Puppypraat

Een puppy in huis? Dierenarts Piet deelt zijn belangrijkste tips

Door Bo Wories··Aangepast:
Een puppy in huis? Dierenarts Piet deelt zijn belangrijkste tips
RTL

Een puppy is een superschattige toevoeging aan je leven, maar het opvoeden ervan is een serieuze verantwoordelijkheid. Vanaf het moment dat ze het nest verlaten, begint een intensieve periode van zorg en aandacht. Denk bijvoorbeeld aan ontwormen, socialiseren en het ontwikkelen van een gezonde routine. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn en te begrijpen wat er op je afkomt. En daar weet dierenarts Piet Hellemans alles van. Hij deelt een aantal goede tips voor jou én je pup.

Het is cruciaal dat een puppy pas na twaalf weken het nest verlaat, anders is de kans groot dat de pup zich niet goed sociaal ontwikkelt, legt Piet uit. "De beste hondenleraar is een andere hond, bij voorkeur de moederhond. Het te vroeg weghalen van een pup kan zelfs leiden tot gedragsproblemen, zoals moeite met het spelen met andere honden, omdat ze de grenzen van andere honden niet goed leren begrijpen. Dit is iets wat ze allemaal in de roedel leren. 

Daarnaast is het afweersysteem van de pup nog in ontwikkeling en kan de verhuizing van de fokker naar het nieuwe gezin behoorlijk stressvol zijn. Dit kan zelfs leiden tot ziektes, vooral als de pup nog niet alle benodigde vaccinaties heeft gehad of zijn afweersysteem nog niet volledig is ontwikkeld." Een pup eerder dan twaalf weken mee naar huis nemen, is dus echt geen goed idee, waarschuwt de dierenarts.

Om ervoor te zorgen dat een pup zich snel thuis voelt, adviseert Piet om kleedjes, dekens en voerbakjes uit het nest mee te nemen, evenals een knuffeltje. "Het is belangrijk om zoveel mogelijk stabiliteit te bieden, zoals hetzelfde voer. Dit biedt de pup comfort en helpt hem om zich gemakkelijker aan zijn nieuwe thuis aan te passen," legt Piet Hellemans uit in de onderstaande video.

Piet deelt waardevolle tips om ervoor te zorgen dat een pup goed leert spelen en omgaan met andere honden. "Het is belangrijk dat ze dit al bij de fokker in de eerste twaalf weken meemaken. Heeft de fokker toevallig ook een kat? Dan is dit een uitstekende kans voor de pup om hiermee kennis te maken. Alles wat ze tussen de twaalf en zestien weken leren kennen, beschouwen ze later in hun leven als normaal. Denk ook aan ervaringen zoals reizen met de tram of een ritje op de fiets – hoe eerder je hiermee begint, hoe beter. Het is ook belangrijk om de pup al vroeg te laten wennen aan drukte. In de eerste zestien weken kennen ze nog weinig angsten, maar daarna vallen nieuwe ervaringen vaak buiten hun referentiekader," legt de dierenarts uit.

Bij bijna elke pup worden wormen meegegeven vanuit het nest, omdat ze tijdens het drinken van de moedermelk vaak wormeitjes binnenkrijgen. "Puppy’s moeten daarom meerdere keren ontwormd worden", vertelt de dierenarts. "De eerste ontworming vindt plaats als ze twee weken oud zijn, en daarna moet dit iedere twee weken gebeuren tot ze acht weken oud zijn." 

Maar daarna houdt het ontwormen nog niet op. Piet: "Vervolgens moet de pup één keer per maand ontwormd worden tot hij zes maanden oud is. Daarna, net als bij volwassen honden, is het belangrijk om de pup vier keer per jaar te ontwormen. De ontwormingsmedicijnen kunnen zowel bij de dierenarts als in een dierenwinkel worden aangeschaft." 

Puppy's zijn vaak zo enthousiast en onhandig, of ze hebben last van hun tandjes, dat ze veel dingen kapot maken. Maar volgens Piet moet je daar niet té boos om worden. "Dit hoort erbij. Je moet erop rekenen dat je favoriete hakken, die na een feestje nog naast de bank staan, de volgende ochtend stuk zijn. Ook elektriciteitskabels moeten goed opgeborgen worden. Puppies ontdekken de wereld met hun bekje, en door het wisselen van hun tandjes en de ontwikkeling van hun kauwspieren, kauwen ze op alles wat ze tegenkomen," waarschuwt Hellemans.

"Daarnaast heeft een puppy geen rem. Hij kan niet zelf aangeven wanneer hij te moe is tijdens het wandelen of spelen. Het is belangrijk om niet te lang met hem te wandelen, zodat je hem niet oververmoeid," voegt de dierenarts eraan toe.

Volgens Piet is het belangrijk om te beseffen dat een pup ontzettend veel werk is. "Je moet bereid zijn om in de beginfase al je vakantiedagen op te nemen om de pup goed te kunnen begeleiden." Daarom wil hij graag benadrukken dat er ook genoeg leuke honden zijn die al opgevoed en zindelijk zijn én nog een fijn thuis zoeken. "Het is zeker de moeite waard om deze optie mee te nemen in je beslissing bij het kiezen van een huisdier," zegt Piet Hellemans.

 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
Piet HellemansEigen Huis & Tuin: Lekker LevenHuisdierenHondDierenDierenwelzijnDierenarts