Met deze simpele tips bespaar je meer energie in de zomer!
In de winter verbruik je veel energie om het huis warm te houden. Hierdoor zul je goed letten op je verbruik. Maar ook in de zomermaanden kun je veel doen om energie te besparen en daar is de buitenwarmte juist goed voor. Wij hebben voor je uitgezocht met welke simpele manieren jij heel wat energie kunt besparen in de zomer!
Houd de warmte buiten de deur
1. Bescherm je huis tegen de warmte
Tijdens de warme dagen kost het veel energie om je huis te koelen. Het is daarom belangrijk dat de warmte buiten de deur blijft. Lees hier hoe je je huis kunt beschermen tegen de warmte.
2. Kook buiten of niet
Van koken wordt het juist warmer in huis. Een hete kook- of gasplaat of een oven straalt veel warmte af. Je kunt dus beter niet binnen koken, maar buiten. Maak vaker gebruik van de barbecue om de warmte buiten de deur te houden. Kies dan wel voor een barbecue op gas of elektriciteit, zo bespaar je ook weer energie op het apparaat zelf! Je kunt er ook voor kiezen om helemaal niet te koken, maar een frisse salade te maken.
Ga slim om met je apparaten
1. Gebruik een ventilator in plaats van airco
Deze tip ligt natuurlijk voor de hand als je het hebt over energie besparen. Het is voordeliger om een ventilator te gebruiken dan een airco. Om de lucht toch nog iets af te koelen kun je een koud element voor de ventilator zetten. De ventilator blaast dan de koelere lucht door de ruimte heen. Let er wel op dat kou naar beneden daalt en warmte juist stijgt. Plaats de ventilator met het koelelement dus liever iets hoger, zodat de koude lucht beter in de ruimte wordt geblazen. Probeer de ventilator alleen te gebruiken als het echt nodig is, om ook in dit stroomverbruik energie te besparen.
2. Koelkast/vriezer
Plaats een koelkast en/of vriezer op een plek waar er voldoende ruimte en ventilatie is. De koelkast moet zijn warmte goed kwijt kunnen, want als dit niet gebeurt moet het apparaat harder werken om koud te blijven – dit kost meer energie. Het is dus belangrijk dat er achter en boven de koelkast voldoende ruimte beschikbaar is waar de warmte naartoe kan.
Zet de koelkast ook niet in een warme schuur of op een plek in huis waar er veel zon op staat. Als dit wel het geval is, kun je proberen om de zon zoveel mogelijk af te schermen. De apparaten zijn alleen geschikt voor plekken op kamertemperatuur. Een hete schuur is dus niet handig. Daarnaast is je extra koelkast misschien oud en daardoor sowieso al minder energiezuinig. De koelkasten en vriezers die vóór het jaar 2000 zijn gemaakt, zijn grote energieslurpers. Zorg er dus voor dat je je eventuele extra koelkast even checkt!
3. Droog je was buiten
Een groot voordeel aan het mooie weer is dat het warme zonnetje je was droogt in een korte tijd. Plaats een waslijn, droogmolen of een wasrek in je tuin, op je balkon of dakterras. Zo kun je de droger lekker uitlaten én dat scheelt heel wat energie!
4. Schakel apparaten uit
Apparaten die op de stand-by stand staan verbruiken nog steeds energie. Het is daarom beter om je apparaten helemaal uit te schakelen. Doe dit sowieso als je op vakantie gaat. Gebruik een stekkerdoos met een schakelaar om zo in een keer meerdere apparaten uit te schakelen, wel zo makkelijk!
Daarnaast stralen apparaten warmte uit, het is dus sowieso beter om je apparaten in de zomer vaker uit te schakelen om je huis koeler te houden. Ook een lader in het stopcontact die je niet gebruikt, verbruikt energie. Laat je lader dus niet in het stopcontact zitten.
Bespaar op water
1. Douche op een koudere temperatuur
Deze tip klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren, maar toch is het goed om deze te vermelden. Je bespaart een hele hoop energie door te douchen op een lagere temperatuur. Ideaal in de zomer, wanneer het erg warm is. Je kunt met een koudere douche tot zo’n 20 procent van je gasverbruik besparen.
2. Gebruik regenwater voor de planten
Je kunt nog meer energie besparen op water. Zo kun je ook vaker een frisse duik in het water nemen in plaats van een verkoelende douche. Maar je kunt ook besparen op water voor je planten! Planten kunnen in de zomer sneller uitdrogen dus hebben meer water nodig. Vang het regenwater op met een regenton om water te besparen. Je kunt de regenton het beste onder je regenpijp plaatsen – zo is je ton sneller gevuld.
Tips voor in de tuin
1. Neem tuinverlichting op zonne-energie
In de zomer zit je waarschijnlijk in de avond veel langer buiten. Het is dan wel zo fraai om tuinverlichting aan te zetten. Kies wel voor tuinverlichting op zonne-energie! De solar tuinlampen laden zichzelf op tijdens de zonuren en kunnen daardoor licht geven in het donker. Heb je een gezellig lichtsnoer in tuin hangen? Zorg er dan wel voor dat dit led-lampen zijn. En kies daarnaast ook voor kaars verlichting en fakkels in de tuin. Zo verbruik je weinig energie en kun je je tuin sfeervol verlichten!
Fotocredits
- Headerfoto: Sebastian Bork
- Foto 1: Nicholas Free
- Foto 2: solidcolours
- Foto 3: ollo
- Foto 4: Imgorthand
- Foto 5: AnthonyRosenBerg