Eet je hond z'n brokken niet op? Hier kan het aan liggen (en dit kun je eraan doen)
Heb je wel eens meegemaakt dat je hond opeens zijn brokken niet meer eet, of een deel laat staan? Dan kan dat verschillende redenen hebben. Hoewel er meestal geen reden tot paniek is, is het wel goed om uit te zoeken wat de oorzaak is. In dit artikel lees je alles over de oorzaken én hoe je het probleem kan oplossen.
Schat de ernst in
Ten eerste is het belangrijk om na te gaan of je hond misschien ziek is of pijn heeft. Twijfel je? Ga dan altijd even langs de dierenarts voor een check. Houd daarnaast ook seintjes van een mogelijke ziekte goed in de gaten. Je kan dit onder andere merken aan afwijkend gedrag zoals agressie, onrust of juist lusteloosheid, een verhoogde temperatuur, een opgeblazen buik, piepen, hijgen, kwijlen, diarree of als je hond afwezig uit z'n ogen kijkt. Het kan ook zijn dat je hond kiespijn heeft of dat zijn darmkanaal verstopt is, neem ook dan bij twijfel altijd even contact op met de dierenarts.
Voeding van een puppy
Is je hond nog een pup, dan is het altijd verstandig om even naar de dierenarts te gaan als je merkt dat hij zijn brokken niet opeet. De voeding van een puppy is namelijk extra belangrijk, omdat het beestje nog moet groeien. Te weinig voeding kan zorgen voor een te lage bloedsuikerspiegel en dit kan gevaarlijk zijn.
Gal braken = honger!
Veel mensen denken dat het niet slim is om je hond eten te geven als het dier gal braakt. Maar honden braken meestal gal als ze een lege maag hebben! Dit noemen ze hongerbraken. De oplossing zit hem dan simpelweg in het voeren van je hond. Als je hond voor een langere periode in de ochtend gal braakt, dan kun je proberen om wat vaker door de dag heen kleinere porties eten te geven.
Vrolijk en opgewekt?
Gedraagt jouw hond zich, ondanks dat de brokken niet op zijn, nog steeds vrolijk? Dan is de oorzaak meestal onschuldig. Een hond kan net als een mens best een paar dagen overleven zonder te eten, al is het wel belangrijk dat het dier goed blijft drinken. Geen reden tot paniek dus! Sterker nog, honden voelen het aan als jij in paniek raakt, wat hen weer stress kan opleveren. Dus probeer dat in ieder geval te vermijden.
Onschuldige oorzaken
Is jouw hond niet ziek? Dan is er waarschijnlijk niks ergs aan de hand én is het probleem makkelijk op te lossen! Misschien heeft je hond stress vanwege een verandering in zijn routine? Of is zijn eetlust minder geworden door een castratie of gewoon doordat hij ouder aan het worden is.
Dit moet je in ieder geval niet doen
Als je hond zijn brokken laat staan, is het belangrijk om hem niet extra (overdreven) aandacht te geven. Je hond onthoudt anders dat hij aandacht krijgt als hij zijn brokken laat staan en zal dit tegen je gebruiken om aandacht af te dwingen. Leg het dier ook geen druk op om zijn brokken op te eten, want dit kan wederom stress veroorzaken. Switch ook niet meteen uit paniek naar andere brokken, want zo kun je het probleem onbedoeld erger maken.
Wat kan je wel doen?
Zet de brokken weg als je hond niet direct begint met eten en vertroetel hem niet. Zo leer je de hond dat hij alleen op bepaalde momenten gevoerd wordt. Je kunt proberen om het eten op een andere plek neer te zetten en de brokken in een andere voerbak doen. Als dit niet werkt kun je het droogvoer smaak- en geurvoller maken door lauwwarm water toe te voegen. Een rauw eitje door de brokken mengen is trouwens ook heel goed voor je hond, dus dat is zeker het proberen waard!
Kort samengevat
Leer signalen van ziekte te herkennen én je hond te begrijpen door op zijn gedrag te letten. Neem bij twijfel altijd even contact op met de dierenarts en raak niet direct in paniek. Vertroetel je hond niet als hij zijn brokjes laat staan en probeer het dier te stimuleren om zijn brokken te eten door de routine aan te passen of door extra smaak toe te voegen.
Fotocredits:
- Header: LightFieldStudios
- Foto 1: fotostok_pdv