Zo herken je of je kat groene aanslagreiniger op heeft: 'Vreselijk pijnlijk en levensgevaarlijk'

Je terras even opfrissen met groene aanslagreiniger? Dierenarts Piet Hellemans raadt het ten zeerste af. Voor katten is het namelijk zó giftig dat het fataal kan aflopen. Hoe herken je een vergiftiging, wat moet je doen en hoe voorkom je het? Hellemans vertelt je hier meer over.
"De huid blijft meestal bespaard, maar inwendig kan het grote schade aanrichten."
Groene aanslagreiniger is handig om je terras mee schoon te maken. Het goedje doodt mos en andere groene aanslag op tegels en meubels. Maar voor katten is het middel extreem giftig. Het kan zelfs dodelijk zijn. De zoetige geur trekt katten aan en zelfs kleine hoeveelheden kunnen al tot ernstige klachten leiden.
Wanneer een kat niet aan de zoete tegels likt, maar er wel overheen loopt, heeft dit ook gevolgen. Katten likken vaak aan hun poten en krijgen zo de reiniger alsnog binnen.
Dierenarts Piet Hellemans: "De groene aanslagreiniger geeft vooral nare zweren in de bek en op de tong. Het tast daarnaast de slijmvliezen aan. De huid blijft meestal bespaard, maar inwendig kan het grote schade aanrichten."
Een vergiftiging herkennen
"Kwijlen, niet meer willen eten en zweren in de bek en op de tong zijn de eerste tekenen van een vergiftiging. Zie je dit bij je kat, dan is snel handelen van belang", aldus Hellemans.
De tips gaan verder onder de video
"Het is vreselijk pijnlijk en levensgevaarlijk voor katten"
Wat kun je doen?
Als je denkt dat deze vergiftiging vanzelf overgaat dan heb je het mis. “Het is vreselijk pijnlijk en levensgevaarlijk. Dus ook in de avond of in het weekend moet je zo snel mogelijk naar je dierenarts gaan”, vertelt de dierenarts. “Snel handelen is belangrijk!”
Wel zou je alvast even de pootjes kunnen afspoelen met lauw water of verwijder met een natte handdoek de restanten van het middel zo goed mogelijk.
Behandeling en herstel
Hellemans geeft ook aan dat het belangrijk is om te voorkomen dat je kat het middel nog kan opnemen. De behandeling bestaat uit pijnstilling en in sommige gevallen een voedingssonde via een infuus. Afhankelijk van de schade kan het één tot enkele weken duren voordat een kat hersteld is.
"Als er snel gehandeld wordt, en de hoeveelheid minimaal is, kunnen ze het overleven" stelt Hellemans. “Als de schade te groot is en als er grote zweren in de slokdarm en maag zijn, dan overlijden deze dieren.”
"Bizar dat het nog verkocht mag worden in Nederland"
Om verdriet te voorkomen, kun je je terras ook prima schoonmaken met een mengsel van groene zeep, 5 eetlepels baking soda en water.
De dierenarts wil tot slot iedereen op het hart drukken om vooral géén groene aanslagreiniger te gebruiken. “Houd er alsjeblieft mee op. Het is vreselijk naar gif en het is niet alleen giftig voor katten. Het is bizar dat het nog verkocht mag worden in Nederland.”