Honden

Hond trakteren op een feestmaal? Dit is volgens Dierenarts Piet een verantwoorde snack

Door Shanna Willard··Aangepast:
© iStock - Iryna ImagoHond trakteren op een feestmaal? Dit is volgens Dierenarts Piet een verantwoorde snack
RTL

Het is bijna Wereld Dierendag en wat is dan leuker om je dier te verwennen met een zelfgemaakte gezonde en feestelijke snack? Dierenarts Piet Hellemans vertelt in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven waar je op moet letten en wat voor ingrediënten goed zijn voor je hond. Adoptiehond Zhorin heeft dan ook al veel snacks getest en goedgekeurd. Ook de banaan-kokos ijsjes van Hugo vielen in de smaak. Je leest hier wat je jouw trouwe viervoeter nog meer kan geven en wat vooral niet.

De manier waarop wij kunnen genieten van de geur en smaak van een maaltijd, is compleet anders dan bij honden. Als mensen eten, vermengen we het met lucht en speeksel en zorgen al onze individuele en verschillende smaakpapillen ervoor om te kunnen proeven. Bij honden is dit niet zo. Zij hebben namelijk veel minder smaakpapillen en hebben hierdoor minder smaaksensatie als mensen. Daarnaast hebben honden een schaargebit waardoor ze hun eten in stukken kunnen knippen en binnen een paar seconden weg kunnen werken. Ze kijken dus niet naar het eten, maar gaan uit van hun sterkste zintuig: hun neus. Geur is hierdoor een veel belangrijkere factor voor ze dan de smaak.

Niet kieskeurig, wel gevaarlijk

Honden zijn dus niet zo moeilijk in wat ze wel en niet lusten, maar toch kan wat voor ons normaal is heel schadelijk zijn voor onze dieren. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, druiven en rozijnen, maar ook avocado’s zijn niet goed voor ze. Ook de smaakmakers kun je beter achterwege laten. Zout, peper en andere kruiden kunnen namelijk maag- en darmproblemen veroorzaken. Dus voor honden geldt: liever smakeloos dan buikpijn! 

Deze voedselproducten mag je jouw hond absoluut niet voeren
Lees ook

Deze voedselproducten mag je jouw hond absoluut niet voeren

Gezonde snacks

Volgens Dierenarts Piet zijn er veel makkelijke snacks voor je hond. Zo kun je heel goed rauwe wortel, banaan, kokos yoghurt of plantaardige yoghurt gebruiken. Je kunt dit natuurlijk ook combineren met de eigen brokjes van je hond of andere hondensnoepjes of -koekjes. Doe daarnaast altijd onderzoek naar de ingrediënten die je zou willen gebruiken voor een alternatieve snack. 

Als je je hond nu extra wil verwennen – bijvoorbeeld met z'n verjaardag of Dierendag – dan zou een runderhart wellicht ook erg in de smaak vallen. Voordat je dit aan je hond geeft moet je dit eerst drogen. Dit doe je door het runderhart eerst in blokjes of plakken te snijden en vervolgens een uur of 7 in de oven te zetten op 60 tot 80 graden Celsius. Hoe kleiner de plakjes hoe droger het wordt. Dit kan ervoor zorgen dat het iets harder wordt, waardoor het gebit van de hond direct wordt verzorgd. Heb je hier geen tijd voor of zin in? Dan kun je dit ook gewoon gedroogd kopen, scheelt je toch weer 7 uur. Uiteindelijk is het ook niet goed voor een dier om te veel te krijgen van alles, dus laat hem snacken met mate. 

Baasje gezocht

In de uitzending bracht Piet adoptiehond Zhorin mee, die met liefde alle gezonde snacks heeft voorgeproefd én goedgekeurd. Helaas heeft Zhorin nog geen baasje gevonden waarmee hij dit vaker kan doen. Ben je geïnteresseerd in deze lieve en slimme hond én kun je Zhorin bieden wat hij nodig heeft? Kijk dan op zijn Vershuisdieren profielpagina voor meer informatie, en misschien helpt Zhorin jou binnenkort in de keuken voor al zijn gezonde snacks. 

Dit is een artikel van