Happy new vuurwerk

Spetterend feest: wanneer mag je welk vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw?

·Aangepast:
© iStock - Olena IvanovaSpetterend feest: wanneer mag je welk vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw?
RTL

De jaarwisseling is voor velen hét moment om vuurwerk af te steken. Toch zijn de regels de afgelopen jaren strikter geworden. Wanneer mag je wat afsteken? Wij zetten de belangrijkste regels voor je op een rijtje.

Ondanks dat de knallen je op oudejaarsdag vaak al vanaf de ochtend om de oren vliegen, mag vuurwerk officieel pas vanaf 31 december 18:00 uur worden afgestoken. Dit mag tot de volgende dag, 1 januari, 02.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken verboden. Kijk ook goed naar waar je jouw vuurwerk afsteekt; er zijn bepaalde vuurwerkvrije zones. Wat mag je wel en niet afsteken? 

Huisdier bang voor vuurwerk? Zo stel je 'm gerust
Lees ook

Huisdier bang voor vuurwerk? Zo stel je 'm gerust

Niet toegestaan vuurwerk

Sinds 1 december 2020 gelden er strengere regels voor vuurwerk in Nederland. Bepaalde soorten vuurwerk zijn nu verboden, aldus de Rijksoverheid. Deze maatregelen zijn genomen om veiliger het nieuwe jaar in te gaan. Sommige vuurwerksoorten zijn namelijk gevaarlijk, zowel voor jezelf als voor omstanders. Het gaat hierbij om de volgende soorten:

  • Vuurwerk uit de categorie F3 (zoals zwaarder vuurwerk).
  • Knalvuurwerk, zoals rotjes en knalstrengen (bijvoorbeeld Chinese matten).
  • Losse enkelshotsbuizen (single shots) en babypijlen.
  • Romeinse kaarsen.

Vuurwerkverkooppunten mogen deze producten niet meer verkopen, en het is ook verboden om ze af te steken. De overheid hoopt hiermee het aantal vuurwerkslachtoffers te verminderen en de (geluids)overlast te beperken. Ook is er een minimumleeftijd voor sommige soorten vuurwerk. Zo mogen sterretjes (F1-vuuwerk) pas worden afgestoken vanaf 12 jaar en voor F2-vuurwerk, zoals fonteinen en batterijen van enkelschotsbuizen, geldt zelfs een minimumleeftijd van 16 jaar. 

Toegestaan vuurwerk

Gelukkig zijn er nog genoeg soorten vuurwerk die je wel mag afsteken. De meeste vuurwerkproducten zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

  • Categorie F1: Dit zijn vuurwerkproducten die weinig risico met zich meebrengen, zoals sterretjes en knalerwten. Deze zijn veilig voor iedereen, inclusief kinderen vanaf 12 jaar. 
  • Categorie F2: Dit vuurwerk is bedoeld voor consumenten en is iets krachtiger, maar nog steeds relatief veilig. Het gaat om producten zoals cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes. Deze vuurwerksoorten mogen in de meeste gevallen tijdens de jaarwisseling worden afgestoken.

Carbidschieten en wensballonnen

Als je nu denkt de wet te omzeilen door carbid te gaan schieten, moeten we je helaas teleurstellen. Dit is namelijk niet overal toegestaan. De regels verschillen per gemeente, dus informeer van tevoren vooral even of carbidschieten bij jou in de buurt en wat de voorwaarden hiervan zijn. 

Daarnaast zijn wensballonnen ook een populair alternatief, maar de brandweer raadt dit af. Omdat de ballon een open vlam bevat, kan het gevaarlijk zijn. De ballon kan gemakkelijk scheuren en door de wind op onverwachte plekken neerkomen, waardoor brand kan ontstaan. En ook voor wensballonen geldt dat gemeenten zelf de regels maken; dus wil je het toch? Informeer dan van tevoren even of het is toegestaan bij jou in de buurt. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: