Hitteplan

Zo koel je je zolderkamer af zonder airco

Door Bo Wories··Aangepast:
© iStock - cyano66Zo koel je je zolderkamer af zonder airco
RTL

Heerlijk hoor dat zonnetje overdag, alleen 's nachts wordt het plafondstaren, draaien en zweten geblazen. Zeker wanneer je op een zolderkamer slaapt kan het lastig zijn je slaapkamer (en hoofd) koel te houden. Hoe je je slaapkamer afkoelt, zonder dure en energieslurpende airco te kopen? Simone Tresoor, expert in duurzame woningen bij Milieu Centraal, geeft tips voor een koele zolderkamer!

Omdat warmte opstijgt én het dak — waaronder je slaapt — een groot oppervlak heeft dat overdag flink opwarmt in de felle zon, wordt het op zolder vaak aanzienlijk warmer dan in slaapkamers op lagere etages. Na een warme zomerse dag kan het zelfs dusdanig warm worden dat slapen haast onmogelijk wordt. Wat je daaraan kunt doen zónder energieslurpende airconditioner aan te schaffen? We zetten vijf tips op een rij: 

1. (Betaalbare) zonwering aan de buitenkant

Zonwering aan de buitenkant is wel twee keer zo effectief als zonwering aan de binnenkant. “Rolluiken zijn een bekende, maar vaak dure oplossing”, vertelt expert in duurzame woningen, Simone Tresoor. “Maar er zijn ook budgetvriendelijke alternatieven, zoals zonwering die je met zuignappen aan de buitenkant van het raam kunt bevestigen.”

Het enige nadeel: je uitzicht wordt belemmerd en je kunt dan niet meer goed naar buiten kijken. Maar het grote voordeel is dat het binnen wél lekker koel blijft. “Heb je een dakraam? Dan kan een eenvoudig gespannen doek al veel verschil maken”, legt Tresoor uit. “Ook hier kun je zonwering met zuignappen gebruiken. Simpel, betaalbaar en effectief.”

 

“Zet ramen en deuren alleen open wanneer het buiten koeler is dan binnen."

2. Laat alle gordijnen en ramen overdag dicht!

Een veelgemaakte fout tijdens warme dagen is dat de ramen vaak op het verkeerde moment open worden gezet. “Als de warmte eenmaal binnen is, krijg je die er heel moeilijk weer uit”, legt de expert uit. “Zet ramen en deuren alleen open wanneer het buiten koeler is dan binnen, meestal is dat ’s ochtends vroeg of laat op de avond.”

Volgens Tresoor kunnen we hierbij een voorbeeld nemen aan Zuid-Europeanen: “Zet alles tegen elkaar open – vooral op de onderste etage én het zolderraam. Zo ontstaat een natuurlijk ‘schoorsteeneffect’, maar dan met frisse lucht in plaats van rook.”

Daar kleeft wel een nadeel aan: insecten kunnen ook makkelijker binnenkomen. “Dat is dan kiezen tussen twee kwaden. Zelf neem ik liever een muggenbult dan een broeikas van een huis”, besluit ze met een knipoog.

3. Isoleer je dak

Het isoleren van je woning is niet alleen essentieel om de warmte binnen te houden in de winter, maar ook om de warmte in de zomer juist buiten te houden. “Een goed geïsoleerd dak houdt de ergste hitte buiten en zorgt ervoor dat je zolder niet verandert in een oven”, legt Simone Tresoor uit. “Maar let op: als je midden op de dag toch een raam openzet, komt die warme lucht alsnog naar binnen, en die krijg je dan maar moeilijk weer weg.”

Alleen isoleren is dus niet voldoende, benadrukt Tresoor: “Je moet isoleren, ventileren, zon weren én – als het kan – groen integreren. Die combinatie maakt écht het verschil in een koel huis.”
 

4. Make it green!

Heb je een plat dak? Maak het groen! “Planten zorgen voor natuurlijke verkoeling”, legt de duurzame woning expert uit. “Ook bomen rond je huis helpen om de bovenverdieping koeler te houden.” Ze verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat groen rond de woning de temperatuur met wel 9 graden kan verlagen.

Daarnaast heeft Tresoor nog een handige tip: “Wist je dat er ook witte dakbedekking bestaat? Zwarte daken, die je nu overal ziet, absorberen enorm veel hitte. Die worden in de zomer zelfs zó heet dat ze bijna smelten. Als je je dak moet vervangen, kies dan voor een witte afwerking. Die weerkaatst de zon en houdt je huis veel koeler.”

5. Kies een ventilator in plaats van een airco!

Lig je na al deze tips nog steeds zwetend in bed? Dan is een ventilator een slimme en duurzame oplossing. Een airco raadt de expert in duurzaam wonen juist sterk af, als je graag aan je portemonnee en het klimaat denkt. “Airco’s verbruiken veel stroom en gebruiken koude middelen die slecht zijn voor het klimaat. En mobiele airco’s met zo’n slang uit het raam zijn vaak inefficiënt en echte energieslurpers. Zonde van je geld!”

In plaats daarvan kun je slimmer omgaan met ventilatie. “Heb je ventilatieroosters boven je ramen? Zet ze open zodra het buiten afkoelt, bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts. Sluit ze juist weer overdag, als het heet is, zodat de warmte buiten blijft”, tipt Tresoor.

Tot slot haalt ze met een knipoog Loesje aan: “Laten we allemaal even bidden voor de studenten op zolderkamertjes tijdens warme zomerdagen.” Maar met deze tips, voegt ze toe, is dat hopelijk niet meer nodig!

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
ZomerInterieurinrichtingWonenInspiratieLenteHittegolf