Zó controleer je of je hond niet te dik of te dun is volgens dierenarts Piet
Het is verleidelijk om je hond een lekker blokje kaas te geven of wat restjes van het avondeten. Maar daar staat vaak een vervelende consequentie tegenover: overgewicht. Bijna de helft van de honden in Nederland is te zwaar, zo blijkt uit onderzoek van LICG (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren). "Houd daarom het gewicht van je hond regelmatig in de gaten én test zijn of haar vetreserves", vertelt dierenarts Piet Hellemans. Het handige daaraan: je kunt het op een simpele manier thuis testen. Piet laat graag zien hoe je dat doet.
Weeg je hond om de twee weken
Een gezonde hond willen we natuurlijk allemaal, maar toch komt het vaak voor dat honden te zwaar zijn. Het LICG (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) publiceerde deze maand een dossier over overgewicht bij honden en katten. En daaruit blijkt dat 46 procent van de honden overgewicht heeft, ongezond dus. Daarom is het volgens dierenarts Piet verstandig om soms wat strenger te zijn en de verleiding om een koekje te geven te weerstaan.
"Zorg voor genoeg beweging en weeg je hond om de twee weken. Bij kleine honden kun je dit makkelijk op je eigen weegschaal doen. Door er zelf op te staan en vervolgens met je hond. Door het verschil, meet je het gewicht van je hond. Met een grotere hond kun je beter het gewicht checken bij een dierenwinkel of de dierenarts. Extra tip: neem een hondensnoepje mee. Daar worden je hond, arts en jij een stuk gelukkiger van", aldus Piet.
Doe de thuistest!
Naast het regelmatig wegen van je hond, kun je ook aan het lichaam voelen en zien of het dier te zwaar is. "Je hond moet van de bovenkant een taille hebben, dus na de ribbetjes moet het wat smaller toelopen. Dit geldt ook voor de zijkant: dus dat na de borst de buik oploopt", vertelt Piet. Als je hond dit heeft, dan heeft hij waarschijnlijk een gezond gewicht en hoef je de eetgewoontes niet aan te passen.
Ook kan je testen of je hond een gezonde hoeveelheid vetreserves heeft. En dat zónder dat je de weegschaal erbij hoeft te pakken. Ideaal! Hierbij vergelijkt Piet de ribben van je hond met de rug van je hand. "De laatste paar ribben wil je kunnen voelen. Maar de bij de voorste paar ribben moet een vetlaagje zitten. Hoe je je vingers aanvoelt bij de rug van je hand, zo wil je dat de laatste ribben van je hond voelen. Als daar veel vet overheen ligt, dan is je hond te zwaar. En als je alle ribben op die manier voelt, dus ook de voorste: dan heb je een grote kans dat je hond te mager is."
Piet doet de test bij Riva
In de onderstaande video kun je zien hoe Piet de vetreserves bij Riva test. En hij geeft antwoord op de vraag van Anita. "Mijn hond eet zijn brokken niet op. Moet ik mij daar zorgen om maken?" Heb jij ook een vraag aan dierenarts Piet Hellemans? Stuur dan een mail naar rtlwonen@rtl.nl