Goedkoper en milieuvriendelijker wassen doe je zo
Per huishouden worden er jaarlijks zo’n 180 wasjes gedraaid. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende wasprogramma’s, met ieder weer een aparte stand en eigen functie. Maar wat is nu eigenlijk de goedkoopste en milieuvriendelijkste manier om dit te doen? Wij zochten het voor je uit.
Hoe kouder hoe goedkoper
Naast een schone was, wil je vaak ook gaan voor een zo goedkoop mogelijk programma. Zo kost een wasje op 30 graden 14 cent per beurt. Hoe warmer je de machine instelt, hoe duurder het wordt. Zitten er geen grote of moeilijk uitwasbare vlekken of bacteriën in het wasgoed, dan kun je het beste gewoon op 30 graden wassen. Handdoeken of beddengoed daarentegen kun je vanwege de bacteriën beter op een hoger programma wassen.
Tip: gooi kledingstukken die er nog schoon uitzien niet na een dag al in de was. Het is meestal al voldoende om een broek of trui even uit te laten hangen.
Een goedkoop programma
Een andere manier waarop mensen denken te besparen is een verkort wasprogramma, maar dat is eigenlijk helemaal niet goedkoper. De machine moet een stuk harder werken om de was, in kortere tijd, toch schoon te krijgen. Hij verbruikt hierdoor een stuk meer energie. Langer en kouder wassen is dus niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Kijk, voordat je de machine aanzet, ook altijd even naar het programma. Zo verbruikt het programma voor de fijne was veel meer stroom en water dan die voor katoen. Daarnaast is het ook beter voor de machine als je alleen wast als de trommel vol zit. Ook zorgt dit er voor dat je minder wasjes hoeft te draaien, waarmee je ook weer op de kosten bespaart.
Tip: hang witte was in de zon als je het laat drogen, hierdoor zal het meer bleken en zijn de stukken weer stralend wit.
Wassen met noten
Ook voor wasmiddel zijn er verschillende milieuvriendelijke alternatieven, zoals wasnoten. Deze groeien aan de zeepnotenboom en bevatten de stof saponine. Dit werkt in principe als zeep. Het heeft reinigende en antibacteriële eigenschappen die vrijkomen wanneer het met water in aanraking komt.
Voor een goede reiniging heb je zo’n 4 á 5 noten nodig, deze doe je vervolgens in een katoenen zak of een sok en leg je bij het wasgoed. Was je op 30 tot 40 graden, dan kun je ongeveer drie keer doen met één zakje. Hoe hoger de temperatuur waarop je wast, hoe minder lang de noten meegaan. Zijn de noten uitgewerkt? Dan kunnen ze gewoon op de composthoop of in de biobak.
Een ei hoort bij... de was?
Wil je nog makkelijker en milieuvriendelijker wassen? Dan kun je ook gebruik maken van een Eco Egg. Deze eieren bevatten minerale parels in twee tinten, donker en wit. De donkere balletjes bevatten toermalijn, dit zorgt ervoor dat het vuil losgeweekt wordt. De witte zorgen ervoor dat de zuurstofmoleculen geïoniseerd worden en het vuil verwijderd.
Een bijkomend voordeel is dat deze eieren de pH-waarde van het water verhogen, waardoor je was zachter uit de machine komt (zonder wasverzachter). Een Eco Egg is de eerste keer goed voor zo’n 720 wasbeurten, met een navulling kun je 210 keer wassen.
Fotocredits
Headerfoto: Annie Spratt