Brandveiligheid

Wasdroger grootste veroorzaker woningbrand: zo verklein je het risico

·Aangepast:
© iStockWasdroger grootste veroorzaker woningbrand: zo verklein je het risico
RTL

Van alle elektronische apparaten die je in huis hebt staan, is de wasdroger de grootste veroorzaker van woningbrand. Dit heeft voornamelijk te maken met de warmte die vrijkomt tijdens het gebruik, wat in combinatie met stof desastreuze gevolgen kan hebben. Toch zijn er nog meer oorzaken die brand kunnen veroorzaken. We zetten ze op een rij én vertellen je hoe je het risico op woningbrand door je droger verkleint.

Oorzaak van brand door wasdroger

Brand door een wasdroger kan meerdere oorzaken hebben, we zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij: 

  • Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat het apparaat oververhit raakt. 
  • Opgehoopt stof kan vlam vatten door een heet verwarmingselement of een defecte motor.
  • De afvoerslang kan verstopt raken
  • De afvoer voor warme lucht kan geblokkeerd raken. 
  • Metalen onderdelen aan je kledingstukken (zoals knopen en ritsen) kunnen vonken veroorzaken als ze tegen elkaar aankomen. 
  • Oververhitting van de stroomkabel wanneer het snoer niet goed is uitgerold. 

11 tips om brand door je wasdroger zo veel mogelijk te voorkomen

1. Filter na elke droogbeurt legen en schoonmaken

Veel mensen legen het pluizenfilter pas wanneer het apparaat het aangeeft of negeren deze melding zelfs. Maar eigenlijk is het aan te raden dit filter na iedere droogbeurt te legen én schoon te spoelen. Denk daarbij niet alleen aan het filter zelf, maar ook aan de houder van het filter. 

© iStock

Het schoonhouden van de filters is niet alleen een stuk veiliger, maar zorgt er ook voor dat je flink bespaart op je energieverbruik. Volle filters zorgen er immers voor dat de droogtijd langer duurt.

2. Zorg ervoor dat de droger z’n warmte kwijt kan

Bij het plaatsen van een wasdroger is het vooral heel belangrijk dat het apparaat z’n warmte goed kwijt kan én dat de ruimte kan ventileren tijdens het gebruik. Laat de deur van de ruimte – of dat nu een apart washok of een kastombouw is – ook altijd open tijdens gebruik. 

Houd daarnaast altijd de aan- en afvoer van de lucht vrij tijdens gebruik en zorg dat de luchtafvoerslang onbedekt ligt én regelmatig schoongemaakt wordt. 

3. Zorg voor een geschikte ondergrond 

Ook de ondergrond is van groot belang voor veilig gebruik. Plaats de droger altijd op een gladde én stofvrije ondergrond. Vloerbedekking is dus een absolute no-go. 

4. Condensor regelmatig schoonmaken

Iets wat nog wel eens vergeten wordt, maar minstens zo belangrijk is: reinig ook regelmatig de condensor, of ook wel de warmtewisselaar genoemd. Deze zit meestal linksonderin aan de voorkant van de droger. Haal deze er – indien mogelijk– helemaal uit en maak zowel de condensor zelf als de ruimte waarin deze zit helemaal stofvrij. Dit kan vaak gewoon met de stofzuigermond, maar je kunt de condensor ook schoonspoelen met de kraan of douchekop. Controleer voor de zekerheid wel even de schoonmaakvoorschriften van jouw apparaat. 

© iStock

5. Stekker direct in stopcontact (en niet in een stekkerdoos)

Stekkerdozen en verlengsnoeren zijn misschien handig wanneer je net te weinig snoer of stopcontacten hebt, maar niet in combinatie met een droger. Plaats de stekker altijd direct in een geaard stopcontact en dus niet in een stekkerdoos, verlengsnoer of een haspel. 

6. Let op met bepaalde stoffen en materialen 

Bepaalde stoffen en materialen – zoals rubber of schuimrubber – kunnen onder sommige omstandigheden het brandgevaar verhogen. Houd je daarom altijd vast aan de wasvoorschriften die op het waslabel van je kledingstuk staan. Deze voorschriften zijn immers niet alleen bedoeld om je kleding mooi te houden, maar zijn ook bedoeld voor je eigen veiligheid. 

Hoe dat ook alweer zat met die symbooltjes? Het icoontje met een vierkant met daarin een cirkel geeft aan dat het kledingstuk in de droger mag. Staat er een kruis in, dan mag het niet. De overige wassymbolen leggen we hier uit

Ook textiel dat in aanraking is geweest met chemische middelen als aceton (nagellakremover), wasbenzine, vlekkenmiddel en industriële chemicaliën kun je beter niet in de droger doen. 

7. Wees voorzichtig met wasverzachter 

Het klinkt misschien gek, maar wasverzachter kan ook het risico op brand vergroten. Wasverzachter laat namelijk een laagje op je kleding én in de droger achter, waardoor de droger minder goed kan meten of de was al droog is. Hierdoor blijft het apparaat langer drogen dan nodig is, met oververhitting als gevolg. 

8. Pas op voor losse onderdelen en voorwerpen

Check altijd even de zakken van je kledingstukken om zeker te weten dat er geen voorwerpen in achter zijn gebleven 

9. Leg niets bovenop de droger 

Door spullen – van kledingstukken tot wasmiddelen  – bovenop de droger te zetten kan het apparaat sneller oververhit raken én de eventuele brand kan zich sneller verspreiden. 

10. Haal je wasgoed er meteen uit 

Is de droger klaar? Schakel het apparaat uit en haal je wasgoed er ook meteen uit. Het apparaat kan daarna snel weer z’n warmte kwijt. 

11. Blijf thuis als de droger aan staat (of schakel 'm uit)

Tot slot misschien wel de allerbelangrijkste tip: blijf altijd in de buurt of in ieder geval thuis als je de droger aanzet. Moet je toch even snel de deur uit? Ga voor zekerheid en schakel het apparaat uit en zet ‘m pas weer aan als je terug bent, zo adviseert ook de brandweer. 

Wees alert: Plaats een rookmelder in de buurt van de droger

Sinds juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping in je woning minstens één rookmelder te plaatsen. Maar een extra rookmelder in de buurt van de wasdroger is ook zeker aan te raden. Zeker wanneer de droger op een plek staat waar je niet veel komt, zoals op zolder. Want ondanks de bovenstaande tips die de kans op brand aanzienlijk verkleinen, kun je het nooit helemaal uitsluiten. De rookmelder zorgt er in ieder geval voor dat je hopelijk tijdig gealarmeerd wordt. 

Let op: Plaats de rookmelder nooit direct boven de droger, aangezien de warme condens die vrijkomt als je het deurtje na gebruik opent een vals alarm kan geven. 

Fotocredits

 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Woningbrand