RTL Wonen

Om deze 3 redenen moet je eigenlijk altijd met een dichte slaapkamerdeur slapen

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Om deze 3 redenen moet je eigenlijk altijd met een dichte slaapkamerdeur slapen
RTL

Slaap jij het liefst met de deur dicht of mag 'ie wel op een kiertje? Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar in werkelijkheid is het een stuk veiliger om de slaapkamerdeur altijd dicht te doen als je gaat slapen.

Eerder legden we je al uit waarom je eigenlijk altijd in een koude slaapkamer moet slapen. Maar er is nog iets waar je rekening mee moet houden in je slaapkamer. Namelijk het sluiten van je deur. Waarom? Vanwege brandgevaar. Hoewel je er liever niet over na wil denken kan brand in ieder huis voorkomen, dus ook in jouw huis. En precies daarom kun je het best slapen met de deur dicht. En wel om de volgende drie belangrijke redenen:

1. Een dichte deur is een barrière

Wanneer je de deur dicht laat zorgt dit er niet alleen voor dat het vuur zich minder snel kan verspreiden naar de slaapkamer, ook is het een barrière voor de giftige gassen die vrijkomen bij de rook. Het zuurstofgehalte in de slaapkamer blijft ook nog eens veel hoger als je de deur dicht laat. En tot slot blijft de temperatuur in de slaapkamer ook veel lager dan in de kamer waar het vuur zich aan het verspreiden is.

2. Dichte deur = meer tijd

De deur zorgt er niet alleen voor dat het vuur en de gassen zich minder snel verspreiden, óók zorgt die barrière er voor dat jij dus meer tijd hebt om te reageren op het rookalarm en zo snel mogelijk weg komt. Gelukkig maar, want vuur verspreidt zich héél snel. 

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees ook

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. Tegenwoordig verspreidt vuur zich nóg sneller

Vuur verspreidt zich sowieso al erg snel, maar er zit ook nog een verschil in de snelheid van het verspreiden tussen vroeger en nu. Volgens de Amerikaanse Steve Kerber, directeur van het Fire Safety Research Institute, had je 40 jaar geleden ongeveer 17 minuten de tijd om je huis écht uit te zijn om het te kunnen overleven. Maar tegenwoordig wordt die tijd steeds maar korter door het gebruik van synthetisch materiaal, meubels en de constructie van de huizen. Hierdoor hebben we soms zelfs maar 3 minuten om te ontsnappen. 

Fotocredits

Headerfoto: Neshom - Pixabay

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
WonenInspiratie