Zo herken én voorkom je oververhitting bij je kat

In de zomermaanden kan het kwik aardig oplopen, zowel buiten als binnenshuis. En dat is niet alleen voor ons op z'n tijd best pittig, maar ook voor onze huisdieren. Speciaal voor alle kattenbaasjes deelt dierenarts Piet Hellemans tips om oververhitting bij je kat te voorkomen en te signaleren.
Hoewel katten ware zonaanbidders zijn, kan het ook voor dit harige kroost te warm worden. Oververhitting ligt op de loer en dat kan vervelende gevolgen hebben. Dit is wat je voor je kat kunt doen om hem een zo fijn mogelijke zomer te laten beleven.
Oververhitting bij katten herkennen
Hoewel katten volgens Dierenarts Piet Hellemans wel wat minder snel last hebben van oververhitting dan honden, kan het zeker gebeuren dat je kat gevloerd wordt door de hitte. Dit is niet alleen erg onprettig voor het beestje, maar kan ook nare gevolgen hebben. Hoe je oververhitting bij je kat herkent? Volgens Piet Hellemans moet je alert zijn op de volgende symptomen:
- Sloom gedrag
- Hijgen
- Neurologische symptomen, zoals evenwichtsverlies of epileptische aanvallen
Vermoed je oververhitting vanwege de bovenstaande symptomen? Dan moet je volgens Piet Hellemans met spoed naar de dierenarts. "Zeker als een kat hijgt is dat geen goed teken."
Laat je kat zelf de verkoeling opzoeken
"Zorg voor koele ligplekken voor je kat, mét luchtverplaatsing", tipt Piet Hellemans. "Denk dan aan een ventilator, zet de deur van je kelder of badkamer open óf zet twee ramen tegenover elkaar open." Houd van tenminste één kamer de gordijnen of rolluiken gesloten en zet ventilatoren of eventueel de airco aan en zorg dat je kat deze ruimte op kan zoeken.
Wat je vooral niet moet doen, is zelf besluiten wat een koele plek is voor je kat en hem daarin opsluiten. Voor je kat is het juist fijn en belangrijk om de bewegingsruimte te hebben om zelf een koel of schaduwrijk plekje op te zoeken. Wat je wel kunt doen is een fijne, koele plek creëren en hem de mogelijkheid te geven deze plek op te zoeken én dus ook te verlaten.
Gaat je kat liever naar buiten, dan is dat ook een optie. Daar zoeken ze waarschijnlijk vanzelf een schaduwrijk plekje op. "Maar tijdens zomerse dagen is het over het algemeen binnenshuis koeler en dus prettiger dan buiten, zeker als je een airco in huis hebt", aldus Piet Hellemans.
Drinken, drinken, drinken
Net zoals mensen moeten ook onze huisdieren genoeg eten én water binnenkrijgen, zeker met hogere temperaturen in de zomer. Plaats daarom het liefst meerdere drinkbakjes verspreid door het huis, zodat hydratatie nooit ver weg is. Merk je op dat je kat niet veel drinkt, dan kan het helpen om een drinkfonteintje neer te zetten. Katten zijn gek op stromend water, aangezien ze van oudsher gewend zijn uit stromende beekjes te drinken. Met zo'n elektrisch drinkfonteintje heeft je harige huisgenoot altijd vers en koud water binnen pootbereik.

Borstelen en sproeien
In de zomermaanden raken katten hun dikke wintervacht kwijt zodat hun vacht beter bestand is tegen zomerse temperaturen. Maar het kan best een poos duren voordat ze hun oude vacht helemaal kwijt zijn. Dit proces kun je een zetje in de goede richting geven door de kat regelmatig te borstelen én het heeft nog een ander bijkomend voordeel. Piet Hellemans: "Dode haren uit de vacht wegkammen helpt niet alleen tegen hitte, maar ook tegen jeuk." De vacht wordt door het borstelen vanzelf dunner en dus koeler.
Grote kans dat de kat zichzelf geregeld schoonlikt, want ook dit biedt verkoeling. "Wil je hem extra verkoelen, dan kun je de vacht van je kat eventueel voorzichtig natmaken met een plantenspuit. Doe dit wel alleen als hij dit fijn vindt, want de meeste katten vinden dit maar niks."
Pootjes omhoog
Omdat katten via hun voetkussentjes zweten kun je ze ook een handje helpen door deze plek te verkoelen. Wikkel de pootjes even in een vochtige doek of koop speciale verkoelingsitems bij de dierenspeciaalzaak. Zo bestaan er speciale koelmatten, waar zowel honden als katten lekker koel op kunnen luieren, tipt Piet Hellemans.