren beter tot hun recht komen en de tannines verzacht worden. Het grotere glas zorgt ervoor dat de complexiteit van rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Pinot Noir, volledig tot zijn recht komt.
Ook is een lange steel voor een glaasje rood belangrijk; zo wordt voorkomen dat je hand de wijn opwarmt. Voor volle, tanninerijke wijnen, zoals Cabernet Sauvignon of Syrah, is een groter glas belangrijk, omdat dit de wijn de ruimte geeft om zijn complexe aroma’s te openen. Voor lichtere rode wijnen, zoals Pinot Noir, volstaat een iets smaller glas, zolang er maar voldoende ruimte voor de wijn is om te ademen.
Rosé wijn
Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven, waarbij de schillen kort meegisten met het sap. Dit zorgt voor de karakteristieke roze kleur en de lichte, verfrissende smaak, waar je op een warme zomerdag zo’n zin in kan hebben. Rosé komt in verschillende samekn, van droog tot zoet, en wordt overal op de wereld gemaakt. Een van de regio’s is Côtes de Provence in Zuid-Frankrijk. Roséwijnen worden meestal jong gedronken (minder dan twee jaar) en kunnen, net zoals mousserende wijnen, kooldioxide bevatten. Om de bubbels vast te houden, worden vaak schroefdoppen of lange kurken gebruikt.
Welk glas voor rosé wijn?
Rosé zit qua kleur én qua glas tussen dat van witte en rode wijn. Het ideale glas heeft een iets bredere kom dan een witwijnglas, maar is nog steeds smaller dan een glas voor rode wijn. Deze vorm helpt om de frisse, fruitige aroma’s van rosé goed naar voren te brengen, maar ook dat er genoeg ruimte is om te ademen voor de wijn. Omdat rosé vaak gekoeld wordt geserveerd, zorgt de lange steel ervoor dat de wijn op de juiste temperatuur blijft.