Expert vertelt

Badkamer of toilet verbouwen? Let op met deze materialen

Door Selien Koster··Aangepast:
© iStockBadkamer of toilet verbouwen? Let op met deze materialen
RTL

Natuurlijk wil je dat de tegels in je badkamer of toilet mooi zijn, maar het is ook wel handig als ze praktisch zijn. Niet ieder materiaal is namelijk geschikt voor bijvoorbeeld in de douche of om schoon te maken met agressief schoonmaakmiddel. Dit zijn de do's en dont's.

Gouden tegeltjes, tegeltjes met een craquelé laagje of marmeren tegels: het is prachtig, maar de materialen zijn ook kwetsbaar. En dat maakt ze niet per se geschikt voor een badkamer of toilet, want dat zijn plekken die je natuurlijk superschoon wil houden. 
 

Schoonmaken tegels badkamer of wc 

 
Martijn Dijkstra, eigenaar van designtegels.nl, vertelt: "Keramische tegels kunnen gewoon worden schoongemaakt met een milde allesreiniger." Keramische tegels zijn namelijk tegels die voor het grootste deel uit klei en aarde bestaan, waardoor het een vast en niet poreus materiaal is. Perfect voor in de badkamer of het toilet, dus. 
 
In het geval van keramische tegels is er dan ook niet zoveel aan de hand. Ga je voor natuursteen of andere poreuze tegels? Dan kun je het beste schoonmaken met groene zeep. "Groene zeep is namelijk een vettig product en op zich prima spul, maar dit gebruik je liever voor natuurstenen. Dat zijn namelijk poreuze tegels en als je dat behandelt met bijvoorbeeld groene zeep, zorgt het ervoor dat er een flinterdun laagje in de poriën van de tegel trekt, wat beschermt tegen vuil van buitenaf. Daardoor houd je de jouw tegels langer mooi en als je het goed doet, worden ze er mooier van." In het geval van keramische tegels is groene zeep dus niet nodig en zelfs af te raden. Datzelfde vettige laagje wat bij natuurstenen tegels zo handig is, is bij keramische tegels viezig. 
Dit is de beste methode om je badkamer te laten luchten na het douchen
Lees ook

Dit is de beste methode om je badkamer te laten luchten na het douchen

Mamer in de douche

 
Heb je van die mooie marmeren tegels? Gebruik dan in ieder geval nooit een zuurhoudend product om de tegels schoon te maken: "Zuurhoudende producten wil je niet gebruiken bij kalkhoudende tegels, zoals marmer of cementtegels", legt Martijn uit. Hij vervolgt: "Daar zit zoveel kalk in, als je daar bijvoorbeeld Antikal op sprayt, krijg je accuut vlekken. Je zou dit kunnen schoonmaken met groene zeep, maar het nadeel daarvan is dat dit geen kalkresten weghaalt." 
 
Ook de eigenaar van designtegels.nl is daarmee de mist ingegaan: "Ik had in de douche hele mooie zwarte marmeren tegeletjes en na verloop van tijd was dat een drama. Het vocht trekt er in en de kalk krijg je niet uit de tegel, dus overal ontstonden witte streepjes die je er niet uitkrijgt en dus ook niet met Antikal mag behandelen, want dan krijg je een beige of roze vlek." Dus, de tip van Martijn voor als je aan marmer in de badkamer denkt: "In ruimtes waar veel kalk blijft hangen, geen natuursteen gebruiken. Een badkamervloer kan bijvoorbeeld prima, maar in de doucheruimte zelf, geen marmer gebruiken." 

Toilet tegels

 
Hetzelfde geldt voor tegeltjes in het toilet: chloor is funest voor natuursteen en kalkhoudende tegels. "Bij het gebruik van cementtegels, marmer en terrazzo; pas op met chloor", vertelt Martijn. "Dat soort tegels impregneren wij altijd. Je hebt daar verschillende producten voor, maar een basis impregneermiddel is in principe prima. Dit trekt in de toplaag van marmer of cement en hardt daar uit. Het is transparant en kleurloos, dus je ziet het niet, maar het geeft wel goede bescherming. Dat hoef je maar eenmalig te doen, tenzij er bizar veel overheen wordt gelopen, dan kun je het eraf halen en opnieuw doen." 
 
En hoe zit het dan met urine in een toilet? "Terrazzo, cementtegels en traventain kun je allemaal impregneren, dat blijft dan heel erg mooi. Zelfs als er mensen naast de pot piesen, heb je er niet meteen een vlek van. Haal die vlek wel meteen eraf en maak het goed schoon, gewoon met water en zeep. Meestal gaan die vlekken er dan helemaal uit." 
 
Hij plaatst nog wel een kanttekening over het impregneren van marmer: "Sommige marmersoorten zijn heel hard, dan kan het erop blijven liggen." Het is dus aan te raden om bij aanschaf altijd even advies te vragen aan de specialist van wie je de tegels koopt. 

Productiefout of levende tegels? 

 
Ook goed om te weten: natuurstenen tegels leven een beetje. "Dus een vlek is er soms niet meteen uit, maar na verloop van tijd verdwijnt-ie wel. Mensen zijn vaak heel bang voor vlekken bij tegels; bijvoorbeeld als de vloer net is gedweild dat-ie wat donkerder is of wat watervlekken achterlaat of er wat kalk ontstaat, maar op een vloer gaat dit er meestal echt uit. Het hoort ook een beetje bij een natuurstenen vloer; als we in Marokko zijn en die vloeren zien, vinden we het mooi, maar bij onszelf zijn we bang dat het een productiefout is of dat de vloer naar de gallemiesen is." 
 
Heb je een natuurstenen vloer? Dan is het wel aan te raden deze om de twee weken te dweilen met groene zeep. "Op die manier krijg je dat laagje dat de vloer beschermt tegen vuil. Na een tijdje kan het zijn dat dit een beetje viezig oogt, maar raak ook dan niet direct in paniek. Er zijn hele mooie producten om die toplaag er in een keer af te halen en de vloer weer als nieuw te krijgen", vertelt Martijn Dijkstra. 
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: