Niet elk seizoen een miskoop doen? Zo doe je dat!

Volgens Milieu Centraal koopt de gemiddelde Nederlander zo’n 50 kledingstukken per jaar. Dat is veel. Topstyliste Lonneke Nooteboom en duurzaamheidsexpert Laura de Jong vinden dat dit anders kan. Beiden leggen uit hoe je een kledingkast kunt creëren waar je helemaal gelukkig van wordt. "Vaak denken we dat een nieuwe (mode)trend je gelukkig maakt. Op het moment van kopen voelt het heel lekker. Maar hoe voel je je een maand later?"
"Ooit werd je blij van die items die je nieuw kocht, waarom zou dat nu niet meer zo zijn?” -Laura de Jong
Heerlijk, de lente staat weer voor de deur. Volgens Laura de Jong betekenen nieuwe impulsen, zoals een feestje of een seizoenswisseling, voor veel mensen: kopen, kopen, kopen! En laten we eerlijk zijn, iedereen heeft wel eens een impulsieve (mis)koop gedaan. Die miskopen wil de duurzaamheidsexpert voorgoed voorkomen met een zogehete ‘capsule wardrobe’.
Dé perfecte basis-kledingkast
Het idee van een capsule wardrobe is dat je 35 kledingstukken in je kast hebt hangen die je allemaal met elkaar kunt combineren. Al is dat aantal eerder een richtlijn, dan een hard gegeven. Zo worden jassen en schoenen wel meegeteld, maar sportkleding, ondergoed en pyjama’s niet. “Op het moment dat je die lentekriebel krijgt, ga eens níet naar de winkel, maar ga eens na welke kledingstukken je nog hebt. Ooit werd je blij van die items die je nieuw kocht, waarom zou dat nu niet meer zo zijn?” aldus Laura de Jong.
Het gaat er vooral om dat je van álle kleding in je kast gelukkig wordt. Daar weet topstyliste Lonneke Nooteboom alles van: “Kleding kan je zelfvertrouwen enorm versterken." Je kast hoeft niet gevuld te zijn volgens één standaard formule. De perfecte kledingkast kan bestaan uit allerlei gekke prints en toffe kleurtjes, zolang de kleding maar past bij jou.
"Het gaat mij er vooral om dat mensen bewust worden van hoeveel ze kopen en waarom" -Laura de Jong
Ga eens na wat je al hebt
Zo’n twaalf á dertien nieuwe items per seizoen, dat is in Nederland het gemiddelde. Niet meer voor Laura de Jong, zij koopt nu maximaal vijf nieuwe items per jaar. Combineren is volgens haar het sleutelwoord. Ze tipt: “En als je toch zin hebt in iets nieuws, maak dan eerst nieuwe setjes uit je eigen kast. Kies bijvoorbeeld één broek of rok uit en combineer. Zet je favoriete outfits op de foto en plaats in een apart mapje op je telefoon. Je hoeft het met niemand te delen, het is echt jouw dagboekje en op die manier kun je altijd inspiratie halen uit je eigen foto's."
Ze vervolgt: "Het gaat mij er vooral om dat mensen bewust worden van hoeveel ze kopen en waarom. Als je kleding weer terug zou mogen brengen en je krijgt al je geld terug, hoeveel kledingstukken zou je dan elk jaar terugbrengen?”

