RTL Wonen

Lekkende batterijen: wat te doen en mag je ze zomaar vasthouden?

Door Luna Veerhuis··Aangepast:
Lekkende batterijen: wat te doen en mag je ze zomaar vasthouden?
RTL

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je in een apparaat een lekkende batterij aantrof. Maar wat doe je daar dan mee en kun je die eigenlijk wel gewoon met je blote handen vastpakken? (Nee!) We leggen je uit hoe dit kan gebeuren en wat je wel én vooral niet moet doen met een lekkende batterij.

Hoe kan een batterij lekken?

Allereerst: een lekkende batterij is geen goed teken. Daarom is het belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan. Met name alkalinebatterijen zijn gevoelig voor lekkages, wat vooral gebeurt als deze lange tijd in een apparaat zitten.

In de batterij vindt een chemische reactie plaats. De plus en de min reageren op elkaar en wekken stroom op als ze verbonden zijn met een apparaat. De twee metaalsoorten – de plus en de min – werken via een vloeibare geleider: een elektroyt. Deze kan op den duur gaan lekken, een reactie die je kunt herhennen aan het witte, korrelige laagje aan de buitenkant van de batterij. 

Niet met blote handen vastpakken 

Je huid en je ogen kunnen behoorlijk gaan irriteren van het gelekte elektroyt. Daarom kun je een lekkende batterij beter niet met je blote handen oppakken. Pak de batterij liever vast met een handschoen van rubber, nitril of latex. Ook wordt er op legebatterijen.nl van Stibat zelfs aangeraden om je ogen te beschermen, bijvoorbeeld met een veiligheidsbril, vuurwerkbril of zonnebril. Daarnaast wordt er geadviseerd om kinderen en huisdieren niet in de buurt komen van een lekkende batterij te laten komen.

Eenmaal veilig vastgepakt, kun je de lekkende batterij in twee plastic zakjes of huishoudfolie verpakken en naar een inleverpunt van Stibat brengen.

Voorkom een lekkende batterij

Toch is het natuurlijk beter om zo'n lekkende batterij voortaan te voorkomen. Om de kans op een lekkende batterij te verkleinen kun je op de volgende punten letten:

  • Kies het liefst altijd voor hetzelfde type batterijen van hetzelfde merk in een apparaat. Dus niet twee verschillende merken in één apparaat. 
  • Als je een apparaat een tijd niet zal gebruiken is het verstandig om de batterijen eruit te halen.
  • Ook geldt er een bewaaradvies voor batterijen als je ze niet gebruikt: leg de batterijen op een droge plek tussen de 15 tot 17 graden. Heb je ze in de schuur opgeborgen, dan kun je ze beter op een andere plek bewaren, want in de schuur kan het koud vochtig zijn. Bovenop de koelkast is daarom ook niet geschikt, want daar komt kou vanaf.
  • Laat de batterijen ook niet buiten in de volle hete zon liggen, dit kan gevaarlijk zijn. En andersom dus ook niet in de kou en regen.

Op de website van Stibat – legebatterijen.nl is nog meer informatie te vinden over lekkende batterijen en de maatregelen die je kunt nemen. 

Fotocredits

8 handige lifehacks om je dagelijkse huishoudelijke problemen op te lossen
Lees ook

8 handige lifehacks om je dagelijkse huishoudelijke problemen op te lossen

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
GezondheidBatterijNatuur & Milieu