RTL Wonen

Checklist: Zo maak je jouw keuken écht grondig schoon

Door Anne Tjon-A-Joe··Aangepast:
Checklist: Zo maak je jouw keuken écht grondig schoon
RTL

In de keuken komen vocht, vet, vuil en geurtjes samen en zeker nu de buitentemperaturen dalen trekt het vuil in je keuken sneller ongedierte aan. Daarom is het een plek die regelmatig schoongemaakt moet worden. Een doekje over alle oppervlakken heen halen is zo gebeurd, maar het hardnekkige vet verdient toch echt iets meer aandacht. Hoe je dat het beste aanpakt lees je hier.

De bovenkant van je keukenkastjes

Een dun laagje vet is prima schoon te maken met een azijnoplossing of allesreiniger. Maar wanneer dit niet werkt, dan is schuurmiddel met een doek of spons een betere optie. Anders sta je vol kracht te boenen met weinig resultaat. Een andere handige methode is het gebruiken van onverdunde wasverzachter om het vuil los te maken. Ga er vervolgens nog een keer overheen met een doek en je zal zien dat het nu een stuk gemakkelijker gaat!

Tip: Begin bovenop schoon te maken, zodat al het vuil dat van de kastjes en het aanrecht valt of drupt later opgezogen en gedweild kan worden. 

De kasten zelf

De kans is groot dat na het schoonmaken van de bovenkant, de keukenkastjes zelf ook een poetsbeurt nodig hebben. Dit kun je gewoon doen met een sopje heet water met daarin wat allesreiniger, schoonmaakazijn of afwasmiddel. Niet alleen de buitenkant van de deurtjes, maar ook de binnenkant! En nu je toch alle kasten leegruimt, is het handig om gelijk alle voedingswaren te controleren op houdbaarheidsdatum.  

Het fornuis en de afzuigkap

Gebruik een tandenstokertje en/of tandenborstel om zelfs de moeilijke randjes schoon te maken rondom het gasfornuis en neem het fornuis en de knoppen zelf af met een zachte doek en een sopje. Haal ook de filters van je afzuigkap los en zet deze in de vaatwasser (of ontvet het in de wasbak). Aangekoekt vet kan niet alleen brandgevaar veroorzaken, maar zorgt er ook voor dat het zijn werk niet kan doen. Hoe je de binnenkant van de afzuigkap grondig schoonmaakt lees je hier

Met deze geheime tip is je gasfornuis zo weer blinkend schoon
Lees ook

Met deze geheime tip is je gasfornuis zo weer blinkend schoon

De oven en magnetron

Hardnekkig vuil en aangekoekte etensresten in de oven haal je weg met de wondermiddeltjes baking soda en azijn. Begin niet gelijk te boenen maar strooi simpelweg de soda in de oven en spuit er vervolgens wat azijn over. Je zal zien dat het gelijk gaat bruisen. Laat het even intrekken en veeg het daarna makkelijker weg met een doek.

De makkelijkste manier om je magnetron te reinigen is door een magnetronbestendig bakje te vullen met water en citroen. Het liefst citroensap, maar wat schijfjes citroen of een halve citroen mag ook. Laat het bakje dan draaien tot het water borrelt. Aangekoekt vuil is nu makkelijker te verwijderen met een zachte doek en een sopje. Gebruik voor de smalle roosters een oude tandenborstel.

Vaatwasser

Door naar de vaatwasser: ruikt deze nog wel een beetje fris? Zo niet, geef je vaatwasser dan een goede reinigingsbeurt door hem eens in de maand te laten draaien op een temperatuur hoger dan 70 graden, eventueel met een machinereiniger of azijn om hem even goed te ontkalken en bacteriën te doden.

Gootsteenputje

Spoel de gootsteen door met gekookt water en een schepje baking soda, citroensap en azijn. Hierdoor zullen alle nare geurtjes verdwijnen en voorkom je de groei van bacteriën. Ook zal het geen aantrekkelijke omgeving meer zijn voor eventuele rioolvliegjes.

Koelkast en vriezer

Een schone koelkast zorgt ervoor dat voedingswaren langer vers en hygiënisch blijven én je koelkast zal langer mee gaan. Gebruik hiervoor een sopje of huishoudsoda en maak hem daarna goed droog.

  • Afvoer: Zorg ook dat de afvoer van de koelkast goed schoon blijft om te voorkomen dat deze verstopt. Prik de afvoer door met een satéprikker met daar omheen een stukje keukenpapier en druppel eventueel een paar keer per jaar een druppel chloor in het gaatje. 
  • Rooster: Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is het verstandig om jaarlijks het rooster aan de achterkant schoon te maken. Een verstoft rooster zorgt ervoor dat de koelkast z'n warmte niet goed af kan voeren waardoor deze meer energie verbruikt. Daarnaast vergroot het de kans op brandgevaar. 
  • Waterfilter: Heeft jouw koelkast een ijsblokjesdispenser? Vergeet dan niet om je waterfilters eens per half jaar te vervangen.
  • IJsvorming: Wanneer je vriezer te veel ijsvorming begint te krijgen is het tijd om hem volledig te laten ontdooien en te reinigen. Trek de stekker eruit en reinig het met een sopje van heet water. Daarnaast is het net zoals bij de koelkast belangrijk om de vriezer voor gebruik goed te drogen.

Vuilnisbak

Verwissel de vuilniszak en haal alle onderdelen los van de prullenbak, zoals de binnenbak en de klep, en vul de binnenbak met een sopje van heet water en afwasmiddel. Met een borstel of een spons kan je de gehele prullenbak nu schoonsoppen. De buitenkant kan je desinfecteren met een spray, omdat dit een oppervlak is dat vaak wordt aangeraakt.

Aanrechtblad

Tot slot moet je natuurlijk ook het aanrechtblad niet vergeten. Neem deze af met een schoon dweiltje en je keuken is weer blinkend schoon! 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
SchoonmakenLifehack