RTL Wonen

Van kat tot konijn: zo bescherm je je huisdier tegen vrieskou

Door Lotte Klaver··Aangepast:
© iStock - K_Thalhofer Van kat tot konijn: zo bescherm je je huisdier tegen vrieskou
RTL

Het winterseizoen brengt niet alleen kou en sneeuw met zich mee voor ons, maar ook uitdagingen voor onze huisdieren. Of het nou gaat om een kale kat of een pluizig konijn, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat onze harige viervoeters en andere geliefde dieren goed beschermd zijn tegen de vrieskou!

Katten en kou: geen probleem

Over het algemeen houden katten van warmte, maar ondanks dat hebben ze een redelijk goede weerstand tegen kou. Toch geldt het advies om katten niet naar buiten te laten als het onder de 10 graden is. Dit hangt wel helemaal af van het gewicht, de leeftijd, het type vacht en de gezondheid van de kat. Een grote en zwaardere kat kan in principe beter tegen kou, omdat hij of zij meer massa heeft en daarom langzamer afkoelt. Oudere katten en kittens hebben minder massa en vaak een dunnere vacht, waardoor zij slechter tegen de kou kunnen. Katten met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals hyperthyreoïdie of hartaandoeningen, lopen ook een verhoogd risico op onderkoeling. 

Tips voor kattenbaasjes:

  • Let op met antivries van de auto, dit is giftig.
  • Smeer de voetzooltjes in met vaseline om ze te beschermen tegen strooizout.
  • Zorg voor beschutting tegen de kou én zorg ervoor dat ze altijd naar binnen kunnen via een kattenluikje.
  • Zet extra water neer. Katten die buiten komen vinden het namelijk meestal fijner om buiten te drinken, maar als het vriest dan zijn er buiten minder opties en is het belangrijk dat er binnen genoeg vers water is.
  • Woon je in de buurt van water en is er sprake van bevriezing? Bedenk dan dat katten in de winter soms op het ijs kunnen gaan, zelfs als het ijs nog te dun is. Om risico's te vermijden, is het beter om je kat in deze periode binnen te houden.

Hoe herken je of een kat het koud heeft?
Als een kat het koud heeft gaat hij of zij vaak in een opgekrulde of gebogen houding zitten en probeert hij een warm of beschut plekje op te zoeken. Ze kunnen gaan rillen en vaak voelen de voeten en oren koud aan.

© iStock - Lorado

Honden houden van warmte

Tegenwoordig krijgen de meeste honden geen echte wintervacht meer, omdat het in huis altijd een aangename temperatuur is. Voor veel honden vormt dit geen probleem: zij weten zichzelf in de winter namelijk goed warm te houden door actief te blijven. Dunbehaarde rassen, zoals windhonden, boxers, dobermanns, de Duitse dog, bullterriërs of de Franse buldog, hebben bescherming nodig tegen de kou. Dit kan je doen door als het onder de 10 graden is, een jasje aan te doen. Daarnaast bevinden honden met korte pootjes zich dichter bij de grond. Hoe dichter bij de grond, hoe kouder. Ook kleine of jonge honden kun je daarom het beste een jas aan doen.

Tips voor hondenbaasjes:

  • Sommige honden vinden het lekker om sneeuw te eten. Kijk hier mee uit. Als honden sneeuw eten kunnen ze maag- en darmklachten krijgen.
  • Smeer de voetzolen voor het uitlaten in met vaseline. Spoel ze na afloop af met lauwwarm water en droog ze goed af.
  • Ligt er sneeuw? De sneeuw kan de geursporen weghalen waardoor loslopende honden de weg niet meer weten te vinden en kunnen verdwalen. Houd je hond daarom altijd goed in de gaten als hij of zij losloopt.
  • Bij langharige rassen kunnen er klonten sneeuw in de vacht of tussen de voetzolen blijven zitten. Scheer eventueel de vacht tussen de tenen en aan de poten af om dit te voorkomen.
  • Laat je hond nooit op het ijs. Honden zijn een stuk zwaarder dan katten, kunnen niet inschatten hoe dik het ijs is en zakken er snel doorheen. Als dit gebeurt, kunnen ze er niet zelf uitkomen. Ook kunnen ze zelfs direct onder het ijs verdwijnen en in paniek raken. Als het ijs wél dik genoeg is, kunnen honden alsnog snel uitglijden en ernstige verwoningen oplopen.

