Hoe zit dat?

In deze gevallen krijg je een flinke boete als je je auto op straat (of de oprit) wast

Door RTL Wonen··Aangepast:
© iStock - JitchanamontIn deze gevallen krijg je een flinke boete als je je auto op straat (of de oprit) wast
RTL

De één doet het trouw iedere zondag op z’n eigen oprit of op straat, de ander is vaste klant bij de wasstraat. En dan heb je ook nog de mensen die een regenbui het werk laten doen. Maar voor degene die graag zelf zijn auto wast, hebben we een kleine tip die jou nog wel eens een boete kan besparen. Controleer eerst even wat voor regels jouw gemeente hanteert, voor je gaat soppen.

We gaven al eens handige tips om veilig vogelpoep van je auto te verwijderen zónder krassen te maken en ook deze meest gemaakte fouten kunnen nog wel eens van pas komen. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat de gemeente waarin je woont ook ‘autowasregels’ kan hebben en jou flink kan beboeten als je je daar niet aan houdt? 

Check check dubbelcheck: mag ik mijn auto wassen op straat? 

Zo schrijft ANWB dat iedere gemeente zelf mag beslissen of er een ‘autowasverbod’ van toepassing is. Is dat het geval, dan mag je je auto niet op straat wassen en kun je hier zelfs een flinke boete voor krijgen. En ja, het kan dus zomaar zo zijn dat dit in de aangrenzende gemeenten wel gewoon zonder problemen (en boetes) kan. 

Was je hier niet van op de hoogte? Dat is niet zo gek, want zo’n verbod wordt niet altijd even goed gecommuniceerd. Zo vermelden lang niet alle gemeenten zo’n verbod duidelijk op de website. Wel staat zo’n eventueel verbod vaak in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die te vinden is op de website van jouw gemeente. Maar die moet je dan wel zelf nog even goed doornemen, of je kunt eventueel de gemeente persoonlijk benaderen als je twijfelt. 

Staat het er niet? Dan mag het mogelijk alsnog niet

Lees je in het APV niks over een specifiek autowasverbod, dan betekent dat niet dat het automatisch wel zou mogen. Zo schrijft ANWB dat een autowasverbod op straat bijvoorbeeld onder de meer algemene regels over het lozen van afvalwater zou vallen. Zoek dus ook vooral uit of daar iets over vermeld wordt. 

© iStock - woraput

In deze gemeenten mag het wel... 

Omdat er geen duidelijk overzicht is van welke gemeente het wel toestaat en welke niet, zal je dit zelf voor je eigen gemeente op moeten zoeken. Maar om een paar voorbeelden te noemen: in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen mag je wel je auto op straat wassen. Al wordt daar wel geadviseerd om dit te doen met biologisch afbreekbare middelen. 

En in deze gemeenten mag het niet

Maar in Bloemendaal mag je je auto bijvoorbeeld niet op straat wassen boven de straatkolk, ongeacht welke schoonmaakmiddelen je hiervoor gebruikt. En ook in Tilburg mag dit niet. In Zandvoort wordt dan weer een heel andere reden genoemd om je auto niet te mogen wassen op straat, tijdens de vorst welteverstaan. Dit zou in de winter namelijk voor gladde en gevaarlijke situaties op straat kunnen zorgen. Een regel die hoogstwaarschijnlijk in meerdere APV's terug te vinden is. 

En op je eigen oprit dan?

Je zou misschien denken dat je eigen oprit niet onder ‘de straat’ valt en dat je daar gewoon je gang kunt gaan. Het is immers jouw eigen grond. Toch blijkt het tegendeel waar. Ook het wassen van je auto op je eigen oprit wordt gezien als ‘auto wassen op straat'. Mag je in jouw gemeente niet op straat je auto wassen – of afvalwater lozen – dan mag dat dus ook niet op jouw eigen oprit. Negeer je het verbod, dan riskeer je een boete van maar liefst 440 euro

Zo schadelijk is het 

Hoewel het misschien wat onschuldig klinkt allemaal, komt er tijdens het blinkend schoonmaken van je auto niet alleen vogelpoep en ander vuil vrij, maar ook remstof, rubberdeeltjes of olieresten. Deze stoffen komen samen met het schoonmaaksopje allemaal direct in het riool terecht. Daarbij worden ook nog eens vaak schoonmaakmiddelen gebruikt die niet biologisch afbreekbaar zijn, wat eveneens schadelijk voor het milieu is. 

Is er in jouw gemeente of wijk een gescheiden riool, dan is het sopje van je autowasbeurt zelfs extra schadelijk. In dat geval is er sprake van een apart buizenstelsel, waardoor het opgevangen regenwater (én het sopje dat daarin wegloopt dus) direct terechtkomt in het grond- of oppervlaktewater en het dus ongefilterd in de natuur terechtkomt. Staat jouw gemeente een autowasbeurt op straat wel toe, kies dan in ieder geval voor biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.  

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: