Onderzoek wijst uit: de kofferbak van de auto is 25x viezer dan een wc-bril

Uit Brits onderzoek is gebleken dat het interieur van de gemiddelde auto behoorlijk vies is, en dat sommige auto’s zelfs meer bacteriën bevatten dan een gemiddeld toilet. Welke automerkbezitters over het algemeen het smerigst zijn en hoe dat komt vertelt schoonmaakexpert Zamarra Kok.
Het Britse bedrijf Scrap Car Comparison heeft recentelijk onderzocht hoe vaak autobezitters hun voertuig schoonmaken. Uit dit onderzoek blijkt dat eigenaren van bepaalde automerken hun auto aanzienlijk minder vaak reinigen dan anderen. Volgens de resultaten behoren de volgende merken tot de groep waarvan de eigenaren het minst hygiënisch omgaan met hun auto:
- Ford
- Nissan
- Volkswagen
- Kia
- Hyundai
Deze autobezitters wassen hun voertuig gemiddeld 12 keer per jaar, terwijl wordt aangeraden om je auto minimaal eens per twee weken te wassen — oftewel zo’n 26 keer per jaar. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de eigenaren van Tesla, Honda en BMW, die hun auto juist vaker dan gemiddeld schoonmaken. De Britse Tesla-eigenaren spannen de kroon, met gemiddeld maar liefst 130 wasbeurten per jaar.
Uit onderzoek in samenwerking met Aston University bleek dat het interieur van auto’s zelfs nog meer bacteriën bevat dan een gemiddeld toilet. Maar waar zitten al die bacteriën dan precies? Op de volgende onderdelen werden de meeste bacteriën geïdentificeerd:
- Kofferbak – 1.425 geïdentificeerde bacteriën
- Bestuurdersstoel – 649 geïdentificeerde bacteriën
- Versnellingspook – 407 geïdentificeerde bacteriën
- Achterbank – 323 geïdentificeerde bacteriën
- Dashboard – 317 geïdentificeerde bacteriën
- Stuurwiel – 146 geïdentificeerde bacteriën
Ter vergelijking: een gemiddeld toilet bevat slechts 30 tot 50 bacteriën. Als je deze cijfers ziet, kun je je verse boodschappen beter op de achterbank leggen dan in de kofferbak!
Waarom we onze auto minder vaak schoonmaken
Voor veel mensen komt het neer op frustratie: al die vervelende hoekjes waar je nauwelijks bij kunt. Zelfs de speciale stofzuiger van de wasstraat heeft vaak een te dikke zuigmond om echt overal goed te komen.
Schoonmaakexpert Zamarra Kok heeft daarom een aantal slimme tips. “Ik heb altijd doekjes in de auto liggen”, vertelt ze. “Als ik in de file sta, vind ik het heerlijk om even de randjes af te stoffen of het dashboard schoon te maken. En toen de kinderen nog klein waren, hing er standaard een vuilniszakje in de auto. Dat soort kleine dingen zorgen ervoor dat afval niet op de grond belandt.” En dan zijn er nog die bekende probleemplekken zoals de plakkerige bekerhouders, waar zich altijd kruimels en viezigheid ophopen. Ook daar heeft Zamarra een slimme oplossing voor: “Ik leg herbruikbare cupcakvormpjes in mijn bekerhouders. Die vangen de kruimels en druppels op — je haalt ze er gewoon uit en maakt ze schoon. Superhandig!”
Is speciale autoshampoo echt nodig?
Veel mensen denken dat je voor het schoonmaken van je auto speciale producten moet gebruiken. Maar volgens schoonmaakexpert Zamarra Kok is dat lang niet altijd nodig. “Wat je vooral níét moet doen, is polish of siliconenhoudende middelen op je dashboard gebruiken. Daardoor kan het verkleuren en wordt het juist een magneet voor stof, in plaats van dat het langer schoon blijft,” legt ze uit. “Je kunt je auto eigenlijk prima schoonmaken met spullen uit je gootsteenkastje. En die speciale middeltjes om rubbers soepel te houden? Gewone vaseline werkt net zo goed.”
Volgens Zamarra zijn er verschillende typen autobezitters als het op schoonmaken aankomt. “Je hebt mensen met een opgeruimd bureau en een smetteloos huis — die staan elke vrijdag in de wasstraat en zuigen hun auto tot in de puntjes uit. Dan heb je mensen die onderweg een croissant eten en de papiertjes gewoon op de grond gooien. En je hebt bestuurders die eerst de passagiersstoel moeten leegvegen van bekers en afval voordat er iemand mee kan rijden.”
Zelf is ze realistisch: “Als huishoudexpert weet ik natuurlijk hoe vaak je een auto zou moeten schoonmaken, maar ik ga echt niet elke week naar de wasstraat. Wel maak ik elke dag mijn keuken schoon. Maar één ding vind ik écht niet kunnen: een auto die stinkt. Een muffe geur of eentje die naar natte hond ruikt, dat is gewoon smerig, en totaal onnodig.”
Mannenauto's vs. vrouwenauto's
En of er een verschil is tussen de auto's van mannen en vrouwen? “Ik denk dat als je een slordig karakter hebt, het niet zoveel uitmaakt of je een man of een vrouw bent”, zegt Zamarra Kok. “Maar het kan wel zo zijn dat vrouwen vaker klusjes met hun auto doen die ervoor zorgen dat de auto sneller vies wordt. Denk aan boodschappen doen, met de hond naar het bos of kinderen ophalen van voetbal met modderschoenen.”
“Sommige mannen gebruiken hun auto alleen om van en naar het werk te rijden. Als dat het enige is wat je ermee doet, blijft je auto natuurlijk veel schoner", sluit Zamarra Kok af.