Door dit in je sokken te stoppen krijg je geen last van blaren
Zelfs al heb je de perfecte (wandel)schoenen van hét merk der merken, strik je ze op de juiste manier en draag je ook nog speciale sokken, dan nog krijgt menig wandelaar met blaren te maken. Maar wat blijkt: de oplossing is simpeler (en goedkoper) dan je denkt!
Schapenwol
Dé oplossing voor wandelaars die snel blaren krijgen blijkt bij de schapen te liggen. Door 100% pure schapenwol in je sokken te stoppen, rondom de plekken waar je normaliter gauw blaren krijgt, voorkom je blaarvorming en verzacht je reeds ontstane blaren. Dit komt omdat het zachte wol van nature wolvet (lanoline) bevat en doordat het transpiratievocht absorbeert maar tegelijkertijd ook ventileert. En dat laatste betekent dus ook dat je niet bang hoeft te zijn voor zweetvoeten.
Druk- en pijnpunten inpakken
Krijg je bijvoorbeeld gauw last van blaren tussen je tenen? Dan kun je de wol onder én tussen je tenen wikkelen. Heb je juist eerder last van blaren onder je hak, dan breng je de wol daar aan. Zolang je het maar op de juiste pijnpunten aanbrengt en direct tegen je blote voet (in je sok) stopt, en dus niet tussen je sok en je schoen.
Hieronder zie je één van de vele methodes om wol aan te brengen rondom je voet.
'Zit dat nou wel comfortabel?', is misschien het eerste wat je jezelf afvraagt. In het begin zal het inderdaad wat gek, warm en strak voelen, maar zodra je begint te lopen vormt de wol zich helemaal naar je voet en vervilt het met je sok. Vanaf dat moment voel je er weinig van én ontstaan er dus geen (nieuwe) blaren. Gebeurt dit toch wel? Dan zal je volgende keer wat meer wol moeten gebruiken of heb je misschien wat pijnpunten over het hoofd gezien.
Niet alleen voor wandelaars
Overigens hoef je niet per se fervent wandelaar te zijn om baat te hebben bij dit hulpmiddel. Ook als je pijnlijke hakken draagt of last hebt van likdoorns, wintertenen, hielspoor en andere ongemakken aan je voet kun je schapenwol gebruiken om pijn te verzachten. Bovendien houden ze ook je voeten warm én koud. De wol heeft namelijk een thermische werking voor warme voeten in de winter en een verkoelende werking in de zomer.
Gewassen schapenwol
Online wordt de ‘wandelwol’ in diverse webshops aangeboden. Maar omdat het een natuurlijk en onbewerkt product is kun je eventueel ook zelf pure (gewassen) wol gebruiken, mocht je een lokale schapenboer kennen. Er wordt momenteel namelijk een hoop wol weggegooid aangezien het tegenwoordig amper iets of zelfs helemaal niets oplevert.
Wel is het belangrijk dat je het voor gebruik op de juiste manier wast, zodat je schoon wol hebt dat wél nog wolvet bevat. Het beste kun je de wol een tijdje laten weken in handwarm water met een natuurlijk schoonmaakmiddel zoals groene zeep of biologisch afwasmiddel. Ook kun je nog een scheutje wolwasmiddel toevoegen als je de schapengeur wil verminderen. Maar let op: ga vooral niet boenen, wrijven of kneden, want dan maak je de ‘schubben’ kapot die juist zo essentieel zijn.
Fotocredits
Headerfoto: Toomas Tartes - Unsplash