RTL Wonen

5 dingen in huis waar spinnen op af komen

Door Lotte Klaver··Aangepast:
© iStock5 dingen in huis waar spinnen op af komen
RTL

Over het algemeen zijn spinnen niet de meest geliefde beestjes, ondanks dat ze maar weinig kwaad doen. Ze zijn zelfs erg nuttig tegen ongewenste insecten. Toch zijn ze bij de meesten niet welkom in huis. Maar waarom komen ze dan zo graag binnen? We zetten op een rij waar spinnen op af komen in huis, zodat je hier voortaan rekening mee kunt houden.

1. Warmte

Wanneer de koude en natte maanden naderen zoeken veel dieren het warmer op. Zo ook spinnen, die via kieren of scheuren in de muur op zoek gaan naar warme holletjes. Het ligt misschien voor de hand, maar als je graag spinnen buiten wil houden, maak het dan niet te makkelijk voor ze: zorg bijvoorbeeld voor goede afdichting van deuren en ramen.

2. 'Lekker' voedsel

En dan hebben we het natuurlijk niet over chocolade, koek of taart. Spinnen worden aangetrokken tot andere insecten, zoals muggen, vliegen, fruitvliegjes en motten. Als je dus per ongeluk je raam én prullenbak open hebt laten staan en insecten hoort of ziet rondvliegen, is de kans groot dat je ook hun achtpotige vijanden binnen hebt gelaten. Gebruik insectenhorren op ramen en deuren, of gebruik insectenwerende middelen als je er opvallend veel ziet. Zo is de kans op spinnen ook een stuk kleiner.

3. Donkere en rommelige schuilplaatsen

Spinnen zoeken graag naar beschutte en donkere ruimtes om hun webben te maken en te schuilen. Ze houden daarom van rommelige opslagruimtes, garages, kruipruimtes, kelders, zolders en andere ongebruikte hoeken. Als je dus veel spullen of rommelige hoeken in huis hebt, is de kans groot dat er ook veel webmakers zich daarachter verstoppen.

4. Vegetatie in de buurt van je huis

Heb je zo’n prachtige klimplant tegen de muur van je huis? Of staat er een grote boom of struik vlakbij een raam of deur? Deze overhangende planten zijn de favoriete schuilplaats van geleedpotigen, vooral als de planten ook nog eens insecten aantrekken. Wil je minder spinnen in huis, haal deze planten dan weg bij je voordeur en kijk of je ze wat verder weg kan zetten. 

5. Meelift-voorwerpen 

Dozen, tassen, laarzen of paraplu’s: spinnen gaan maar al te graag in voorwerpen zitten die vlakbij de voordeur staan. Het zou dus heel goed kunnen dat de beestjes mee zijn gelift toen je de voorwerpen naar binnen bracht. Als er dus al een tijdje iets buiten staat dat je mee naar binnen wil brengen, kan het geen kwaad om eens te checken of er zich geen spinnen hebben genesteld.

Fabel: spinnen komen op licht af

Veel mensen geloven dat spinnen (en insecten) op het licht af komen, maar dit is niet het geval. Spinnen zoeken juist graag de donkere plekjes in huis op. Sommige andere insecten zoals motten komen wél op licht af en dáár komen spinnen dan weer op af. 

Fotocredits 

Headerfoto: iStock

Doodsbang voor spinnen? Zo kom je van je angst af
Lees ook

Doodsbang voor spinnen? Zo kom je van je angst af

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Spin