RTL Wonen

Wonen in een tiny house: 7 belangrijke overwegingen voor je de stap maakt

Door Lotte Klaver··Aangepast:
© iStockWonen in een tiny house: 7 belangrijke overwegingen voor je de stap maakt
RTL

De droom van wonen in een tiny house spreekt velen aan vanwege de eenvoud, duurzaamheid, lagere woonkosten en het minimalisme. Voordat je echter de sprong waagt, zijn er wel wat overwegingen die je moet maken, of puntjes van aandacht waar je bij stil moet staan. Ontdek de realiteit achter de romantiek van het tiny house leven en bereid je goed voor op de unieke levensstijl.

Een tiny house is meestal kleiner dan 50 vierkante meter en is vaak op een trailer gebouwd, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is. Al hoeft dat niet het geval te zijn. Sommigen kiezen ervoor om hun op één plek te blijven, terwijl anderen graag af en toe wisselen van locatie, afhankelijk van hun levensstijl en persoonlijke voorkeur. Beiden hebben verschillende voor- en nadelen om rekening mee te houden.

1. Standplaats struggles

Het vinden van een geschikte standplaats kan in Nederland een uitdaging zijn. Wet- en regelgeving variëren per gemeente, en niet overal is het even eenvoudig om een plek te vinden. Er wordt in de wet onderscheidt gemaakt tussen een tiny house mét wielen en zónder wielen. Met een huisje op wielen mag je in de meeste gevallen niet zomaar op een stuk grond staan, ook niet als dat gewoon van jou is. Dit heeft te maken met het bestemmingsplan van de grond en de eisen die aan je huis gesteld worden. Indien je een huis zónder wielen hebt én hij voldoet aan het bouwbesluit, dan kan je (na het verkrijgen van de juiste vergunningen) je tiny touse plaatsen op een eigen kavel.

Vaak wijst de gemeente een stuk grond aan waar (vaak tijdelijk) tiny houses met of zonder wielen mogen staan. Ook zijn er in Nederland campings waar gewoond wordt. Alhoewel deze regels flink zijn aangescherpt de afgelopen jaren, zijn er nog steeds campings die het toelaten. Officieel gezien mag je tenslotte een vergunningsvrij ‘tuinhuisje’ in je tuin hebben staan indien dit aan de geldende regels voldoet. Er is één grote maar: dit mag officieel niet als permanente woning gebruikt worden. Het tuinhuisje mag dan weer wel verhuurd worden.

2. Rioleringsuitdagingen

Met beperkte ruimte komt ook de uitdaging van riolering. Begrijp hoe het afvoersysteem werkt bij zo'n kleine woning en onderzoek milieuvriendelijke opties, zoals composttoiletten en grijswatersystemen, om je ecologische voetafdruk te minimaliseren. Grijs water is het vuile water dat wordt opgevangen na een douche of het wassen van de vaat in de keuken. Zwart water houdt meestal het menselijke afval vast dat zich ophoopt in het toilet. Meestal hebben beide afvalwaters aangewezen stortplaatsen. Maar in werkelijkheid kan het moeilijk zijn om de dichtstbijzijnde stortplaats te vinden, vooral wanneer je voortdurend van de ene plaats naar de andere reist.

3. Duurzame energieopties

Tiny houses worden vaak geassocieerd met off-grid leven en het komt dan ook veel voor dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen, zeker als je huisje niet aangesloten is op het publieke netwerk. De bekendste optie is het gebruik van zonnepanelen op het dak, zeker omdat deze steeds betaalbaarder worden en eenvoudig te installeren zijn. Kleine windturbines, micro-waterkrachtcentrales of batterijsystemen zijn alternatieven, afhankelijk van de locatie en omstandigheden van je tiny house. Ook zijn er opslagoplossingen beschikbaar, zoals accu-opslagsystemen, thermische energieopslag en persluchtenergieopslag. Het is in ieder geval belangrijk dat je creatief omgaat met de ruimte die je hebt en onderzoek doet naar subsidies voor de aanschaf en installatie van energiebronnen.

4. Aandacht voor aanschaf

Je kan ervoor kiezen om een tiny house zelf te maken, óf een bestaande te kopen.

  • Zelf bouwen is een stuk goedkoper: je hoeft er geen arbeidskrachten voor in te huren. Het bouwen neemt wel meer tijd in beslag, zeker als je geen ervaren bouwer bent. Omdat de regelgeving per locatie verschilt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van lokale bouwvoorschriften en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan luchtverversing, brandveiligheid, isolatie van vloeren, wanden en het dak én daglicht.
  • Wil je een bestaand huisje kopen, houd er dan rekening mee dat tiny houses in relatief korte tijd erg populair geworden zijn, waardoor er een tekort aan verschillende soorten bouwmaterialen (en mankracht) is. Hierdoor kan de levertijd flink oplopen, wat nadelig is bij de verkoop van je huidige woning en het regelen van de verhuizing.

In vergelijking met traditionele woningen biedt het kopen van een klein huisje mogelijkheden voor meer directe interactie met de bouwer of verkoper. Er is vaak meer ruimte voor onderhandelingen over specificaties, aanpassingen én de prijs.

5. Onderhoud

Vaak vergen de huisjes meer onderhoud dan je misschien denkt. Een tiny house wordt in vergelijking met een normaal huis namelijk intensiever gebruikt. Omdat je minder ruimte hebt loop je vaker over dezelfde vloeren, gebruik je dezelfde deuren regelmatiger en maak je over het algemeen meer gebruik van alle onderdelen van het huis, vaak op een multifuctionele manier. Ook hier maken we onderscheid tussen twee soorten woningen:

  • Tiny houses zonder wielen

Tiny houses met een fundering vereisen minder onderhoud. Je hoeft je dan alleen zorgen te maken over je interieur. Zo kun je het beste kiezen voor een houten vloer in plaats van tapijt, omdat deze minder snel slijt én makkelijker schoon te maken is. Investeer daarnaast in stevige materialen voor meubels en armaturen zoals bedden en handgrepen.

  • Tiny houses met wielen

(Toekomstige) bewoners van op wielen gemonteerde huisjes moeten ook rekening houden met slijtage aan leidingen en isolatiematerialen tijdens het verplaatsingsproces. Daarnaast worden de wielen continu belast met gewicht, in tegenstelling tot een auto.

6. Waterbeheer

Voordat je je tiny house betrekt, is het cruciaal om te weten waar je water vandaan komt. Vaak hebben de woningen namelijk maar beperkte watervoorzieningen. Mogelijke bronnen zijn aansluitingen op het openbare watervoorzieningssysteem, bronwaterputten of regenwateropvangsystemen. Ook wil je schaarste voorkomen en kun je nadenken over waterbesparende apparaten of een grijswatersysteem.

7. Veranderende mentale houding

Tiny house leven vereist voor de meeste mensen een verandering in mentaliteit. Wees bereid om los te laten van materialisme en te genieten van eenvoud. Je zal een hoop spullen moeten verkopen of weggooien en met minder genoegen moeten nemen.

Kortom, bij de aankoop van een tiny house is grondig onderzoek van groot belang. Maar als je goed let op de onvoorziene kosten, vergunningen en regelgeving, kun je genieten van een unieke, minimalistische levensstijl in je eigen kleine oase!

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
WonenInterieurinrichtingDuurzaamheid