Tandenpoetsen bij je hond: is dat nodig of is het onzin?

Waar je zelf waarschijnlijk braaf twee keer per dag poetst en regelmatig flost, steekt en spoelt, kan je hond dat natuurlijk niet zelf. Moet je hem daar een handje bij helpen, of is tandenpoetsen bij honden onzin? Dierenarts Piet Hellemans vertelt.
Knuffelen, regelmatig uitlaten, lekker laten rennen, af en toe onder de douche en soms even borstelen; de verzorging van een hond is niet zo ingewikkeld. Maar tandenpoetsen bij je hond? “Dat is ook verstandig. Gelukkig hoef je niet dagelijks twee keer per dag te poetsen, twee keer per week is al heel veel beter dan helemaal niet.”
Hoe tandenpoetsen hond?
Zie je jezelf al gaan? Al worstelend met de hond om z’n bek open te krijgen? “Je hoeft alleen de buitenkant van de tanden en kiezen te poetsen, dat scheelt weer. Voor de binnenkant geldt dat de tong van de hond daar vaak genoeg langskomt, die maakt de boel daar schoon.”
“In principe heb je geen tandpasta nodig”, legt Piet uit. “Maar in het begin, als je net begint met tandenpoetsen bij je hond, kun je wel wat hondentandpasta gebruiken. Dat heeft vaak een vleessmaak, waardoor het poetsen een aangenamere ervaring wordt voor je hond. Maar voor het schoonhouden is mechanisch poetsen voldoende.”
Het poetsen van het gebit van je hond kun je doen met een kindertandenborstel, maar je kunt ook een speciale hondentandenborstel gebruiken. “Voor het poetsen is het fijner als de borstel iets puntiger is en wat meer in een hoek staat, dan kun je er makkelijker bij. Een hondentandenborstel heeft dit van zichzelf.”
Kauwen niet genoeg?
Veel mensen denken dat het voldoende is als je huisdier regelmatig op botten en brokken kauwt, maar dat is volgens de dierenarts zeker niet altijd zo. “Kauwen is belangrijk, maar dan gebruiken ze nooit de hoektanden en snijtanden. In principe gebruiken ze deze namelijk alleen om hun prooi te doden, en dat doen onze huisdieren over het algemeen niet.”
Er zijn bepaalde rassen die wat extra liefde voor het gebit kunnen gebruiken. “Dat gaat om honden met korte snuiten en een korte schedel en dwergrassen. De tanden zijn hier relatief erg groot en daardoor hebben ze meer standsafwijkingen. Het gebit staat dan schever, waardoor er tijdens het kauwen minder wordt schoongemaakt door het ruimtegebrek. Bij deze rassen moet je dan ook iets vaker de binnenkant van de tanden poetsen.”
Waar moet je op letten?
Het is dus belangrijk om twee keer per week de tanden van je trouwe viervoeter te poetsen. Toch zijn er ook dingen waar je op moet letten. “De adem van je hond hoeft niet naar bloemetjes te ruiken, maar als het echt een putlucht is, naar rottend vlees ruikt of als je tijdens het autorijden het raam open moeten zetten in verband met het hijgen van je hond, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Een rotte kies of een tandvleesontsteking, bijvoorbeeld. In die gevallen is het verstandig naar de huisarts te gaan. Dat hoeft niet altijd een narcose te betekenen, maar de dierenarts kan dan wel even meekijken.”
Piet benadrukt nog dat het geen vervelend moment hoeft te zijn: “Je kunt ook poetsen tijdens het knuffelen met je hond en als je ‘m daarna flink beloond, bijvoorbeeld met wat lekkers of een aai over de bol en onverdeelde aandacht, is er grote kans dat de hond uiteindelijk naar jou komt om z’n tanden te laten poetsen. Je moet het echt leuk maken.”
Waarom tandenpoetsen bij hond?
Eigenlijk poets je de tanden van je trouwe viervoeter om dezelfde reden als die van jezelf: je kunt tandplak in het begin wegpoetsen, maar als dit lang aanwezig is wordt het tandsteen. “Hoe meer tandsteen, hoe meer tandvlees zich terugtrekt. Op een gegeven moment komt dit bij het kaakbot en dan krijg je infecties, stank én een risico op verspreiding van die bacteriën naar elders in het lichaam”, legt de dierenarts uit. “De lymfeklieren in de keel en kaken kunnen een ontsteking in de mond heel lang lokaal houden, maar op een gegeven moment lukt dat niet meer en dan komen ze in de bloedbaan.”
Dat poetsen is dus niet alleen om het voor jezelf aangenamer te maken met je dier te knuffelen (hoi stinkadem), maar vooral om je beest zo gezond mogelijk te houden. “En dan zal de hond waarschijnlijk alsnog een tot twee keer in z’n leven onder narcose moeten om z’n gebit te laten reinigen, maar als je niet poetst, is dit twee tot drie keer.” En natuurlijk is het geen garantie: “Mensen die drie keer per dag poetsen kunnen nog steeds een gaatje krijgen, maar om je gebit en tandvlees zo lang mogelijk gezond te houden, poets je toch. Hetzelfde geldt voor honden.”