10 voorwaarden waar een goed konijnenhok aan moet voldoen
Een fijn huis voor jouw konijn is erg belangrijk. Een konijnenhok moet daarom aan speciale wensen én welzijnseisen voldoen. Als je tijdens de inrichting al deze punten kunt afvinken dan is het konijnenhok helemaal konijnproof en geschikt om in te leven.
Als je een konijnenhok neemt moet je ervoor zorgen dat de inrichting van het verblijf voldoet aan de volgende voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde voor het nemen van konijnen is dat je deze diertjes nooit alleen in het hok plaatst, maar altijd een soortgenoot erbij zet. Konijnen kunnen niet zonder een maatje leven.
1. Eet- en drinkplek
De belangrijkste elementen in het hok van je konijn zijn de water- en voerbakjes. Waterflesjes worden ook vaak gebruikt, maar een waterbakje is makkelijker schoon te maken. Bovendien voelt dit ook natuurlijker aan voor het diertje. Let erop dat de bakken stevig genoeg moeten zijn, zodat ze niet kapot kunnen worden geknaagd.
2. Hang een hooiruif op
Om jouw konijn de hele dag van hooi te voorzien kun je een hooiruif ophangen. Zorg dat het hooi hier los in ligt, zodat je konijn het er makkelijk uit kan pakken. Ook is het belangrijk om de ruif veilig op te hangen. Het hooi moet je elke dag een paar keer bijvullen.
3. Zorg voor een 'wc'
Je wilt het konijnenhok natuurlijk graag schoonhouden en daarom is het fijn als je konijnen hun toiletbezoekjes doen in een daarvoor gemaakte bak. Zet de wc-bak in een hoekje van het hok neer – dit vinden de konijnen prettig bij het doen van hun behoeften.
4. Leg speeltjes neer
Om het hok helemaal konijnproof te maken, zul je het moeten voorzien van speelgoed! De diertjes houden van knagen en daarom moet je er knaagmateriaal inleggen, zoals boomtakken en knaagblokken.
Een konijn is overigens officieel geen knaagdier te noemen, want een konijn heeft naast snijtanden ook stifttanden en dat hebben knaagdieren niet. Wel is er een overeenkomst tussen konijnen en knaagdieren: beide soorten knagen.
Daarnaast is het gezond voor je konijn om te spelen en te bewegen. Zorg voor veel afwisseling in de speeltjes om het huisje zo leuk mogelijk te houden.
5. Kies voor de juiste bodembedekking
Als je het hok inricht moet daar natuurlijk ook bodembedekking in komen te liggen. De meest voor de hand liggende soort is zaagsel, maar dit is niet een hele fijne bodem voor de diertjes vanwege de toegevoegde geurstoffen en het feit dat zaagsel stoffig is. Je zou het beste kunnen kiezen voor hennepvezel of maïsgranulaat.
6. Geef je konijn een warm holletje
Een konijn vindt het fijn als zijn of haar slaapplek of schuilplaats een lekker warm holletje is. Stro is een isolerend materiaal, wat de functie heeft van een deken voor het konijn. Het diertje kan een heerlijk warm holletje maken in het stro en daar goed in schuilen. In de koude wintermaanden kun je nog meer stro in het nachtgedeelte neerleggen voor extra veel warmte.
7. Een veilige schuilplek en slaapplaats
Konijnen houden van een goede schuilplaats. Om het hok zo fijn mogelijk voor je konijn(en) te maken is het dus verstandig om een schuilhuisje neer te zetten. Je kunt natuurlijk zelf ook een schuilhuisje maken. Let erop dat de schuilplaats twee openingen heeft, zodat het konijn zich er gemakkelijk in kan verstoppen. Een konijn houdt ervan om veilig te slapen in een omsloten en donkere ruimte. Kies dus voor een hok met twee gedeeltes.
8. Knaagbestendig
Een konijn is dus geen knaagdier, maar knaagt wel. Dat betekent dat het beestje houdt van overal aan knabbelen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat hij ook aan het hok zelf gaat knagen. Kies dus bewust voor knaagbestendige materialen. Het enige waar je wilt dat je konijntje aan knabbelt is het knaagmateriaal.
9. Geef het hok de juiste plek
Het konijnenhok inrichten is één ding, maar de plaats waar je het hok neerzet is ook niet onbelangrijk. Regen en tocht kun je beter vermijden, daarom kies je voor plek waar er geen regen en wind in kan komen. Zet het hok op een beschutte plek in de tuin en zorg voor een schuine overkapping – zo wordt het overige regenwater afgevoerd naar beneden. Kies ook voor een goed geventileerde plek, waar het niet te heet en te koud is maar waar wel af en toe zonlicht schijnt. Een konijn heeft gevoelige longen en kan daardoor slecht tegen stof, zorg dus voor een stofvrije en schone plek.
10. Zorg voor een veilig en stevig hok met veel ruimte
Je wilt natuurlijk wel dat het hok veilig is voor je konijnen. Als je zelf een hok maakt, zorg je er dus voor dat je deze van tevoren goed splintervrij schuurt en gebruik je verf dat niet giftig is voor konijnen. Check dus goed of het konijn tegen een bepaalde verfsoort kan. Ook moet het hok stevig zijn en goed afgesloten worden, zodat een eventueel bezoekje van een vos niet fout afloopt.
Het is erg belangrijk dat je een konijnenverblijf neemt met genoeg ruimte waar deze diertjes lekker kunnen rondrennen, spelen en leven.
De welzijnseisen van een konijn
Beter Leven van de Dierenbescherming benoemt een aantal eisen waar de leefomgeving van konijnen aan moet voldoen. Een geschikt plekje voor een konijn krijgt één beter leven ster, als er tunnels en schuilwandjes in het hok aanwezig zijn. En er moet zowel ruwvoer als knaagmateriaal aanwezig zijn. Alle welzijnseisen voor het houden van dieren zijn te vinden op de website van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Daarnaast wordt er geadviseerd om altijd voor meer dan één konijn te kiezen, aangezien het gezelschapsdieren zijn en ze anders erg eenzaam kunnen worden.