Hoe herken je of een hond het koud heeft?
Een hond die het koud heeft zal gaan rillen en zichzelf opkrullen. De oren en voeten voelen koud aan en soms piept de hond. Soms komt het ook voor dat een hond meer moeite heeft met ademen.

© iStock - krushells

Konijnen: échte winterdieren

Ieder jaar ontwikkelen konijnen een wintervacht die uitstekende bescherming biedt tegen de kou. Het is dus geen probleem als je je buitenkonijn in de winter buiten laat staan. Sterker nog, ze kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen, waardoor je ze beter niet naar binnen kunt halen. Konijnen houden elkaar warm, dus ze vinden het fijn als ze een maatje hebben.

Tips voor konijnenbaasjes:

  • Als het buiten onder de 5 graden wordt, kun je het hok voor een gedeelte afdekken met plastic, zodat het konijn niet op de tocht zit. Ook kun je het hok draaien, zodat er geen noorderwind in kan komen. Het rengedeelte kun je openlaten, konijnen vinden het leuk om de sneeuw in te lopen.
  • Drinkt je konijn normaalgesproken uit een fles? Zet dan in de winter een drinkbakje neer en check regelmatig of deze niet bevriest. Het drinktuitje van een fles kan namelijk vastvriezen.
  • Zorg voor voldoende hooi en stro, zodat het konijn zich daar lekker in kan graven.

Hoe herken je of een konijn het koud heeft?
Een konijn die het koud heeft zal gaan rillen (hoewel dit stopt als de temperatuur een gevaarlijk laag niveau bereikt), heeft bleke lippen en tandvlees en weinig energie. Wil je de temperatuur checken, voel dan in het kuiltje in de nek, achter de oren. Als dit lauw of koud is, dan is het tóch verstandig om extra maatregelen te treffen. Let op: kou kun je bij konijnen niet checken aan de oren. Deze zijn in de winter altijd koud.

© iStock - Nattapong Assalee

Vogels in volière goed afdekken

Vogels kunnen goed tegen kou omdat ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als één van de best isolerende materialen ter wereld! Dit betekent dat vogels veel kunnen hebben. Tóch heb je wel en geen ‘winterharde’ of ‘wintervaste’ vogels, zoals dat genoemd wordt. Daarom is het verstandig om een aantal maatregelen te treffen voor je volière.

Tips voor vogelbaasjes:

  • Het is heel belangrijk dat een volière geschikt is voor de koude winter. Daarom is het belangrijk dat de vogel in de volière een toch- en vorstvrij nachthok heeft. Daarnaast is het verstandig de volière af te dekken met plastic om te voorkomen dat de vogels last hebben van tocht. Vergeet hierbij niet om kleine luchtgaatjes in het plastic te maken.
  • Vogels hebben meer voeding nodig in de winter, omdat ze meer energie verbruiken om warm te blijven.
  • Heb je kippen? De kans bestaat dat hun kam en lellen bevriezen. Door deze in te smeren met vaseline kun je dat tegengaan. Ook schuilen ze daarom graag in een hok waar het droog en tochtvrij is.

Hoe herken je of een vogel het koud heeft?
Vogels die het koud hebben, hebben een uitgezet verenpak. De lucht onder de veren houdt namelijk de warmte vast. Ook kun je ze soms zien bibberen en warme plekken opzoeken.

© iStock - Cavan images

Vissen en kou: meestal geen probleem

Vissen kunnen zonder probleem een lange, koude winterperiode overleven mits de vijver diep genoeg is. Sommige soorten, zoals koi en grondels, kunnen zich ingraven in het zand en inactief blijven. De meeste vissen zwemmen zo laag mogelijk en nemen een ‘winterrust’. In deze rusttoestand vertraagt hun hart, neemt hun behoefte aan voedsel en zuurstof af én bewegen ze heel weinig.

Tips voor als je een vijver met vissen hebt:

  • Zorg ervoor dat je vijver minstens 80 centimeter diep is (ideaal is 1,20 meter) en dat er genoeg planten in staan. Zo kunnen de vissen warm blijven.
  • Vermijd het dichtvriezen van de vijver.
  • Bij goudvissen moet je extra voorzichtig zijn. Jonge goudvissen moeten binnen overwinteren bij een temperatuur van zo’n twintig graden. Volwassen goudvissen kunnen wel in de vijver blijven zwemmen, mits de watertemperatuur niet lager dan 6 graden is.
  • Vissen hoef je in de winter, vanwege hun winterrust, niet tot nauwelijks te voeren.
© iStock - stoickt
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
HuisdierenWinterVorst