RTL Wonen

Zo kom je eenvoudig van zilvervisjes in je huis af

Door Annemiek Lenting / Daphne van Kaam··Aangepast:
Zo kom je eenvoudig van zilvervisjes in je huis af
RTL

Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen. Waarom dat zo is én hoe je van de zilvervisjes afkomt vertelt ongedierte-expert Richard Piké.

Hier komen zilvervisjes op af

Zilvervisjes houden van een warm en vochtige ruimte en komen daarom vaak voor in de wc, badkamer of keuken. Ze komen regelmatig voor in nieuwbouwwoningen, omdat deze meestal erg goed geïsoleerd zijn waardoor er minder ventilatie is.

Ze zijn gek op schimmels en voedselresten, dus niet zo vreemd dat je ze vooral vaak in de badkamer of keuken treft. De badkamer, die vaak warm en vochtig is, wemelt vaak van allerlei schimmels. Ook de voedselresten of schimmels op fruit en aardappels zijn een verwennerij voor de zilvervisjes.

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes bestrijden kan erg lastig zijn. Er bestaan echter speciale sprays die jouw huis vrij van zilvervisjes zouden moeten maken. Dit kan in sommige gevallenn goed werken, maar ongedierte-expert Richard Piké geeft wel aan dat er een verschil is tussen het gebruik van de sprays en de behandeling vanuit een ongediertebestrijder. De sprays werken vaak op het moment goed, maar na een tijdje neutraliseert het product. Omdat zilvervisjes zich goed kunnen verstoppen kan het dus zo zijn dat je veel zilvervisjes niet bereikt met de spray.

Een ongediertebestrijder maakt daarentegen gebruik van producten die 8 tot 10 weken werken. Zodra de visjes dus weer uit hun schuilplaats komen, krijgen zij alsnog het gif binnen. Deze manier is over het algemeen dus efficiënter. Ook met de zilvervisjesvallen moet je goed in de gaten houden of alle zilvervisjes echt weg zijn. "Bepaalde zilvervisjesvallen lokken alleen de mannetjes, waardoor je dus niet alle zilvervisjes kwijtraakt", aldus Richard Piké.  

Papiervisjes

Heb je schade aan je behang, boeken of kranten? Dan heb je last van papiervisjes. Deze visjes lijken heel erg op zilvervisjes, maar houden juist van een droge omgeving. Met het blote oog zijn ze volgens Richard Piké niet te onderscheiden van de zilvervisjes. Je kunt ze dus het best onderscheiden door te kijken naar de plek waar ze zitten.  

Muizen in huis? Zo vang je ze op een diervriendelijke manier
Lees ook

Muizen in huis? Zo vang je ze op een diervriendelijke manier

Zo houd je zilvervisjes tegen

  • Ventileren: Ga de vochtige omgeving tegen door goed te ventileren op de plekken waar de zilvervisjes voorkomen. Zet bijvoorbeeld ramen tegen elkaar open of de deur, zo kan de ruimte goed luchten.
  • Temperatuur: Zorg dat de temperatuur niet hoger wordt dan 21 graden. Het scheelt jou niet alleen stookkosten, maar zilvervisjes houden van een temperatuur boven de 21 graden.
  • Vochtige kleding: Zorg dat je vochtige kleding en spullen eerst goed laat drogen voordat je het opbergt. Zo voorkom je dat er zilvervisjes in je kledingkast gaan zitten tussen je vochtige, schone was.
  • Kit naden en kieren: Tijd om de kit erbij te pakken en alle naden en kieren van je huis goed dicht te kitten. Dit is goed om te doen voor de winter er aankomt, op deze manier zorg je ervoor dat de zilvervisjes zich minder makkelijk verspreiden door je huis.
  • Berg je eten op: De kleine insectjes zijn dol op etensresten. Kruimels of open verpakkingen zijn al genoeg om de beestjes naar je keuken te lokken. Zorg er voor dat je alle verpakkingen goed en afgesloten opbergt.
  • Bescherm je behang: Laat de naden van je behang naadloos op elkaar aansluiten. Wanneer alles netjes is afgeplakt kunnen de zilvervisjes hier minder gemakkelijk tussendoor kruipen.

Natuurlijke lokval tegen 

Maak een lokval voor zilvervisjes van een aardappel. De beestjes komen namelijk af op de geur en de koolhydraten van een aardappel. Hol de aardappel een stukje uit met een mesje en leg deze in een plastic zakje op een plek waar de beestjes veel komen. Na drie dagen zie je dat aardappel helemaal zilver is gekleurd en zitten er als het goed is zilvervisjes in het zakje. Gooi vervolgens het zakje, inclusief aardappel en zilvervisjes dichtgeknoopt weg. 

Tip: dit kun je het best doen nadat je andere bestrijdingsmiddelen hebt gebruikt om te checken of de zilvervisjes écht weg zijn.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
OngedierteInsectenWonen