Dit moet je volgens Dierenarts Piet weten over de Franse Basset
Dierenarts Piet Hellemans nam vandaag weer een gezellig huisdier mee naar de boerderij: Toos, de Franse Basset! Een erg bijzonder ras met een rijke geschiedenis. Piet legt er van alles over uit, van z'n kenmerkende lichaamsbouw tot z'n eigenwijze karakter en van z'n uitmuntende reukvermogen tot z'n jachtinstinct.
De Franse Basset komt oorspronkelijk uit het Franse Normandië, waar hij vroeger een belangrijke rol speelde als jachthond. De voorouders van de Basset waren gespecialiseerd in het jagen op wild, wat vaak in grote groepen gebeurde. Deze honden werkten samen om konijnen, hazen en ander klein wild op te sporen, waarbij hun uitstekende neus een cruciale rol speelde.
Jachthond
De Franse Basset is een charmante hond, die niet alleen een hoge knuffelfactor heeft maar zelf ook dol is op knuffelen. Tegelijkertijd is hij ook heel eigenwijs, wat grotendeels te maken heeft met zijn jachtinstinct. Met zijn scherpe neus en uitmuntende reukvermogen is hij altijd op zoek naar geuren. Dat is de erfenis van zijn voorouders die de geur van konijnen en hazen konden volgen, tot de jagers hun doelwit in het vizier kregen.
Zijn lange oren zijn trouwens niet zomaar een willekeurig uiterlijk kenmerk. Deze helpen namelijk om lucht bij zijn neus te krijgen. Zo kan hij geuren nóg beter oppikken. Zijn vermogen om te ruiken is bijna net zo goed als de bloedhond, die bekendstaat als hond met het allerbeste reukvermogen.
Lichaamsbouw
De Basset heeft overigens een opvallende lichaamsbouw. Zijn korte pootjes en lange lijf doen denken aan de Teckel, wat een gevolg is van een groeiafwijking die vroeger werd gewaardeerd bij het jagen. Dankzij dit compacte formaat kon de Basset makkelijk ongemerkt door struikgewas bewegen, iets wat goed van pas komt tijdens de jacht.
Tegenwoordig kan dit korte lichaam soms problematisch zijn, vooral als de hond te zwaar is. Overgewicht legt druk op de gewrichten, waarbij met name de rug en poten worden overbelast, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk dat een Franse Basset voldoende lichaamsbeweging krijgt en vooral niet te zwaar wordt.