RTL Wonen

7 manieren om warmte vast te houden in je huis

Door Lotte Klaver··Aangepast:
7 manieren om warmte vast te houden in je huis
RTL

Terwijl de temperatuur begint te dalen, verlangen we allemaal naar een warme, gezellige plek om te ontsnappen aan de kou. Maar hoe kun je die behaaglijke warmte behouden zonder de thermostaat tot onbetaalbare hoogten op te schroeven? In dit artikel vind je zeven handige tips om warmte op een makkelijke manier vast te houden in huis.

Nieuw isolatiemateriaal, dubbel glas en een goed onderhouden verwarmingssysteem: het zijn de bekende manieren om je huis goed te isoleren. Gelukkig hoef je geen doorgewinterde klusser te zijn om je huis te transformeren in een warme oase. Het kan namelijk makkelijk én goedkoop!

1. Gebruik zware gordijnen

Hang zware, gevoerde gordijnen van stoffen zoals fluweel, tweed en suède op om warmteverlies via ramen te verminderen. Niet alleen fungeren dikkere en zwaardere gordijnen als barrière tussen je interieur en de kou van buiten, ook hebben ze de eigenschap om warmte vast te houden. Wanneer de verwarming aanstaat, zullen zware gordijnen helpen om deze warmte vast te houden. Sluit ze ’s avonds om de warmte gedurende de nacht vast te houden en open ze overdag om de warmte van de zon binnen te laten.

2. Leg een vloerkleed of tapijt neer

Vooral in kamers met harde vloeren, zoals tegels of hout, zorgen vloerkleden en tapijten voor extra isolatie en warmte. Vloerkleden voorkomen namelijk dat koude lucht vanuit de kruipruimte of onder de vloer in de kamer komt, door goed geleidende vloeren. Een vloerkleed ziet er dus niet alleen knus uit, maar je krijgt het er ook daadwerkelijk warm van!

3. Plaats radiatorfolie

Door radiatorfolie achter radiatoren aan buitenmuren te plaatsen, voorkom je dat warmte naar buiten straalt. De folie is meestal gemaakt van aluminium en omdat dit reflecterende eigenschappen heeft, kaatst de warmte terug in de richting van de warmtebron. Heel energie-efficiënt dus!

4. Kierafdichting voor brievenbus en deur

Installeer een brievenbusborstel en gebruik tochtstrips rond deuren om warmteverlies te minimaliseren. Hier hoef je helemaal geen handige-Harry voor te zijn: een borstel- of rubberenafdichting is supermakkelijk te installeren door middel van schroeven of dubbelzijdig tape! Kierafdichting is ook nog eens een kosteneffectieve maatregel: gemiddeld kosten twee tochtbanden van drie meter minder dan een tientje en een brievenbusborstel zelfs minder.

5. Installeer een deurdranger

Een deurdranger zorgt ervoor dat deuren na gebruik automatisch sluiten, wat een heleboel tocht voorkomt. Het is vooral een goed idee om deurdrangers op deuren naar onverwarmde ruimtes te installeren, zoals de garage of de kelder.

6. Verminder warmteverlies via de open haard

Warme lucht stijgt en zoekt via de open haard een uitweg naar buiten. Als je een open haard hebt, overweeg dan het gebruik van een haardscherm om te voorkomen dat warmte ontsnapt via de schoorsteen als de open haard niet in gebruik is.

7. Gebruik de oven slim

Tijdens koude maanden kan koken in de oven een dubbel voordeel hebben. Zet na het bakken de oven uit, maar laat de klep openstaan. Zo verwarmt het niet alleen je eten, maar ook de keuken en aangrenzende kamers!

Dit zijn de onopgemerkte energieslurpers in huis
Lees ook

Dit zijn de onopgemerkte energieslurpers in huis

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
DuurzaamheidWarmteWoningisolatieWinter