Huishouden

5 redenen waardoor je je droger nog amper zal gebruiken

Door Tosca Walstock··Aangepast:
5 redenen waardoor je je droger nog amper zal gebruiken
RTL

Zelf de was ophangen is natuurlijk veel meer 'gedoe' dan wanneer je de wasdroger het werk laat doen. En toch zijn er genoeg redenen te noemen om die droger voortaan uit te laten en zelf de was op te hangen. En dan hebben we het echt niet alleen over kostenbesparing!

1. Het kost je niks!

Oke, laten we toch beginnen met de meest voor de hand liggende reden: je bespaart er ontzettend veel geld mee wanneer je je was voortaan aan de lucht laat drogen. Eventjes de droger aanzetten is inderdaad snel en makkelijk, maar het is ook best duur. Volgens Nibud (kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën) kost één droogbeurt momenteel ongeveer €1,53. Als je de droger twee keer per week zou laten draaien, kost dit je jaarlijks dus zo'n €200. De was ophangen is daarentegen vrijwel gratis, met uitzondering van de aanschaf van je waslijn of wasrek en wasknijpers natuurlijk. 

Zoveel kost één droogbeurt en zó bespaar je energie op je droger
Lees ook

Zoveel kost één droogbeurt en zó bespaar je energie op je droger

Toch is dit nog lang niet het enige voordeel dat je eraan overhoudt. Verderop in dit artikel vind je nog meer redenen om je wasgoed voortaan op te hangen. 

Buiten heb je het meeste voordeel

Als je de was buiten kan ophangen, valt er écht veel winst te behalen. Ten eerste droogt het bij goede weersomstandigheden het snelst. De wind en zon halen op een natuurlijke manier alle onfrisse en synthetische geurtjes uit de was waardoor het heerlijk fris zal ruiken. De uv-straling van de zon doodt ook nog eens alle bacteriën én het maakt je witte was nog witter!

Maar pas wel op, wol en zijde kan bij direct zonlicht verkleuren. Ook de bonte was kun je beter in de schaduw ophangen óf je kan het binnenstebuiten keren als het echt niet anders kan. Je handdoeken en andere badstoffen kunnen ook nogal ruw worden van de zon, dus ook dit kan je beter in de schaduw ophangen. 

De was buiten ophangen kan bijna altijd zolang het droog is, zelfs met koud weer! Het enige waar je op moet letten is dat de luchtvochtigheid buiten niet te hoog is. Om hierachter te komen kan je naar de weersvoorspellingen kijken óf gebruik maken van dit handige trucje: als de tegels buiten droog zijn, zal je was ook drogen.

Binnen ophangen? Blijven ventileren! 

Je kan je was ook prima binnen ophangen maar het is wel belangrijk om de ruimte goed te ventileren door een raampje open te zetten. Als je dat niet doet, kan je vocht- of schimmelproblemen krijgen.

2. Je kleding gaat langer mee

Zoals je misschien al weet verslijten je kleren veel sneller als je regelmatig de droger gebruikt. Alle pluisjes die in de filter zitten na een droogbeurt komen van je kleding af, dus het is best logisch dat die droger funest is voor jouw favo kledingstukken. Je was even ophangen is een stuk duurzamer, zowel voor het milieu als voor jouw kleding. Handdoeken en beddengoed kan je daarentegen wel prima even in de droger stoppen.

3. Niet alle kleding is bestand tegen de temperaturen van de droger

Helaas zijn al die wasvoorschriften aan de binnenkant van je kleding er niet voor niks. Zo kan wol en zijde echt niet tegen de hoge temperatuur van de droger. Je kleding kan krimpen en de kwaliteit zal er ongetwijfeld onder lijden. Bespaar jezelf dus een hoop gedoe door je was voortaan op te hangen.

4. Droog én kreukvrij!

Door je was strak op te hangen is strijken vaak overbodig. Als je je wasgoed direct nadat het programma klaar is uit de wastrommel haalt en meteen netjes ophangt, droogt het ook netjes op. Hang T-shirts op aan een kledinghanger, zo voorkom je kreukels of horizontale vouwlijnen. De wasknijperafdrukken kan je helaas niet voorkomen. Maar door je het kledingstuk aan de naad of ondersteboven op te hangen valt het totaal niet op! 

5. Minder belastend voor het milieu

Tot slot is de wasdroger natuurlijk ook een enorme belasting voor het milieu, aangezien er bij het opwekken van elektriciteit uit fossiele brandstoffen vervuilende stoffen en broeikasgassen vrij. Door de droger zo veel mogelijk uit te laten draag jij je steentje bij aan een beter milieu. 

Toch is het logisch als je niet helemaal zonder droger kunt. Op sommige momenten kan het best een uitkomst zijn. Gelukkig zijn er genoeg tips om te besparen op je droger, je leest ze hier!

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: