Waarom pups zo graag bijten en hoe je het afleert
Puppy’s hebben een hoge schattigheidsfactor, maar die tandjes… Ze zetten ze overal in en soms bijten ze behoorlijk hard. Hoezo doen ze dit en misschien nog wel belangrijker: hoe leer je ze het af?
Tandjes
Allereerst een klein lesje biologie. Pups worden net als mensen tandeloos geboren. Wanneer ze drie weken oud zijn komen meestal de eerste melktandjes door. Tussen de 13 en 21 weken begint de pup weer met wisselen. Rond de zeven maanden zijn ze dan eindelijk klaar met wisselen en zijn de tanden minder scherp en neemt ook de kauwbehoefte af.
Aha! Daarom bijten ze dus
Honden hebben geen handen en daarom onderzoeken ze dus alles door erop te bijten. Wat is dit? Hoe smaakt het? Reageert het? Hij ontdekt de wereld simpelweg met zijn bek. Ook schijnt er een rustgevend stofje vrij te komen waardoor je hond zich prettiger gaat voelen door het kauwen. Bovendien kan het bijten de pijn verzachten die een pup ervaart als ze gaan wisselen.
Afleren
Als een pup op het begin in je broekspijpen hangt of aan je veters kauwt is het misschien schattig, maar na een tijdje wordt het irritant en ontstaat er wellicht schade aan je kleding of handen. De melktandjes worden namelijk steeds scherper en een pup krijgt steeds meer kracht.
Ook is het belangrijk om als baasje aan te geven hoe hard je pup mag bijten, ook wel bijtrem genoemd. Pups leren dit al in het nestje van hun broertjes, zusjes en moeder. Wanneer één pup te hard bijt, piept zijn slachtoffer of loopt die weg en is het spelletje afgelopen. Maar hoe kan jij dit doen als baasje? Wij geven je vier manieren om dit aan te leren.
1. Weglopen
Wanneer je pup te hard bijt kun je weglopen zonder iets te zeggen en zonder je pup aan te kijken. Herhaal dit elke keer als je hond te hard bijt. Op een gegeven moment gaat je pup de link leggen waarom jij wegloopt, namelijk omdat hij bijt.
2. AU!
Je kunt ook ongeveer hetzelfde doen als zijn soortgenoten zouden doen. Namelijk op een harde toon 'AU!' zeggen wanneer hij bijt. Je zal zien dat je pup schrikt en je loslaat. Tel dan tot vijf en beloon je hond. Door het belonen leert je pup wat wel en niet goed is, dus vergeet dat niet.
3. Bevriezen
Zodra je pup je bijt bevries je. Dit betekent niet bewegen, je hond niet aankijken en niks zeggen. Veel honden weten niet wat ze overkomt en laten los. Tel dan weer tot vijf en beloon je hond. Bijt hij weer? Dan bevries je weer. Je pup legt vanzelf de link dat hij genegeerd wordt wanneer hij bijt.
4. Commando ‘zit’
Als je pup al het commando ‘zit’ kent, kun je dit commando geven wanneer je hond bijt. Als hij/zij gaat zitten beloon je de pup met iets lekkers of je stem. Geef daarna een speeltje waar de hond wel in mag bijten. Je leidt de hond af door hem iets anders te laten doen en beloont het positieve gedrag.
Consequent
Het allerbelangrijkste is dat je consequent bent. Als je het de ene keer laat gaan en de andere keer wegloopt snapt je pup er niks van. Ook andere familieleden of visite moeten dit toepassen wil je het bijten afleren. Niemand heeft gezegd dat een pup opvoeden makkelijk is, maar als je je tanden erin zet krijg je er uiteindelijk een superlieve hond voor terug!
Fotocredits
- Headerfoto: smrm1977
- Foto 1: SanyaSM
- Foto 2: marcoventuriniautieri