Huishouden

Waarom je beter ook glansspoelmiddel gebruikt bij all-in-one vaatwasblokjes

·Aangepast:
Waarom je beter ook glansspoelmiddel gebruikt bij all-in-one vaatwasblokjes
RTL

Heb je een vaatwasser in huis dan gebruik je ze vast: all-in-one vaatwasblokjes. Zoals de naam al doet vermoeden zit in zo'n blokje alles voor een schone vaat. Een combinatie van reinigingsmiddel, zout en glansspoelmiddel. Toch doe je verstandig aan naast het gebruik van een tablet nog extra glansspoelmiddel toe te voegen.

Wat is glansspoelmiddel? 

Glansspoelmiddel is een vloeibaar middel bestaande uit zouten en zuren. Met een duur woord wordt het ook wel een oppervlaktespanningsverlagende stof genoemd. In de meeste van deze middelen vind je citroenzuur, ethanol en vetalcohol terug. De combinatie van deze stoffen zorgt ervoor dat kalk uit het water wordt gehaald en het water snel kan verdampen. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking. 

Glanzende vaat 

Eten van een schoon bord en drinken uit een glas zonder vlekken is toch net even wat prettiger dan van de doffe varianten. Dit is precies waar glansspoelmiddel bij helpt. Door de stoffen die aan het middel zijn toegevoegd krijg je geen kalk- en watervlekken op je schone servies en bestek. Je vaat droogt snel en egaal en behoudt daarom de glans die het van zichzelf heeft. 

De juiste dosering 

Of de juiste hoeveelheid glansspoelmiddel wordt gebruikt kun je zien aan het resultaat als je de vaatwasser open trekt. Heb je strepen op je servies? Dan wordt er te veel middel gedoseerd. Komt je vaat dof uit de vaatwasser? Dan moet er juist meer glansspoelmiddel worden toegevoegd. Kijk in de handleiding van de je vaatwasser hoe je de instellingen kunt wijzigen. 

Is er een alternatief? 

Voor het beste resultaat is het gebruik van 'echt' glansspoelmiddel aan te raden. Ben je op zoek naar goedkoper en milieubewuster alternatief? Dan kan witte azijn een oplossing bieden. Je kunt de witte azijn in hetzelfde vakje vullen als waar je normaal het glansspoelmiddel in giet. Bij 'hard water' – water met veel kalk – heb je gemiddeld gezien meer witte azijn nodig dan bij zacht water. Komt je vaat vettig uit de vaatwasser? Pas dan de dosering naar beneden aan. Een bijkomend voordeel is dat azijn ook de vaatwasser zelf reinigt. 

Afwassen met de hand of met de vaatwasser: dít is de zuinigste methode
Lees ook

Afwassen met de hand of met de vaatwasser: dít is de zuinigste methode

Fotocredits

Headerfoto: Nathan Dumlao

 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Schoonmaken