Van impuls naar evaluatie
De seizoenswisselingen niet zien als een impuls, maar als een goede evaluatie. Dat is wat De Jong doet. “Wat draag ik nog? Of moeten er items uit mijn kast gerepareerd worden?” Deze manier van een garderobe opbouwen, geeft haar rust. “Ik hou niet van ruis in mijn kast. Ik wil mijn kast opendoen, en er blij van worden.”
"Het is ook een manier van opnieuw waarderen van wat je al hebt en investeren in goede items. Neem bijvoorbeeld de ‘duurzaamheidskalender’ van de Primark: 5 keer wassen voordat het uit elkaar mag vallen is hun minimale eis. Dat is alles behalve duurzaam, toch? Kleding is een wegwerpproduct geworden en zo wil ik er niet naar kijken", verduidelijkt ze.
"Investeer 70% van je budget in kleding van goede kwaliteit" -Lonneke Nooteboom
Je zelfverzekerd voelen
Soms lijkt het alsof je door de bomen het bos niet meer ziet: je comfortabel en zelfverzekerd voelen in kleding én iets kopen van goede kwaliteit. Topstyliste Lonneke Nooteboom heeft een stylingsmethode voor vrouwen ontwikkeld. Toen ze daarmee begon, kwam ze erachter dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat je draagt waar je gelukkig van wordt. “Het állerbelangrijkste is dat je je fijn voelt in je kleding. Als je ervoor kiest om trends te volgen, moet het wel bij je passen.”
Een goede basis
Een goede basisgarderobe kan een hele hoop keuzestress schelen als je 's ochtends voor de kast staat. Maar er is niet één kant-en-klaar recept voor dé basisgarderobe. Wel kan duurzaamheidsexpert Laura de Jong je wat tips geven. "De één draagt graag jeans en de ander iedere dag een jurk. Hang vooral in je kast wat jij graag en veel draagt. Een verhouding die vaak goed werkt is één onderstuk (bottom) op iedere drie tops. Dus stel: je gaat voor 32 kledingstukken dan kun je uitgaan van acht bottoms en 24 tops."
Niet iedereen wordt warm van een 'capsule wardrobe', maar voor die mensen adviseert Nooteboom om een 'capsulecollectie' samen te stellen. "Dit zijn basics die je overal mee kunt combineren, die mooi van kwaliteit zijn en waar je jaren mee kunt doen." Als je echt niet weet wat je stijl is, kun je denken aan items als:
- een zwart colbert
- witte blouse
- een goed passende jeans
- mooie kasjmieren trui
- trenchcoat
- een zwarte jurk
- een goed wit T-shirt
- zwarte pantalon
- een goede riem
- een tas in een basiskleur
"Deze items zijn de basis van je garderobe, daar investeer je 70% van je budget aan. De rest besteed je aan fashion-items, waar je op slag verliefd op bent geworden", legt de styliste uit.

Loslaten van oude kledingitems
“Vrouwen gooien niet graag weg. Vaak omdat het dan items zijn die heel duur waren, emotionele waarde hebben of die ze wel leuk vinden, maar niet kunnen combineren of nog niet passen”, gaat Nooteboom verder. En ondanks dat ze in haar sessies laat zien dat je iets soms nét anders kunt stylen, is het soms ook tijd om afstand te doen van oude items. “Soms is dat moeilijk, maar vaak lucht het op: een opgeruimde kast, is een opgeruimd hoofd.”
Kwaliteit boven kwantiteit
Mocht je nou écht zin hebben in iets nieuws deze lente en zomer, kies dan voor kwaliteit boven kwantiteit. En nee, daar hoef je niet heel diep voor in de buidel te tasten. Ook bij winkels als H&M, Zara of Mango kun je hiervoor terecht. De belangrijkste tip? Let op van welke stof het is gemaakt. “Natuurlijke materialen, zoals kasjmier, zijde en 100% katoen, zijn altijd goed”, tipt Nooteboom. En kijk ook kritisch naar de afwerking van een kledingitem.
Tot slot, het belangrijkste wat de stylist wil meegeven: “Draag gewoon waar jij je knap in voelt en laat dat standaardbeeld, dat ideaalbeeld, los.” Want je leuk kleden is hartstikke fijn en kan bijdragen aan zelfverzekerdheid, maar zelfvertrouwen komt van binnenuit. “Je kunt zoveel dure kleding dragen als je wil, als je je niet fijn voelt, dan heeft het geen zin. Je hoeft jezelf niet te verstoppen, je bent mooi zoals je bent.”
Wil je meer inspiratie opdoen van @lauralagomcom of @lonnekenooteboom? Ze zijn ook actief op instagram om anderen te inspireren.