Calciumtekort bij honden? Deze tropische vrucht kan de oplossing zijn!

Kauwt jouw hond wel eens aan de muur? Dan snakt ie misschien wel naar een banaan. Het klinkt misschien gek, maar deze tropische vrucht blijkt een wondermiddel voor honden te zijn, mits je er niet in doorslaat. Bananen bevatten namelijk erg veel voedingstoffen met nuttige voordelen. Drs. Robin Holle van de Dierapotheker legt je uit hoe dit zit.
Het idee voor dit artikel is ontstaan vanuit golden retriever pup Joep, de trouwe viervoeter van een van onze redactieleden. Op een dag begon hij ineens aan de muur te knagen. Even later pikte hij een banaan van tafel en at die helemaal op. Omdat de muur gestuukt was, en dus kalk bevatte, besloten de baasjes naar de dierenarts te gaan. Die had al snel door wat er aan de hand was: Joep had een calciumtekort. En dat probeerde hij zélf aan te vullen, met een banaan!
Wij doken in dit bijzondere verhaal en gingen op zoek naar het verband tussen bananen en de gezondheid van je hond.
Het ultieme tussendoortje voor de hond?
Een banaan is een gezonde traktatie voor honden, beaamt ook dierenarts Robin Holle. "Bananen zitten vol met vitamine C, wat goed is voor een sterke weerstand. Ook bevatten ze vitamine D en calcium, wat zorgt voor sterkere botten en een sterker gebit. Vitamine E beschermt je hond tegen schadelijke stoffen. IJzer zorgt voor een goede bloedsomloop, magnesium is goed voor het metabolisme en kalium ondersteunt het hart en helpt bij vochtregulatie, wat erg is handig met warm weer. En de vezels natuurlijk niet te vergeten, die zorgen voor een vlotte spijsvertering", legt Robin Holle uit. "Bovendien vinden honden de zoete smaak erg lekker."
Niet zonder gevaren
Wel moet je opletten dat je hier niet in doorslaat. De vrucht bevat immers relatief veel natuurlijke suikers. "Te veel suikers kunnen leiden tot overgewicht of spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, diarree of verstopping. Een banaan moet dus een tussendoortje blijven en niet een vast onderdeel van de dagelijkse voeding", benadrukt Holle.
Let op: Geef enkel een gepelde banaan, dus nooit met schil! Deze is moeilijk verteerbaar en kan tot verstopping of zelfs blokkade in de darmen leiden. Gelukkig heeft golden retriever Joep hier die ene keer geen last van gehad!

Voor elke hond anders
Ook verschilt het per hond of ze baat hebben bij een bananensnack. "Voor honden met overgewicht, diabetes of een gevoelige spijsvertering is het geen goed idee. Ook moet je opletten bij kleine rassen. Hun energiebehoefte ligt lager, dus ook hun tolerantiedrempel voor fruitsuikers is kleiner", legt Holle uit.
Een hond die meer dan 30 kilo weegt, mag niet meer dan een halve banaan per dag. Een middelgrote hond die tussen de 5 en 30 kilo weegt, mag maximaal een kwart. Een pup die minder dan 5 kg weegt, mag maximaal drie kleine stukjes banaan eten
Holle benadrukt: "Zoals altijd geldt dat je je hond goed moet observeren. Als hij bijvoorbeeld actiever wordt of een regelmatigere stoelgang heeft, kan dat een positief effect zijn van de banaan. Maar zie je juist verminderde eetlust, braken of afwijkend gedrag, dan kan het zijn dat hij er niet goed op reageert.”
Fruitsalade
Er zijn ook andere fruitsoorten die honden mogen eten. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen of appels, maar dan wel zonder klokhuis! Deze vruchten zijn niet per se minder voedzaam dan bananen; ze vormen juist een mooie aanvulling en dragen op een andere manier bij aan de gezondheid van je hond.
“Bananen zijn dus rijk aan kalium, vitamine B6, vitamine C en voedingsvezels, wat met name goed is voor spierondersteuning, de zenuwfunctie en de spijsvertering," vertelt Rob. "Blauwe bessen staan dan weer bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten, die het lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen. Appels bevatten veel vezels en vitamine C, terwijl aardbeien ook antioxidanten leveren, samen met een lage hoeveelheid calorieën. Watermeloen bevat vooral veel vocht, wat het tot een hydraterende snack maakt op warme dagen”, aldus de dierenarts.
Het is dus niet zo dat het ene fruit beter is dan het andere, ze vullen elkaar juist aan. Elke week een fruitsalade maken is daarom een uitstekend idee voor een gezonde hond!
