Feit of fabel: Komen muggen écht op licht af of niet?
Er bestaan een hoop fabels rondom het weren en aantrekken van muggen. Maar dat muggen op licht af zouden komen, daar zijn velen van ons toch wel zeker van. Maar is dat nou wel echt zo? We zochten uit of we hier te maken hebben met een feit of een fabel.
Fabel of feit?
Probeer jij altijd zo veel mogelijk de deuren en ramen van je slaapkamer dicht te houden als het licht brandt, in de veronderstelling dat muggen hierdoor buiten blijven? Dan kun je daar vanaf nu wel mee stoppen. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: we hebben hier te maken met een fabel, want (steek)muggen komen niet op licht af, zo bevestigt het RIVM. Sterker nog, ze vermijden licht zelfs het liefst. Muggen komen juist af op menselijke lichaamsgeur – zoals zweet – en op de koolstofdioxide (CO2 dus) die we uitademen. Hiervoor hebben muggen speciale receptoren die de koolstofdioxide kunnen waarnemen. Lig je samen met iemand in bed? Dan zal degene met de aantrekkelijkste koolstofdioxide uitstoot de pineut zijn.
Het feit dat je de steekmuggen vooral bij het licht ziet heeft er dus eigenlijk simpelweg mee te maken dat je met licht aan meer muggen ziet dan in het donker. Overigens gaat het hier dus expliciet over steekmuggen. Bij motten, vliegen en andere vliegende insecten is het weer een ander verhaal. Deze worden juist wél aangetrokken door licht, officieel ‘positieve fototaxie’ genoemd.
En hoe zit dat dan met citronellakaarsen?
Nu we dan toch muggenfabels aan het licht brengen, vraag je je misschien ook af hoe dat zit met citronellakaarsen. Ons is immers altijd wijs gemaakt dat muggen een hekel hebben aan citroengeur, waardoor menig muggenhater een citronellakaars aansteekt om ze op afstand te houden. Helaas blijkt ook dit een fabeltje, aangezien ze in werkelijkheid totaal niet bijdragen aan het weren van insecten. Hoe dat precies zit lees je hier.
DEET doet het ‘m
Wat dan wel je redding is? Een anti-muggenspray met het bestanddeel DEET, want daar houden de muggen wél afstand van. Daarnaast is ook wind een grote vijand van de mug, aangezien ze hier niet tegenin kunnen vliegen. Zet die ventilator dus vooral tactisch neer. Uiteraard is een klamboe ook altijd effectief, mits je de mug niet insluit natuurlijk.
Fotocredits
Headerfoto: RolfAasa - iStock