Waarom knuffelen met je hond heel veel gezondheidsvoordelen heeft
Langharig, kortharig, schootformaat of juist lekker groot. Hoe je hond er ook uitziet, het is vast en zeker je favoriete knuffelmaatje. Het is dan ook niet zo gek dat we zo blij worden van knuffelen met honden, want hier is een bijzondere reden voor!
Het hebben van een hond is op meerdere vlakken bevorderlijk voor je gezondheid. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat (de kans op) mentale ziektebeelden als depressie, eenzaamheid, angst- en stressstoornis dalen. Daarnaast maken honden ons ook nog eens gezonder en houden ze ons vitaler. Bovendien blijkt uit Zweeds onderzoek dat hondeneigenaren langer leven dan mensen zonder hond. Dit is met name te danken aan de verlaagde kans op hart- en vaatziekten, wat doodsoorzaak nummer één is in Westerse landen.
Maar waarom is het knuffelen met je hond dan extra bijzonder? We kunnen één ding verklappen, er hangen nog veel meer voordelen aan dan je zou denken.
Rustgevend en vermindert stress
Tijdens het aaien of knuffelen met je huisdier – niet alleen met je hond, maar ook met je kat of konijn - komt er in je hersenen een stofje genaamd oxytocine vrij, ook wel het liefdeshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je je beter voelt en het versterkt interpersoonlijke relaties. Deze stof wordt vrijgegeven in je hersenen en wordt meteen als hormoon via je bloedbaan door je lichaam verspreid. De Universiteit van Utrecht verklaart dat dit hormoon stress verlaagt, en daarmee ook de bloeddruk en hartslag: ‘Dat werkt rustgevend en zorgt voor een gevoel van verbondenheid tussen baasje en beest.’
Ook beweeg je natuurlijk een stuk meer tijdens het hebben van een hond, omdat je hem zeker drie tot vier keer per dag moet uitlaten. Daarnaast zullen je sociale skills verbeteren en zal eenzaamheid verminderen. Buiten kom je uiteraard andere mensen en hondenbaasjes tegen, en gek genoeg maakt praten met vreemden gelukkig. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen zich gelukkiger voelen als zij persoonlijke contacten leggen. We voelen ons lichamelijk en geestelijk beter, je voelt dat je er meer bij hoort en het vermindert zelfs stress.
Geen fan van honden? Dan zoeken ze je juíst op
Vaak wordt gedacht dat honden daadwerkelijk angst kunnen ruiken, dit is echter niet het geval volgens de Dierenbescherming. Wel kunnen honden afwijkend gedrag herkennen. Dit leidt tot nieuwsgierigheid, waardoor ze mensen met angst juist extra veel opzoeken in plaats van hen met rust te laten. Doordat mensen met angst extra veel aandacht krijgen van honden, en zij dan hoogst waarschijnlijk de honden aaien, zal het oxytocinegehalte stijgen en de angst dalen.
Dus niet alleen zorgen wij (de baasjes) voor onze hond, maar zorgen zij ook voor ons op hun eigen manier.
Al met al kun je dus stellen dat het hebben van een hond daadwerkelijk gezond is, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak.
Parttime hondenbaas
Als je geen tijd, ruimte of geld voor een hond hebt zijn er ook genoeg andere opties. Bied je aan als hondenoppas of ga eens in de zoveel tijd langs een hondenasiel. Zij kunnen jouw vrijwilligerswerk goed gebruiken en jij haalt er plezier en ontspanning uit, win-winsituatie!