RTL Wonen

De magie van oxi wasmiddelen: werkt het echt?

·Aangepast:
De magie van oxi wasmiddelen: werkt het echt?
RTL

Wasmiddelen met 'oxi' of 'oxy' in de naam worden vaak gepromoot als middelen die je wasgoed witter en helderder kunnen maken. Deze wasmiddelen bevatten meestal zuurstofbleekmiddelen, zoals natriumpercarbonaat, die in staat zijn om vlekken en verkleuringen te verwijderen. Maar werken ze echt en maken ze je wasgoed aanzienlijk witter? Laten we eens kijken naar hoe deze wasmiddelen werken en wat je kunt verwachten.

Hoe werken wasmiddelen met oxi?

Wasmiddelen met zuurstofbleekmiddelen, zoals natriumpercarbonaat, werken door zuurstof vrij te geven wanneer ze worden gemengd met water. Deze zuurstofmoleculen kunnen vlekken afbreken en oxidatieprocessen in gang zetten die de verkleuring van stoffen verminderen. Hierdoor kunnen ze effectief zijn bij het verwijderen van vlekken zoals gras, wijn en koffie.

Kunnen ze je was echt witter maken?

Wasmiddelen met oxi kunnen zeker helpen om bepaalde vlekken en verkleuringen te verwijderen, wat een positieve invloed kan hebben op de algehele uitstraling van je wasgoed. Dit kan resulteren in een helderder en schonere kledingstukken. Maar de mate waarin je wasgoed daadwerkelijk witter wordt, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Type verkleuring: Wasmiddelen met oxi zijn over het algemeen effectiever bij het verwijderen van organische vlekken, zoals voedsel- en drankvlekken. Bij sommige soorten verkleuringen, zoals vergrijzing door slijtage, kunnen ze minder effectief zijn.

  • Weefseltypes: Sommige stoffen kunnen beter reageren op zuurstofbleekmiddelen dan andere. Wit katoen en katoenrijke stoffen hebben vaak de neiging om betere resultaten te laten zien dan synthetische stoffen.

  • Concentratie en inweektijd: De concentratie van het wasmiddel, de duur van het inweken en de temperatuur van het water kunnen allemaal van invloed zijn op de effectiviteit van het zuurstofbleekmiddel.

Tips voor een optimaal gebruik van oxi wasmiddelen

  1. Volg de aanwijzingen: Lees altijd de instructies op het wasmiddel om de juiste hoeveelheid en gebruiksrichtlijnen te volgen.

  2. Voorbehandelen: Voor hardnekkige vlekken kun je het verkleurde gebied voorbehandelen met het wasmiddel of een pasta van het wasmiddel en water.

  3. Geschikt voor witte stoffen: Wasmiddelen met oxi zijn vooral geschikt voor witte en lichte stoffen. Bij gekleurde stoffen moet je oppassen, want ze kunnen kleurvervaging veroorzaken.

  4. Matig gebruik: Overmatig gebruik van zuurstofbleekmiddelen kan de stof na verloop van tijd verzwakken, dus gebruik ze met mate.

Wasmiddelen met oxi kunnen zeker helpen om je wasgoed helderder en schoner te maken door bepaalde vlekken en verkleuringen te verwijderen. Hoewel ze geen wondermiddelen zijn die elk kledingstuk extreem witter zullen maken, kunnen ze een positieve bijdrage leveren aan het algehele uiterlijk van je wasgoed, vooral bij witte stoffen en bij het verwijderen van specifieke vlekken.

Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?
Lees ook

Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

Fotocredits 

Headerfoto: shironagasukujira - iStock

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Schoonmaken