Wondermiddel: hier is kamille(thee) allemaal goed voor
Het is je misschien wel bekend dat kamille een ontstekingsremmend effect heeft. Maar het plantje blijkt een waar wondermiddel te zijn die je voor nog veel meer klachten kunt inzetten. We zetten het voor je op een rijtje.
1. Tegen een ontstoken oog
Bij een geïrriteerd of ontstoken oog is het slim om kamillethee in huis te halen. Door de ontstekingsremmende werking en het kalmerende effect zal je minder last hebben van je oog. Breng de goed getrokken kamillethee aan op je ooglid met een wattenschijfje of washandje, laat het even kort afkoelen en wrijf dan zachtjes van buiten naar binnen.
2. Slapeloosheid tegengaan
Heb je regelmatig moeite om in slaap te komen? Dan kan het zijn dat je moeilijk kunt ontspannen. Kamillethee is hier een wonderlijk hulpmiddeltje voor dat helpt om jou te kalmeren, waardoor je je lichaam kunt ontspannen en beter in slaap kan komen. Drink ongeveer drie glazen per dag of neem vlak voor je naar bed gaat een kopje kamillethee.
3. Vermindert maag- en darmklachten
Die kalmerende werking is niet alleen bevorderlijk tegen slapeloosheid, maar heeft ook een kalmerende werking die maagkrampen en darmklachten tegengaat. Kamillethee helpt de spieren van het darmkanaal te ontspannen en kalmeert de maag, waardoor de pijn en krampen zullen verminderen.
Om dit effect te merken kun je twee keer per dag – bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds – een volle kop kamillethee drinken.
4. Antibacteriële werking
Kamillethee beschermt je tegen verschillende bacteriële infecties. Bij een beginnende keelpijn, verkoudheid of griep is het dus verstandig om kamillethee te drinken, zodat je sneller herstelt.
5. Bevordert een gezonde en stralende huid
Ook wordt kamille veel ingezet in producten voor huidverzorging. Het zou bijvoorbeeld stress verminderen op je huid én het werkt ontsmettend, wat heel goed werkt tegen puistjes! Daarnaast vermindert amillethee donkere kringen en pigmentvlekken door de oplichtende werking. Om dat effect te krijgen kun je een zakje kamillethee op je oogleden of donkere vlekken leggen.
Dit plantaardige middeltje zit bomvol antioxidanten die je huid laten stralen én egaler maken. Het beschermt je huid tegen vrije radicalen en verkleint je poriën. Kamille vertraagt zelfs rimpelvorming. Een gezichtstcrème of huidolie met kamille erin is dus geen verkeerd idee.
6. Behandeling van wonden
Naast een ontstekingsremmende en kalmerende werking heeft kamille(thee) ook een genezende werking voor schaafwonden, zweren, eczeem, bulten en brandwonden.
Zorg er in deze gevallen voor dat je kamillethee sterk laat trekken met zo’n drie zakjes in een kopje met kokendheet water. Laat de thee vervolgens goed afkoelen en dep het daarna met een schone doek op de brandwond of schaafwond.
Kamille helpt ook goed bij het genezen van huidirritaties, zoals uitslag, jeuk, netelroos en eczeem. Dit komt wederom door de ontsmettende en ontstekingsremmende werking.
Drink niet te veel kamille
Maar let op, net als bij veel andere producten is ook een teveel aan kamillethee niet goed. Een teveel aan kamillethee leidt bijvoorbeeld juist tot maagklachten. Ook is het niet de bedoeling dat je er te slaperig van wordt, want dit kan een gevaar vormen als je deelneemt aan het verkeer. Daarnaast is het natuurlijk ook niet bevorderlijk voor je (school)werk. Ook heeft kamillethee een bloedverdunnende werking. Pas dus extra goed op als je bloedverdunners slikt.
Maar wat is dan de richtlijn voor het aantal koppen per dag? Die ligt op maximaal twee koppen kamillethee (circa 2 tot 3 gram kamille) per dag voor een gezonde hoeveelheid.