Dit (her)kennen we allemaal

Het huishouden: de meest voorkomende oorzaak van ruzie in relaties

Door Bo Wories··Aangepast:
Het huishouden: de meest voorkomende oorzaak van ruzie in relaties
RTL

Rondslingerende vieze sokken of borden waarvan je partner denkt dat ze zelf de vaatwasser in wandelen. Bijna elk stel heeft wel een (terugkerende) ruzie over het huishouden. Samen met relatietherapeut en seksuoloog Jolien Spoelstra en schoonmaakexpert Zamarra Kok duiken we in de onderliggende oorzaken van deze irritaties. En een leuk detail: helpt jouw partner wel actief mee in het huishouden? Dan heeft dit een zeer positief effect op je seksleven.

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

+7 uur extra 

Als je als stel gaat samenwonen, krijgt een van de twee (vaak de vrouw) er gemiddeld zeven uur aan huishoudelijke taken bij. Zo blijkt uit het onderzoek Exactly how much housework does a husband create? van Laurel Thomas aan de Universiteit van Michigan. Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat de mannen gemiddeld een uur mínder met het huishouden bezig zijn dan voordat ze gingen samenwonen. 

Kun je nagaan wat er gebeurt als er een kleintje bijkomt. De taakverdeling wordt bij gezinsuitbreiding nog belangrijker. Volgens onderzoek van SCP/CBS  besteden moeders maar liefst 18 uur per week aan het huishouden en de zorg voor de kinderen, terwijl vaders hier gemiddeld 11 uur aan besteden. 

“Mannen worden niet aangesproken als hun kinderen luizen hebben of de woonkamer een troep is”

Mentale last

“Veel vrouwen ervaren mentale last wanneer het huis niet aan kant is, terwijl de man gerust op de fiets stapt om te gaan paddelen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mannen twee keer zo veel vrije tijd hebben als vrouwen, waar zou dat nou door komen?” begint schoonmaakexpert Zamarra Kok.

Wat ook niet helpt, is de onrealistische verwachting van een huishouden tegenwoordig. “Als we willen nastreven wat we online zien, zijn we de hele dag aan het schoonmaken en opruimen, dan wordt het een fulltime baan! ” stelt Kok. “Daarbij is er vaak sociale druk voor vrouwen. Mannen worden niet aangesproken als hun kinderen luizen hebben of de woonkamer een troep is, dat is voor vrouwen onderling een heel ander verhaal. Een ander punt van discussie is het hóe. Als de man dan eindelijk de dweil uit de kast pakt, dan doet hij het niet zoals de vrouw het wil. We moeten ook leren dingen uit handen te geven. Doet-ie een keer wat, is het alsnog niet goed.” 

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Het gevoel er achter

Relatietherapeut en seksuoloog Jolien Spoelstra benadrukt: “Het gaat niet om de tandpastadop die weer niet op de tube zit of de sokken naast het bed. Het gaat erom dat je je niet gehoord voelt. Vrouwen balen niet per se dat de kattenbak niet is schoongemaakt en dat ze dit nu zelf moeten doen, ze balen omdat ze het gevoel krijgen dat ze niet gezien worden. En als al deze kleine dingen in het huishouden zich opstapelen, kan dit uitmonden in een ruzie, terwijl de meeste vrouwen vooral het gevoel willen hebben er niet alleen voor te staan en met hun partner in hetzelfde team willen zitten."

“Soms kan iemand mentaal niet open staan voor een vrijpartij, wetende dat er nog tien wasjes gedraaid moeten worden"

Huishouden als voorspel

In plaats van ruzie maken over het huishouden, is het een beter idee om samen de boel aan kant te maken. Onderzoek van Daniel Carlson aan de Georgia State University bewijst dat stellen die samen schoonmaken een beter seksleven hebben. Hij bekeek verschillende stellen; koppels die het huishouden 50/50 verdeelden, koppels met moderne mannenhuishoudens - die waarbij de man het huishouden grotendeels draaiende houdt, en stellen waarvan de man werkt en de vrouw verantwoordelijk is voor het huis. Het resultaat? Koppels die evenveel boenden, hadden een beter seksleven dan stellen waarbij een van de twee veel meer deed aan huishoudelijke taken. 

Iets waar Jolien Spoelstra zich wat bij kan voorstellen. “Als je als een team werkt en gelijkwaardig aan elkaar bent, is dit goed voor je relationele en seksuele relatie”, vertelt de seksuoloog. Ook heeft ze een goede tip voor een boek dat dit verder uitlicht: Come Together van Emily Nagoski. Dit boek ziet huishoudelijke taken samen doen als voorspel. “Soms kan iemand mentaal niet open staan voor een vrijpartij, wetende dat er nog tien wasjes gedraaid moeten worden. Des te vaker je elkaar helpt, des te sneller er tijd en plek is voor andere leuke dingen.”

Wel de lusten niet de lasten

Jolien wijst ook op het belang van het zien van beide kanten van de medaille. Je kiest een partner om bepaalde redenen. "Vaak zie je in relaties een perfectionist die houdt van een opgeruimd huis, terwijl de ander wat meer het rommelige, ‘go with the flow’ - type is. Wanneer jullie je dan op het gebied van het huishouden aan elkaar ergeren, is het heel belangrijk dat je bedenkt dat de andere kant van de medaille (bv. goed kunnen organiseren of juist lekker flexibel zijn) wel heel goed bij je past."

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Advertentievrij?RTL-Premium