RTL Wonen

Een groenere kerst: duurzame keuzes voor jouw boom

Door Lotte Klaver··Aangepast:
Een groenere kerst: duurzame keuzes voor jouw boom
RTL

Met de feestdagen om de hoek staan velen van ons voor de jaarlijkse keuze: welke kerstboom halen we dit jaar in huis? Nadat de echte bomen 4 weken lang hebben mogen stralen in de woonkamer, belandt er jaarlijks een verbazingwekkend aantal op de vuilnisbelt - maar liefst 2,5 miljoen. Wist je dat er ook duurzamere opties voor kerstbomen zijn om deze traditie wat groener te maken?

Een interessante benadering om deze kwestie aan te pakken, is door te kiezen voor kerstbomen met kluit. Deze bomen kunnen na de feestdagen opnieuw worden geplant, waardoor ze een nieuw leven krijgen en bosvorming ondersteunen. Alex en Gina zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben 'BeterBoompje' opgericht. Naast bomen mét kluit, bieden ze ook bomen zonder kluit aan. Hiervoor wordt een 'green-return' ingezet: voor elke boom zonder kluit worden er twee adoptie-stekjes geplant. Deze bomen kunnen 5 tot 8 keer hergebruikt worden. Alex deelt enthousiast: "Het is een enorme, uit de hand gelopen hobby. Het hele jaar zijn we er naast ons werk mee bezig en nu, in het laatste kwartaal, zijn we er echt fulltime mee bezig."

Duurzaamheid en bewustwording

“Het leuke aan het project vind ik dat we met de kerstboom een stuk bewustwording creëren”, vertelt Gina. Het is volgens haar belangrijk om meer stil te staan bij hoe we omgaan met producten, in dit geval met een stukje natuur dat we in huis halen. “Veel mensen hebben niet door dat een kerstboom 4 tot 8 jaar heeft moeten groeien voordat hij slechts vier weken bij jou in huis staat. Dat is wel echt een eyeopener voor mensen”, aldus Alex.

Hoe werkt BeterBoompje?

Zodra de bomen groot genoeg zijn, kunnen ze gereserveerd worden op de website. De bomen met kluit kunnen worden opgehaald bij een pick-up point en in januari weer worden ingeleverd. Ze worden geplant op particuliere grond of op plaatsen waar terug plant plicht is. Afgelopen jaar zijn Alex en Gina ook nog gestart met het composteren van kerstbomen, waarbij 15.000 bomen werden omgezet tot heilige grond. In één zak zijn twee bomen verwerkt. Zo worden de kerstbomen zonder kluit tóch nog hergebruikt.

Alex en Gina hebben een droom: "We hopen dat mensen hun eigen adoptiekerstboom gaan kweken. Lokaler kan het niet; er is geen vervoer meer nodig, en mensen kunnen echt 5 tot 8 jaar lang hun kerstboom hergebruiken." Hoe gaaf is dat?

Bekijk de video hieronder om te zien hoe Gina en Alex te werk gaan:

8x de leukste Nederlandse kerstmarkten in december
Lees ook

8x de leukste Nederlandse kerstmarkten in december

Dit is een artikel van
Lees meer over
Froukje de BothHugo KennisKerstmisDuurzaamheid