Een valkparkiet als huisdier? Dit moet je weten
In Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven vertelt dierenarts Piet Hellemans deze week alles over de valkparkiet. Waar komt dit beestje oorspronkelijk vandaan en hoe moet je voor ze zorgen? Je leest en ziet het in dit artikel.
Kenmerken van een valkparkiet
De valkparkiet komt oorspronkelijk uit Australië en is een intelligent en sociaal dieren dat in grote groepen leeft. Ze hebben dan ook veel behoefte aan interactie, wat zowel met soortgenoten als met mensen kan. Ook hebben de beestjes absoluut uitdaging nodig, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Van origine zijn het sociale en rustige vogels, maar bij weinig prikkels gaan ze tegenstribbelen. Dit is ook vaak het ‘probleem’ bij de valkparkiet die als huisdier wordt gehouden. Wanneer ze in een te kleine kooi zitten en te weinig sociale interactie hebben, gaan ze harder en luider schreeuwen. Dit geschreeuw vinden eigenaren vaak vervelend en als reactie verplaatsen ze de beestjes naar een andere ruimte. Maar hierdoor maak je het ‘probleem’ alleen maar erger. Zo krijgen ze namelijk nóg minder sociale interactie, waardoor ze juist meer gaan schreeuwen.
Wil jij een valkparkiet aanschaffen? Zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt en zorg het liefst ook voor een maatje voor de sociale interactie. Een valkparkiet kan rond de 15 à 20 jaar oud worden, mits er goed voor ze wordt gezorgd. Een valkparkiet laat echter slecht zijn gebreken zien, dus het is belangrijk dat je alert bent op de kleine signalen.
Een gezonde valkparkiet: waar je op moet letten
- De neusgaten moeten vrij zijn van snot.
- De valkparkiet moet goed in de veren zitten; dit is nodig zodat ze op de juiste temperatuur blijven.
- Ze moeten goed en vrij adem kunnen halen. Als ze benauwd zijn, zitten ze vaak te wippen op de stok, dus wees alert op dit gedrag. Maar let op, ze kunnen ook wippen op de stok wanneer ze heel enthousiast zijn. Toch kun je vaak wel het verschil zien aan de manier waarop ze wippen.
- De snavel moet symmetrisch zijn.
Het verzorgen van een valkparkiet is geen dagtaak, maar je bent er wel veel mee bezig. Het is net als bij andere huisdieren een beestje dat verzorging nodig heeft.
Een valkparkiet adopteren
Wil je meer weten over valkparkieten als huisdier of lijkt het je leuk een valkparkiet te adopteren op afstand? Neem eens een kijkje op de website van World of Birds Foundations.