Ice, ice baby

Vrieskou? Zet je verwarming 's nachts dan niet onder de 15 graden

Door Selien Koster··Aangepast:
Vrieskou? Zet je verwarming 's nachts dan niet onder de 15 graden
RTL

Met de gasprijzen van tegenwoordig is het niet gek dat je 's nachts je verwarming zo laag mogelijk wil zetten. Dat scheelt kosten, denk je misschien. Milieu Centraal raadt aan om hier tóch mee op te passen.

's Nachts naar het toilet in de vrieskou naar het toilet moeten is voor jou niet fijn, maar er zijn meer redenen waarom het verstandig is je thermostaat niet helemaal naar beneden te draaien. 

Wat is een normale temperatuur in huis?

In normale situaties, waarbij het niet vriest, is het aan te raden de thermostaat 's nachts niet lager dan 15 graden te zetten, zo adviseert Milieu Centraal. Hiermee bespaar je flink wat kosten - het is nergens voor nodig om de verwarming te laten loeien op twintig graden als je in je warme mandje ligt. Je bespaart jaarlijks zo'n zestig euro als je de verwarming 's nachts omlaag draait, zo weet de organisatie te melden. En natuurlijk kost het 's ochtends wat energie om het huis weer op te warmen, maar dat is niet zo veel als de hele nacht de thermostaat aan te laten. Heb je vloerverwarming? Dan is 17 of 18 graden het devies, want anders 'duurt het opwarmen te lang', zo meldt de organisatie. 

Bonustip: is er overdag niemand thuis? Draai de verwarming dan ook weer terug naar 15 graden. Als je dit vier dagen per week doet, bespaar je daar volgens Milieu Centraal zo'n 120 euro per jaar mee.  

Hoe warm moet het 's nachts in de woonkamer zijn voor je hond?
Lees ook

Hoe warm moet het 's nachts in de woonkamer zijn voor je hond?

Op welke temperatuur moet de thermostaat met vrieskou? 

Als het 's nachts vriest, wil je thermostaat misschien toch nog iets hoger draaien. Waarom? 

  • Het verlagen van de verwarming, kan leiden tot een vochtige omgeving in huis. Dat wil je niet! En met de vrieskou wil je misschien ook niet de hele dag ventileren of deuren en ramen openzetten, dus een iets hogere temperatuur op de verwarming is dan de beste oplossing. 
  • Ook als het buiten niet regent, is het in deze tijd van het jaar nog aardig vochtig. Ook is het verschil tussen binnen en buiten erg groot, wat ervoor zorgt dat jouw huis vochtiger wordt. En dat kan voor schimmel zorgen. Dat is niet alleen vies, maar ook schadelijk, bijvoorbeeld voor je luchtwegen, zo waarschuwt Milieu Centraal. 
  • Extreme kou kan leiden tot bevriezing van leidingen en radiatoren. Zelfs in goed geïsoleerde ruimtes kan het erg koud worden en kan het risico hierop oplopen. Als je minimaal 15 graden celsius aanhoudt, beperk je het risico op bevroren leidingwerk. Ook belangrijk bij vrieskou: draai alle radiatoren een stukje open om bevriezing te voorkomen. 
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
DuurzaamheidVerwarming