Potrozen en klimrozen: hoe verzorg je deze het beste?
Een bosje snijrozen op de eettafel staat natuurlijk prachtig, maar ook als plant in pot of als klimmer in de tuin komt de roos prachtig tot z'n recht. Maak kennis met potrozen en klimrozen! Of je nu je huis wilt opfleuren of je tuin wilt transformeren, deze rozensoorten zijn de perfecte keuze. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen potrozen en klimrozen en delen we essentiële verzorgingstips.
De potroos
De potroos is speciaal gekweekt voor binnen. Ze houden ervan om op een licht vochtige grond te staan, dus geef ze genoeg en regelmatig water. In de winter is dat ongeveer twee keer per week, en in de zomer hebben ze bijna dagelijks water nodig. De potroos staat graag op een lichte plek in huis waar de zon veel schijnt. Vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer is het ook handig om wat rozenmeststof mee te geven. Hier zitten stoffen in waardoor de rozen een intense kleur krijgen en de bladeren sterk worden.
Als er een bloem uitgebloeid is kun je deze het beste vanaf een paar centimeter onder de bloem afknippen. Hierdoor kan de plant al zijn energie aan de nieuwe bloemen geven, waardoor die nog mooi zullen doorgroeien.
De klimroos
De klimroos is een lange roos die ontzettend hoog kan klimmen. Dit kan hij echter niet volledig zelfstandig, want om mooi en stabiel naar boven te klimmen heeft-ie wat hulp nodig van een bindbuis. Hiermee kun je de klimroos vastmaken aan een tak, muur of een rek en zal hij vanzelf omhoog gaan klimmen, mits hij juiste verzorging krijgt natuurlijk.
De beste tijd voor de klimroos om aan te planten is november. Hierdoor kunnen de wortels op tijd goed gaan aarden en wortelen, waardoor hij in de winter tot 10 graden onder nul met gemak aan kan. Bij het aanplanten is het handig om speciale rozengrond te gebruiken. Hier zit genoeg voeding in voor de eerste periodes, zodat het een mooie, stevige plant wordt.
In het voorjaar en de zomer is het goed om de klimroos meststof te bieden. Het is belangrijk dat de roos op een lichte plek staat, in de zon of halfschaduw. Daarnaast houdt hij, net als de potroos, van een licht vochtige grond. Houd dus goed in de gaten dat hij niet voor een langere periode droog komt te staan. In het voorjaar kun je de uitgebloeide bloemen snoeien, waardoor de plant zijn energie verdeelt onder de belangrijkste takken van de bloem die nog leven.
Tip: leg onder in de pot wat hydrokorrels, dit zorgt ervoor dat al het overtollige water onder in de pot kan zitten waar de wortels niet zijn. Doe ook nog een beetje potgrond over de hydrokorrels.