Deze stoorzenders zorgen ervoor dat jouw wifi-verbinding slecht is
Het kan erg frustrerend zijn om je vrije avond door te brengen met langdurige laadschermen, een bufferende serie die je probeert te streamen of een instabiel netwerk. Draadloos internet werkt via radiogolven en er zijn allerlei verschillende factoren die dat signaal kunnen verstoren. In dit artikel lees je wat de mogelijke oorzaken zijn van jouw slechte wifi-verbinding.
De bouw van je huis
Laten we met het slechte nieuws beginnen: je huis is waarschijnlijk gebouwd van allerlei materialen die je wifi-verbinding kunnen verslechten of zelfs verstoren. Mensen die in goed geïsoleerde woningen wonen óf huizen met dikke muren hebben merken al snel dat de verbinding in huis niet overal even goed werkt. Heb jij muren met veel metaal erin? Dan is dit waarschijnlijk de reden van je slechte verbinding: dit materiaal blokkeert het signaal en laat haast niks van de verbinding door. Beton en glas verstoren het signaal ook vrij hevig maar laten wel nog een beetje doorkomen. Hout laat het meeste signaal door en is dus het gunstigst. Een stenen vloer of muur laat ook veel signaal door maar niet zoveel als bij een houten vloer of muur.
Let ook op bij deze materialen:
Buiten het materiaal van je muur, vloer en plafond zijn er nog enkele andere factoren die misschien jouw verbinding verstoren. Spiegels en dubbelglas houden de verbinding bijvoorbeeld nog meer tegen als je het vergelijkt met enkel glas. Daarnaast is water ook een echte stoorzender. Vloerverwarming, een groot aquarium óf veel mensen in een ruimte (want wij bestaan ook voor een groot deel uit water), kunnen dus een slechte verbinding veroorzaken. Een aquarium, spiegel of dubbelglas hoeft niet per sé een probleem te zijn, zolang het niet in de weg staat van het signaal dat je router verstuurt.
Andere wifi-signalen in de buurt
De router is niet het enige apparaat dat via radiogolven signalen verstuurt. Als er te veel toestellen in de buurt zijn die op dezelfde frequentie een signaal proberen uit te sturen, kan dit zorgen voor een verstoring. Het netwerk van de buren, een wifi-modem óf een versterker kan het internetsignaal dus ook verstoren.
Elektronica met dezelfde frequentie
Naast andere wifi-verbindingen zijn er nóg meer apparaten die signalen op dezelfde frequentie versturen. Dit zijn er zo veel dat het al snel te druk kan worden. Denk aan je smartphone, een smart-tv of chromecast, babyfoons, bluetooth apparaten, een draadloze deurbel én zelfs sommige magnetrons. Heb je veel led-verlichting in huis? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van je slechte verbinding.
Een paar tips:
- Zorg ervoor dat je geen metalen objecten in de buurt van je router hebt staan.
- Heb jij een vrij nieuwe router of modem? Controleer dan of je het apparaat op een ‘automatische kanaalselectie’ kan instellen. Het apparaat zoekt dan zelf het rustigste kanaal uit. Slim hè? Start het apparaat na deze wijziging wel even opnieuw op.
- Zorg ervoor dat je het modem vrij, hoog én op een centrale plek in het huis hebt staan. Vanuit de modem worden wifi-signalen verzonden. Beperk het aantal storende factoren door de modem op een hoge plek te installeren met weinig andere materialen in de buurt.
- Als je problemen ervaart met de wifi kan het ook liggen aan het apparaat dat je gebruikt. Start je computer, smartphone of laptop dus eens opnieuw op. Werkt dit niet? Dan kan het misschien ook aan je modem liggen. Laat deze opnieuw opstarten door de stekker voor een paar seconden uit het stopcontact te houden en steek hem dan opnieuw in.
Fotocredits
- Header: Jacob Wackerhausen